wandelen in Canada
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
12/02/2021
6 min

Wandelen in Canada: 7 lange afstand wandelroutes

12/02/2021
6 min

Wandelen in Canada staat hoog op mijn verlanglijstje. Hoe vaak ik tijdens mijn reizen in Schotland niet gehoord heb dat daar net ‘Canada in het klein’ is… Tsja, dan moet ik ‘Schotland in het groot’ natuurlijk ook eens bewonderen. En hoe bewonder je het landschap in Canada nou beter dan vanaf een lange afstand wandelroute? Ik tip zeven routes die op de bucketlist van elke wandelaar thuis horen.

Dit moet je weten voordat je gaat wandelen in Canada

De wildernis van Canada is wel even wat anders dan de Veluwe. Waar je op de Veluwe vooral voorzichtig moet zijn met mama zwijn, kun je in Canada oog in oog komen te staan met minder onschuldige beren of poema’s. Lees je vooraf goed in over wat je moet doen als je gevaarlijke dieren tegenkomt.

Houd er ook rekening mee dat de wildernis in Canada erg afgelegen is. Zorg dat je uitstekend voorbereid bent en weet hoe je jezelf in geval van nood kunt redden. Neem voor de zekerheid een GPS met noodknop mee en volg een EHBO-cursus. Draag voldoende eten en drinken mee, zorg dat je handig bent met kaart en kompas en dat je weet wat je moet doen in extreme weersomstandigheden.

Verder moet je als Nederlander een reistoestemming regelen als je zonder visum naar Canada wilt reizen.

wandelen-in-canada-visum

Een eTA voor Canada

Om als Nederlander of Belg zonder visum naar Canada te mogen vliegen, heb je een reistoestemmingsdocument nodig. Een eTA is een elektronische reistoestemming voor Canada en is de afkorting van ‘electronic Travel Authorization’. Voor slechts 19.95 euro kun je online eenvoudig dit eTA voor Canada aanvragen. Je mag met deze toestemming tot zes maanden in Canada verblijven. Genoeg tijd voor een flinke wandeling dus!


Wandelen in Canada: de mooiste routes

In een land waar de mensen zo dicht bij de natuur staan, vind je natuurlijk vele wandelpaden en wandelroutes. Vaak zijn deze wandelroutes goed gemarkeerd en vind je veel informatie over hoeveel ervaring je nodig hebt om de wandelroute aan te kunnen. Lees je voordat je aan een lange wandelroute begint goed in. Sommige routes lopen door heel verlaten gebieden, waar weinig bevoorradingsopties en schuilopties zijn.

Benieuwd naar de mooiste lange afstand wandelroutes in Canada? Hier volgen er zeven.

wandelen-in-canada-routes


1. De Great Divide Trail (GDT)

De Great Divide Trail is waarschijnlijk de bekendste wandelroute uit het lijstje. Deze 1.130 kilometer lange wandelroute loopt in de lengte door de Canadese Rocky Mountains. De route loopt langs de continentale kloof tussen Alberta en Brits Colombia en steekt de kloof dertig keer over. Een geografisch bijzondere wandelroute dus.

De route begint aan het einde van de Continental Divide Trail, een bekende wandelroute in de VS. Vanuit Waterton Lakes Nationaal Park op de grens tussen Canada en de VS loopt de route vrij recht naar het noorden. De route loopt door 5 Nationale Parken, 8 Natuurparken en vele kleinere natuurgebieden. Het eindpunt ligt in het Kakwa Natuurpark. De route bestaat uit meerdere korte routes die op elkaar aansluiten. Omdat de route niet overal gemarkeerd is en telefoonbereik vaak afwezig is, ben je hier aangewezen op kaart en kompas.

wandelen-in-canada-great-divide-trail


2. De West Coast Trail

Een van de meest bewandelde routes uit dit lijstje is de West Coast Trail op Vancouver Island. De route is dan ook niet erg lang; slechts 75 kilometer. Perfect te doen in een week tijd dus. Onderschat hem echter niet: het is niet echt een makkelijke wandelroute. De route volgt de kustlijn en trakteert je op schilderachtige landschappen. Je moet er wel wat moeite voor doen, want je moet jezelf en je rugzak meer dan honderd trappetjes op hijsen. Ook het natte, winderige weer vormt vaak een uitdaging.

