Wandelen in de Mercantour
Frankrijk
Paulien
Frankrijk
07/01/2022
6 min

Wandelen in de Mercantour (omgeving Entraunes)

07/01/2022
6 min

Na zes maanden aan de Côte d'Azur gewoond en gewandeld te hebben, wilde ik de bergen die ik steeds aan de horizon zag van dichterbij te gaan bekijken. Ik boekte een AirBnB in Entraunes, een schattig dorp tussen Barcelonnette in het noorden en Entrevaux in het zuiden. En... in het westelijke stuk van de Mercantour! Uiteraard moest er volop gewandeld worden, maar zonder grote backpack en tent dit keer. Op deze pagina deel ik mijn favoriete routes voor wandelen in de Mercantour (nabij Entraunes).

Wandelen in de Mercantour

De regio Mercantour ligt in het zuidwesten van Frankrijk, tegen de Italiaanse grens. Bergen, almen en meertjes - perfect voor Alpenliefhebbers! De Mercantour is een Nationaal Park en heeft meer dan 2000 plantensoorten en vele Alpenfauna. Neem je bloemen- en dierengids dus zeker mee. Het beschermde gebied is 700 vierkante kilometer groot en vrijwel onbewoond. Hier is dan ook genoeg wildernis te vinden en ik was aangenaam verrast door de rust ten opzichte van de gebieden die ik in Zwitserland bezocht.

wandelen-in-de-mercantour

Wandelroutes nabij Entraunes

De wandelroutes die ik op deze pagina deel zijn in een half uur tot vijf uur te wandelen. Allen zijn goed te doen voor mensen met hoogtevrees (like me!), al hebben de langere routes soms wat stukjes waarbij ik dacht: steiler moet het ook niet worden. Trek goede schoenen aan, neem voldoende water mee en bescherm jezelf goed tegen de brandende zon. Uiteraard neem je verder navigatiemiddelen en geschikte uitrusting mee :)

Hondeneigenaren opgelet: check van tevoren even of honden welkom zijn op de route. Bij de ronde rondom het meer van Allos zijn honden bijvoorbeeld niet welkom.

--> Klik via de routeinformatie op deze pagina door naar meer routedetails in de app Komoot. Daar kun je de highlights onderweg bekijken, details over het terrein en de paden bekijken, de route eventueel aanpassen en het GPX-bestand downloaden. Ben je nog niet bekend met de werking van deze gratis app? Lees dan mijn hier mijn handleiding Komoot.


Route 1: een rondje om het meer bij Allos

Een classis in deze regio: het rondje rondom Lac d'Allos, het grootste bergmeer van Europa. Dat betekent ook: betaald parkeren in juli en augustus (of 2.5 uur enkele wandeltocht, i.p.v. 45 minuten) en grote drukte in weekenden en vakanties. Plan je je bezoek buiten die periodes om, dan kan het er aangenaam rustig zijn. Het verbaast me niets dat deze plek zo populair is, want het meer is én makkelijk bereikbaar én heel mooi. Aan de rand van het meer vind je een Refuge, waar je kunt eten, drinken en overnachten.
Let op: honden zijn in dit gebied niet welkom.

wandelen-mercantour-allos

Route 2: een uitdagende wandelroute langs vier (of vijf?) meren

Tsja, ik raakte de tel onderweg kwijt. Want: telt dat kleine meertje naast die grotere wel of niet mee? En dat opgedroogde meertje? Volgens een antiek routegidsje in de AirBnB was dit de route van 4 'Lacs', dus laten we het op vier houden. Doet er ook niet zoveel toe, maar wat wel belangrijk is: deze route is fantastisch voor wie van ruige berglandschappen en meertjes houdt! Ik had vooraf zo mijn twijfels over de paden, want: hoogtevrees. Maar het viel reuze mee, ook op de stukjes pad die uit grind bestonden.

Deze route brengt je al snel naar het eerste meertje, waarna je je kuitspieren pest door naar de Col te klimmen. Eenmaal boven zie je het volgende meertje en ook direct de volgende Col, waar je natuurlijk ook overheen moet! Zo wisselen Cols en meertjes elkaar af. Maak het kleine uitstapje op de kaart om fenomenaal uitzicht op Lac d'Allos te hebben. Als je één van al deze routes moet kiezen - let it be this one!

 wandelen-mercantour-meren 

Route 3: over Plateau d'Estenc

Half juni stond het Plateau d'Estenc, op slechts 10 minuten van Entraunes, vol met bloemen. Ik maakte deze rondwandeling op een avond, zodat ik kon genieten van het late zonlicht op de bergtoppen. Het eerste deel van de route voert je door bos. Een fijne afwisseling op de uitgestrekte bergvlaktes! De tweede helft loop je door open veld naar een schattig meertje nabij de bron van de Var-rivier.

