Wildkampeerplek kiezen
Kamperen
Paulien
Kamperen
02/22/2024
4 min

Wildkamperen: zo doe ik dat

02/22/2024
4 min

In Schotland, Zweden en de Alpen zette ik mijn tentje al vele keren op de mooiste plekken in het wild op. Wildkamperen geeft zo'n heerlijke vrijheid, zeker als je een meerdaagse wandeltocht maakt en kan stoppen en slapen wanneer je moe bent. Ga je voor het eerst wildkamperen en ben je benieuwd hoe je dat het beste aan kan pakken? Dit zijn mijn tips voor wildkamperen en een wildkampeerplek kiezen.

Wildkamperen: hoe doe je dat legaal?

Wildkamperen is niet overal toegestaan. Ik zet mijn tentje alleen op waar dat toegestaan is, omdat ik én geloof beperkingen op sommige plekken echt nodig is én omdat ik niet kan slapen als ik weet dat ik ergens eeeeigenlijk niet mag kamperen. Stap 1 voor wildkamperen is voor mij dus uitzoeken waar dat legaal mag. Legaal wildkamperen kan onder meer in Zweden, Noorwegen, Frankrijk en Schotland. Zie voor een volledig overzicht mijn blog over wildkamperen in Europa.

wildkamperen-tips

Hoe weet je of je langs een route kan wildkamperen?

Dat je ergens mag wildkamperen, wil natuurlijk niet zeggen dat het ook makkelijk kan. Zo maakte ik in Frankrijk eens een meerdaagse wandeltocht waarbij ik uuuurenlang geen plekje tegenkwam dat niet of heel schuin of compleet met stevige struiken overgroeid was. Ook in Schotland maakte ik eens een wandeling waarbij ik grote moeite had plekken te vinden, terwijl het op andere routes daar heel makkelijk ging. Ga je een bestaande wandelroute lopen? Dan kan je Googlen op de naam van de route en 'wild camping'. Er zijn altijd wel mensen die hun ervaring op internet delen. Op wandelkaarten kan je ook al veel aflezen over de vegetatie en hoogteverschillen in een terrein. Mijn favoriete (luie) manier is het gebruik van trailview en highlights in Komoot. Dankzij foto's van andere gebruikers kan ik al spotten of er vlakke stukken langs het pad liggen.

waar-tent-opzetten-wildkamperen

Moet je je locaties voor wildkamperen voor vertrek al weten?

Nee, je kan heel prima tijdens het lopen kampeerplekjes scouten. Je weet voor vertrek misschien nog niet waar je ongeveer wilt gaan slapen en onderweg kom je waarschijnlijk veel meer en misschien zelfs mooiere plekjes tegen dan in je voorbereiding op het web. Ik gebruik het scouten vooraf meer als een geruststelling voor mezelf. Ik kan namelijk tijdens een meerdaagse wandeltocht best stressen over 'ga ik wel een plek vinden om te overnachten', zeker op de korte dagen van het jaar. Dankzij het scouten kan ik mezelf geruststellen: er zijn genoeg plekjes langs de route. Of: op punt X ligt sowieso een goede wildkampeerplek.

wildkamperen-plannen

Hoe kies je een goede wildkampeerplek?

Mooi uitzicht, dat vind ik natuurlijk belangrijk voor een wildkampeerplek. Nog nét iets belangrijker vind ik de veiligheid, dus dat is criterium 1 als ik een plekje zoek. Geen stenen die van een helling op mijn kop landen, geen bomen die mij en de grond komen knuffelen, geen storm die me de klif af blaast, dat soort dingen. En, zoals ik tijdens mijn eerste tocht in 2016 leerde, misschien ook niet op een paradijselijk strandje aan een loch of op een eilandje tussen twee armen van een watervalletje (beiden stonden na een fikse regenbui onder water). En ook niet onbelangrijk: VOEL ik me op deze plek ook veilig? Bij een slecht onderbuikgevoel ben ik weggg 🚀 (heb eens kamp opgebroken omdat een man 3x met een afwezige blik vlak langs mijn tent kwam slenteren in the middle of nowhere - doeiiii, eindigde toen met 3 grote honden in het hondenbed van 2 dorpsbewoners, was leuk).

Criterium 2: comfort. Ik slaap toch lekkerder op een vlak grassig stukje dan met een heidestruik in mijn onderrug of een kei onder mijn schouders. Ook fijn als het een beetje recht is, om glijden te voorkomen. Een beetje in de wind is lekker voor de ventilatie (en tegen de midges, als je in Schotland bent). Vol in de harde wind is dan weer niet zo relaxed, met klapperend tentdoek.

Ook handig: kies een plek in de buurt van een stroompje. Zo hoef je minder water mee te nemen naar je wildkampeerplek, en kan je ter plekke tappen (filteren) voor je avondmaaltijd, ontbijt en kop thee of koffie in de ochtend.

Voor een goede nachtrust kampeer je beter niet op/bij wildpaadjes of in gebieden met vee, maar soms ontkom je daar niet echt aan.

wildkamperen-plek-kiezen

Wat heb je nodig voor wildkamperen?

Ik neem voor wildkamperen grotendeels hetzelfde mee als voor kamperen op een camping. Mijn shampoo laat ik thuis, want die ga ik in de natuur toch niet gebruiken. Omdat in het wild geen toiletten zijn, neem ik een inklapbaar (poep)schepje mee voor het wildpoepen. Mijn wc-papier neem ik in een hersluitbaar afvalzakje mee naar de bewoonde wereld. Voor het plassen heb ik mijn Kulocloth.

Een snelle paklijst voor wildkamperen:

Mijn complete paklijst vind je in mijn gratis stappenplan voor het voorbereiden op een meerdaagse wandeltocht.

Reacties
Categorieën