Bisses bij Nendaz
Zwitserland
Paulien
Zwitserland
09/03/2022
3 min

Wandelen langs de ´bisses´ nabij Nendaz

09/03/2022
3 min

Tijdens en na de Nendaz Trekking in het zuidwesten van Zwitserland wandelde ik langs meerdere ´bisses´. De paden langs deze irrigatiekanalen zijn relatief recht, wat wandelen langs de bisses nabij Nendaz voor wandelaars van elk niveau mogelijk maakt. De uitzichten vanaf de paden zijn ook nog eens niet mis.  

Wat zijn deze bisses nabij Nendaz?

Een ‘bisse’ is een irrigatiekanaal, waarmee smeltwater van de gletsjerrivieren naar de landbouwgronden op de flanken van de heuvels gebracht kan worden. In het verleden waren deze kanalen essentieel voor het verbouwen van landbouwgewassen op de hellingen. Er waren toen tenslotte nog geen pompen om het water omhoog te krijgen. De landbouwers in Wallis waren extra afhankelijk van deze irrigatiekanalen, omdat in die regio een droog klimaat heerst. De bergketens aan weerszijden van Nendaz en de Rhônevallei houden hier namelijk veel regen tegen. 

In de omgeving van Nendaz liggen acht bisses. De oudste van deze bisses is de Bisse de Salins uit 1453. De langste is de 32 kilometer lange Bisse de Saxon. Het hoogste punt van de bisses ligt op 2.300 meter en het laagste punt op 700 meter boven zeeniveau.


Wandelen langs de bisses

Langs de acht bisses ligt 98 kilometer aan ongebruikelijk vlakke wandelpaden. Dankzij de gele wegwijzers zet je zelf eenvoudig een route langs de bisses uit. Reis bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar je beginpunt en wandel langs de bisses terug. Vanuit Nendaz vertrekt de shuttlebus ‘navette des bisses’ naar Veysonnaz. Vanuit daar wandel je langs de bisses Vex en Vieux terug naar Nendaz.

Heen en weer lopen langs de bisse verveelt ook nooit, want de andere kant op ziet het afwisselende landschap er weer heel anders uit. Wandelen langs de bisses is perfect voor een warme dag. Water is bij een aantal bisses volop beschikbaar en de wandelpaden liggen grotendeels in het bos. 

🡪 Tip: bestel de Swiss Travel Pass om gedurende een door jou gekozen aantal dagen onbeperkt gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer.

wandelen-langs-bisses-bij-nendaz

Wandelroutes langs de bisses

Er zijn diverse wandelroutes langs de bisses uitgezet. Deze zijn niet speciaal gemarkeerd, maar met dank aan een (online) omschrijving en de gele wegwijzers goed te volgen. Het grootste deel van de wandelroute volg je simpelweg de bisse. De uitgezette wandelroutes zijn 4,9 tot 14,8 kilometer lang. Ik licht er een paar voor je uit, maar de rest is ongetwijfeld ook de moeite waard!

Wandelen langs de Bisse de Chervé

De bron van de 15 kilometer lange Bisse de Chervé ligt op 2.370 meter boven zeeniveau. De bisse is in 1862 aangelegd en is een van de hoogstgelegen bisses van Wallis. Er stroomt geen water meer door de bisse, maar de wandeling langs het vroegere kanaal is dankzij de fantastische uitzichten nog altijd de moeite waard. Het gehele pad ligt boven de 2.200 meter en leidt naar de Cleuson Dam. Vanaf daar heb je fantastisch uitzicht op het azuurblauwe stuwmeer en de omliggende bergen.

🡪 Op deze pagina vind je meer informatie en een GPX-bestand (tip: laadt deze in Komoot voor eenvoudige navigatie onderweg).

bisse-cherve-nendaz

Wandelen langs de Bisse de Saxon

De 32 kilometer lange Bisse de Saxon stamt uit 1865 en heeft een bron op 1.850 meter hoogte. Maak een 12,2 kilometer lange wandeling langs deze langste bisse van de regio. De wandelroute leidt je door bossen, het stenenveld 'Lapey de Dzarjonne' en over de open vlakte Pra da Dzeu. Laatstgenoemde is met over het veld verspreide lariksen en een schattige chalet de perfecte plek voor een picknick. 

Wandelen van Siviez naar Nendaz langs de Bisse Vieux

Neem de bus richting Siviez, eet een hapje in het gezellige restaurant Chez Caroline en wandel daarna langs de Bisse Vieux terug naar Haute-Nendaz. Deze oude bisse is al voor 1658 aangelegd en is zeven kilometer lang. Het kabbelende water in het kanaaltje wordt nog altijd gebruikt voor het bewateren van de abrikozenbomen in nabijgelegen dorpen. In ongeveer anderhalf uur loop je voornamelijk door het bos naar Haute-Nendaz.

🡪 Bekijk hier alle bisses van Nendaz. 

wandelen-bisses-nendaz

Over de Nendaz-regio
Het gezellige buitensportdorp Haute-Nendaz ligt in het gebied Les 4 Vallées. De vier valleien samen vormen het grootste wintersportgebied dat geheel in Zwitserland ligt. Ook ’s zomers is er genoeg te doen, waaronder (berg)wandelen en (elektrisch) fietsen. Vele kabelbaantjes brengen je naar hoger gelegen gebieden waar gele wegwijzers je in de juiste richting sturen. Je ontdekt de diversiteit in landschappen die de regio biedt het best vanaf de 3- of 4-daagse Nendaz Trekking.

wandelen-bisses-wallis

Dit blogbericht is ontstaan als een bonus bij een samenwerking met Nendaz Toerisme en My Switzerland. Gesponsord door deze partijen liep ik de Nendaz Trekking, waarbij ik enthousiast raakte over de wandelpaden langs de bisses en besloot dit bonusbericht te schrijven :)

Reacties
Categorieën