wandelen-mercantour-entraunes


Route 4: een rondje over de Col des Champs

Waar de meeste mensen slechts 5 minuten stoppen om snel wat foto's te maken, besloot ik een wandeling uit te zetten in Komoot. De Col des Champs leek mij namelijk veel te mooi om snel doorheen te racen. En ja hoor, eenmaal op de wandelpaden zag ik wat ik vanaf de weg gemist zou hebben. Ik waande me in IJsland, met het zwarte gesteente vol geulen. Ik zag een bloemenzee zoals ik die nog nooit eerder zag, met op de achtergrond de indrukwekkende bergen rondom de Col. Kortom: stap uit die auto en maak een wandeling! 

Ik maakte een extra heen-en-weertje vanaf de ronde zoals ik die oorspronkelijk gepland had. Heb je de tijd? Doe dat dan ook, want van de uitzichten vanaf dat pad heb ik het meest genoten.

wandelen-in-mercantour


(klik hier voor de route zonder het heen-en-weertje)

Route 5: door bossen naar prachtig uitzicht op de Gorges de Deluis

Het allerbeste uitzicht op de Gorges de Deluis bereik je met een klim omhoog. Het uitkijkpunt 'Pointe Sublime' doet zijn naam eer aan. Vanaf 830 meter hoogte kijk je uit op het smalste deel van de kloof, de omliggende verticale rotswanden en de bergen in de verte. Het heen-en-weertje naar dit punt is de kleine extra moeite meer dan waard! Ook de rest van de route is fantastisch: frisgroene bossen met doorkijkjes en rode hellingen met 'torentjes' rood gesteente. Het is bijna zonde om door de kloof te rijden en deze wandeling niet te maken!

wandelen-gorges-daluis-mercantour

Kortere wandelroutes nabij Entraunes

Zin in een kortere wandelroute? Dan zijn dezen misschien wat voor jou:

--> Bekijk hier mijn collectie met alle wandelroutes in de Mercantour die ik de moeite waard vond

Lange afstand wandelroutes in de Mercantour

Tijdens mijn wandelroutes had ik regelmatig last van Fear Of Missing Out. Zoveel toffe GR-routes (de officiële lange afstand wandelroutes van Frankrijk) en zoveel toffe wildkampeerplekken! En het mooiste is... dat het ook nog eens legaal is om hier op de fan-tas-ti-sche plekken te bivakkeren (zie regels voor wildkamperen in Frankrijk). Je moet je daarbij wel aan bepaalde regels houden, zoals de regel dat je na 19 uur je tent neerzet en voor 9 uur weer weg bent. Vuurtjes stoken is op de meeste plekken verboden, net als afval achterlaten (maar dat doe jij natuurlijk sowieso niet, want je bent een natuurliefhebber!). Zorg dat je voldoende bergwandelervaring hebt voordat je aan zo'n tocht begint!

Lange afstand wandelroutes die door 'mijn' wandelgebieden kwamen:

lange-afstand-wandelen-mercantour

Handige websites voor wandelen in de Mercantour

Uiteraard zijn er veel meer wandelroutes in de omgeving van Entraunes dan dat ik gelopen heb. Daarom een paar handige websites voor het uitstippelen van meer wandelroutes:

Tip: koop een IGN-kaart van de regio, zodat je zelf routes uit kunt zetten over lokale wandelpaden.

wandelingen-mercantour

Hier heb ik overnacht

Zoals gezegd overnachtte ik in Entraunes. Ik huurde daar deze AirBnB, een studio met fantastisch uitzicht op een weiland en bergen. De studio is van alle gemakken voorzien en van de eigenaars die boven wonen heb je geen last. Enige nadeel: aan de overkant van de weg staat een generator, waardoor je op het terras continu een zoemend geluid hoort. Niet zo fijn voor gevoelige mensen die geluid slecht kunnen buitensluiten. In het dorp zit een bakker die het allerlekkerste brood uit de omgeving bakt! Voor een supermarkt moet je een heel eind verder rijden, dus houd daar rekening mee.

wandelen-overnachten-mercantour

Andere bezienswaardigheden in de buurt

Zin in wat anders dan wandelen? Dit zijn andere highlights in de omgeving waar ik van genoten heb:

  • Het (deels) Middeleeuwse dorpje Entrevaux
  • De weg door de Gorges de Daluis (zie evt. ook deze rondrit van Frankrijkpuur)
  • Het door stadsmuren omgeven Colmars
Reacties
Categorieën