Wandelroutes in Ierland
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
02/17/2022
5 min

Lange afstand wandelroutes in Ierland

02/17/2022
5 min

Volgend jaar gaat het écht gebeuren: ik ga een lange afstand wandelroute in Ierland lopen. Dat stond voor de eerste maanden van de pandemie op de planning, maar kon om logische redenen niet doorgaan. Eerder was ik al een week in de Beara en maakte ik dagwandelingen. Resultaat: verliefd! Het was dan ook niet moeilijk kiezen welke route ik eerst ga lopen. Ik verzamelde de vijf mooiste trektochtroutes in Ierland die op mijn verlanglijstje staan... En na het lezen van dit artikel wellicht ook op de jouwe ;)

Wandelroutes in Ierland

Ierland heeft meer dan 954 gemarkeerde korte en lange wandelroutes. Keuze genoeg dus! Je vindt op deze website een uitgebreid overzicht van die routes. Kies voor een lengte van meer dan 50 kilometer en je krijgt de lange afstand wandelroutes te zien. Je vindt dan niet alleen de 'echt' lange wandelroutes, maar ook vierdaagse wandelingen. Je hebt dan keuze uit ruim 35 wandelroutes. Je vindt op deze pagina ook een helder overzicht van alle lange wandelroutes. Ik zocht de vijf mooiste routes uit voor op mijn verlanglijstje.

Wandelroutes-in-Ierland

1. Beara Way

In het zuidwesten van Ierland ligt de prachtige Beara Peninsula. Een voor Ierse standaards ruig gebied met bergen, meren en een rotskust. Ik was hier een week en liep al korte stukjes van de Beara Way. Trust me: deze route wil je écht lopen! Je wandelt door pittoreske dorpjes en langs overblijfselen uit een ver verleden. Tip: maak een uitstapje naar Bere Island, waar de route nog een lus vormt.

 • lengte: 196 km (makkelijk in te korten)
 • regio: Cork en Kerry county (Beara Peninsula)
 • meer informatie: klik


2. Kerry Way

Nabij de Beara Peninsula vind je het toeristischere maar ook erg mooie county Kerry. Hier ligt uiteraard ook een wandeltrail: de Kerry Way. Ook hier geniet je van bergen, meren en stukjes kustlijn. Voeg daar watervallen, stone circles en kleurrijke dorpjes aan toe en je hebt de ultieme Ierland-ervaring.

 • lengte: 215 km
 • regio: Kerry county
 • meer informatie: klik of zie routegids.

3. Dingle Way

Ook de Dingle Way volgt de omtrek van een peninsula in de Atlantische oceaan. De ene dag loop je in de heuvels en geniet je van vergezichten, de andere dag sta je aan de kust te luisteren naar het gekabbel van de golven. Een diverse wandelroute dus, met standing stones en oude hutten die stammen uit de tijd dat hier nog geen perfect gemarkeerde wandelroute lag.

 • lengte: 162 km
 • regio: Dingle Peninsula, county Kerry
 • meer informatie: klik of zie routegids.


4. Slieve Bloom Way

Voordat je denkt dat je alleen aan de zuidkust mooi kunt wandelen: een route in centraal Ierland. De Slieve Bloom mountains zijn niet heel hoog, maar wel opvallend omdat ze in een verder relatief vlakke omgeving liggen. Wandel over de heuvels en door de glens met kabbelende watertjes en schapen.

 • lengte: km
 • regio: Laois county
 • meer informatie: klik

trektochtroutes-in-ierland

5. Wicklow Way

Deze route is het makkelijkst te bereiken vanuit Dublin. Loop in een vrijwel rechte lijn van noord, nabij Dublin, naar zuid, dwars door de Wicklow Mountains. Dit was de eerste gemarkeerde lange afstand wandelroute van Ierland en waarschijnlijk ook de bekendste. Slinger over goed begaanbare paden door schilderachtige landschappen en langs iconische highlights zoals het oude klooster in de Glendalough-vallei.

 • lengte: 129 km
 • regio: tussen Dublin en Clonegal
 • meer informatie: klik of zie routegids.

