Primus Lite Plus
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
11/22/2023
3 min

Review | Primus Lite+ brander

11/22/2023
3 min

Na een lange wandeltocht verheug ik me altijd enorm op mijn avondeten. Ik bereid mijn lichtgewicht maaltijden met kokend water. Hoe sneller dat water kookt, hoe sneller ik eet en hoe sneller ik nog verder ontspan met een kop dampende thee. Ik besloot mijn oudere, simpele Primus brander daarom in te ruilen voor de Primus Lite+. Een heel efficiënte brander naar het idee van de bekendere Jetboil branders.


De Primus Lite+ brengt water razendsnel aan de kook

De Primus Lite+ verschilt van veel andere gasbranders doordat de pan op het metalen branderdeel gedraaid wordt. Hierdoor zit het pannetje dichter bij de vlam en wordt de vlam beschermd tegen de wind. Dit maakt de brander heel efficiënt. Het koken van een halve liter water duurt bij gemiddelde omstandigheden slechts drie minuten. Dat valt in de praktijk echt niet tegen! In koudere en winderige omstandigheden duurt het wat langer, maar dat geldt voor alle branders.


De Primus Lite+ houdt water warm

Er zit een afneembare isolatielaag van kurk en synthetisch materiaal om de pan. Dit zorgt ervoor dat het water sneller kookt en langer warm blijft als hij eenmaal kookt. