Wat is een Kula Cloth en waar kun je deze kopen?
05 maart 2021 
3 min. leestijd

Wat is een Kula Cloth en waar kun je deze kopen?

Ik hoor het begrip 'Kula Cloth' steeds vaker langskomen, en ben me er eens in gaan verdiepen. Want wat is een Kula Cloth, wat kun je ermee en waar kun je hem in Nederland kopen? Ik ga het je vertellen!


Een Kula Cloth is een herbruikbaar wc-doekje, of 'plasdoek' zoals ik dat noem. Ik houd me altijd strikt aan leave no trace, wat betekent dat ik mijn wc-papiertjes na het wildplassen of -poepen áltijd in een hersluitbaar zakje meeneem naar de eerstvolgende prullenbak. Dat werkt voor mij op zich prima, maar op de langere afstanden hoopt het afval op die manier aardig op. Daarnaast gaat zo'n zakje vol wc-papier vooral bij warm weer na een dag behoorlijk ruiken. Gelukkig is er een herbruikbaar alternatief: de Kula Cloth.


wat-is-een-kula-clothAfbeelding: Kula Cloth website


De Kula Cloth wordt geleverd in een vrolijk kleurtje, met lusje zodat je hem aan de buitenkant van je rugzak kunt bevestigen. Het doekje is gemaakt van antibacterieel en geur-neutraliserend materiaal en heeft één zijde die waterdicht is. Je kunt het doekje na gebruik dubbel klappen, en zo voorkomen dat het vocht uit het doekje in aanraking komt met je wandelrugzak. Het doekje is van zo duurzaam mogelijk materiaal gemaakt. Let op: gebruik de doek alleen voor het droogdippen na het plassen, en niet voor het schoonvegen tussen je billen. Je kunt hem ook gebruiken als je tijdens je trektocht ongesteld bent.


Dankzij het antibacteriële materiaal, hoef je je plasdoek niet tussendoor te wassen als je meerdere keren achter elkaar plast op een (dag)wandeling. Thuis of op je kampeerplek kun je hem met de hand wassen of in de wasmachine doen. Was hem zoals je ook je kleding wast tijdens een trektocht (liefst met biologisch afbreekbare zeep). Laat het sneldrogende doekje aan de lucht drogen, en leg hem in de zon voor een extra steriliserend effect.


Tegenwoordig kun je de Kula Cloth gelukkig ook in Nederland kopen. Dat scheelt megahoge verzendkosten die Amerikaanse bedrijven (logischerwijs) rekenen. In de webshop Wandelgemak.nl bestel je een Kula Cloth voor 17.95 euro. kula-cloth

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Reactie plaatsen