--> de lengtes van de diverse wandelroutes verschillen per bron die ik bezocht, dus houd er rekening mee dat de route iets langer of korter zou kunnen zijn dan ik hier benoemd heb.

wandelen-in-ierland-routes

Ierland van zuid naar noord oversteken

Wil je de diversiteit in landschappen binnen Ierland écht ervaren? Dan wandel je van zuid naar noord (of andersom) door Ierland. Volg de Ireland Way Trail. Trek er wel even de tijd voor uit, want duizend kilometer lopen doe je niet even in een weekje. De meeste mensen zouden er eerder 40 dagen over doen. Je loopt door 14 counties in Ierland en volgt onderdelen van bestaande lange afstand wandelroutes zoals de Beara Way. Het tweede deel van de route loopt door Noord-Ierland en je eindigt daar aan de kust.


Met de hond wandelen in Ierland

Veel van de wandelroutes in Ierland lopen over privéland waar ook dieren grazen. De boeren zijn nogal zuinig op hun dieren en daarom zijn honden niet overal welkom. Ze zijn hier erg streng in en ik heb me laten vertellen dat boeren volgens de wet op een hond mogen schieten als ze denken dat deze hun dieren in gevaar brengt. Neem je hond dus niet mee op wandelpaden waarbij duidelijk vermeld staat dat honden niet welkom zijn. Check voordat je een wandelroute kiest dus even goed of je hond mee mag. In sommige gevallen kun je de route een klein beetje aanpassen om hem toch met je hond te kunnen lopen. In andere gevallen betekent 'een beetje aanpassen' dat je het grootste deel van je route over de asfaltwegen met bochten en hard rijdende auto's wandelt.

Wandelroutes-Ierland-met-hond

Wildkamperen in Ierland

Wildkamperen is niet legaal in Ierland. Een groot deel van het land, inclusief het land waar veel lange afstand wandelroutes over lopen, is privé-eigendom. Dat is niet altijd duidelijk aangegeven en het is vaak onduidelijk op wiens grond je loopt. In afgelegen gebieden waar weinig alternatieve accommodatie in de buurt is, wordt wildkamperen vaak wel getolereerd. Waar dat het geval is, hangt van de landeigenaar af. Het blijft altijd het beste om uit te zoeken van wie het land is en vervolgens toestemming te vragen. Needless to say: leave no trace. Maak je er een zooitje van, dan is de kans dat de landeigenaar weer eens iemand laat kamperen erg klein.

Er zijn door de organisatie Coillte speciale plekken langs lange afstand wandelroutes aangewezen als 'wildkampeerplekken'. Hier mag je legaal je tent opzetten. De Nationale Parken hebben elk hun eigen regels voor wildkamperen. Soms heb je een permit nodig, soms niet. Soms mag je vuur maken, soms niet. Deze regels kun je allemaal op internet vinden.

--> let op: de regels voor wildkamperen in Ierland verschillen tussen Ierland en Noord-Ierland.

wandelroutes-ierland

De beste tijd voor wandelen in Ierland

Wat de beste tijd is voor wandelen in Ierland, verschilt ook binnen het land. In de zuidelijke peninsula's is het klimaat milder dan in de Wicklow Mountains bijvoorbeeld. Ook qua drukte verschilt het per gebied. 's Zomers is het op de Wicklow Way bijvoorbeeld veel drukker dan op de Beara Way.

Er zijn geen garanties voor droog weer in Ierland, in welke maand je ook gaat wandelen. Die valleien zijn niet voor niets zo frisgroen ;)  Zoals een grappige Ier op een forum al schrijft: 'The best season would be the dry season. Every year we get two or three weeks of warm, dry weather. These will be sometime between January and December.'  Ik zou zelf kiezen voor mei/juni, als de rododendrons ook mooi in bloei staan, of september. In deze maanden is het er qua toeristen ook wat rustiger.

Kortom: geen duidelijk antwoord. Kies een periode die jou uitkomt, pak je regenkleding in en go for it.

lange-wandelroutes-ierland

Lange afstand wandelroutes buiten Ierland

Wil je liever buiten Ierland wandelen, maar houd je wel van dat ruige landschap? Bekijk ook eens mijn favoriete trektochtroutes in Schotland en lange afstand wandelroutes in Engeland.

Reacties
Categorieën