Omdat de West Coast Trail zo populair is, moet je een plekje op de wandelroute reserveren. Is de wandelroute al die moeite waard? Oh ja, want wanneer je vanuit je tentje op het strand naar de zonsondergang kijkt is het leven echt wel goed.

west-coast-trail-wandelen-canada


3. De Sunshine Coast Trail

De Sunshine Coast Trail ligt in Brits Colombia en volgt de kustlijn tussen Sarah Point en Saltery Bay. 180 kilometer lang bewonder je prachtige vergezichten langs de kust, oude bossen en hoge bergen. De route voert langs minimaal veertien hutten waar je kunt overnachten. Je hoeft niet te betalen om hier te overnachten en vaak logeer je hier samen met andere hikers. Kampeer je liever langs de route? Dat kan op speciaal daarvoor aangewezen plekken. Houd er wel rekening mee dat hier beren, poema’s en wolven leven.

Je kunt de route het best van noord naar zuid lopen, omdat hij in die richting beter gemarkeerd is. De route is niet geschikt voor beginners. Er zijn stukjes die zelfs voor kinderen goed te doen zijn, maar de moeilijkere stukken zorgen ervoor dat de trail in zijn geheel alleen voor meer ervaren wandelaars geschikt is.

wandelroutes-in-canada


4. De Bruce Trail

De Bruce Trail is een 904 kilometer lange route tussen de Niagara Falls op de grens tussen Canada en de VS en het noordelijker gelegen Tobermory. De route volgt grotendeels het UNESCO-biosfeer-reservaat Niagara Escarpment en door de the Bruce Peninsula en het Bruce district. Langs de route liggen veel watervallen, waarvan de Niagara Falls natuurlijk het bekendst zijn. Je loopt verder door lange stukken bos en over meer open terrein met uitzicht op meren, baaien en bergen. Wil je het uitzicht nog specialer maken? Wandel dan in de herfst, wanneer het landschap geel, oranje en rood kleurt.

bruce-trail-wandelroute-canada

5. De Chilkoot Trail

De Chilkoot Trail is slechts 53 kilometer lang en perfect voor wie een trektocht van zo’n vijf dagen wil maken. Deze route stamt uit de tijd van de gold rush, toen de werkers met goud op hun rug over dit pad van de goudvelden naar de bewoonde wereld liepen. Tegenwoordig lopen wandelaars vooral voor hun lol over dit pad tussen het spookstadje Dyea in Alaska en Bennett in Brits Colombia. Je loopt op de korte afstand door heel diverse landschappen, zoals regenwoud en alpiene landschappen. Je steekt de hoge Chilkoot Pass over en wandelt via een sneeuwvlakte de bossen weer in.

chilkoot-trail-wandelen


6. De Sea to Sky Trail

Op internet vind je weinig informatie over de Sea to Sky Trail in het Squamish-Lillooet Regional District in Brits Colombia. Dat verbaast mij, want de route lijkt mij sprookjesachtig mooi. Hij is op het moment van schrijven nog niet compleet gemarkeerd, maar met GPX-bestanden kun je toch de route op de kaart vinden. De 180 kilometer lange route verbindt de Stille Oceaan in het zuiden met de Coast Mountains in het noorden. Hij loopt hierbij door de Sea to Sky Corridor waaraan hij zijn naam dankt.

De Sea to Sky Trail is een relatief rustige wandelroute die je langs spiegelende meren, watervallen, spannende bruggen en prachtige uitzichten op de bergen leidt. De route maakt onderdeel uit van de Trans Canada Trail.

wandelen-in-canada-brits-colombia

7. De Trans Canada Trail

We sluiten het rijtje af met de langste lange afstand wandelroute in Canada en de wereld. De Trans Canada Trail is geen route van punt A naar punt B, maar meer een routenetwerk door het land. De totale afstand die je af kunt leggen is op dit moment 28.000 kilometer, maar er wordt nog aan de route gewerkt.

Van de Avalon Peninsula in het uiterste zuidwesten volg je de kust over Newfoundland en Labrador naar Nova Scotia op het vasteland. Langs grote steden zoals Montreal en Québec wandel je lang megagrote meren naar centraal Canada. Vanaf daar loop je een lus door het Noorden, waarna je door de Rocky Mountains afzakt naar Vancouver Island. Bekijk hier de route op de kaart.

De Trans Canada Trail voert je door de mooiste landschappen van Canada. Wil je de hele trail lopen, dan ben je zo’n 1.400 dagen of vier jaar onderweg.

trans-canada-trail

Reacties
Categorieën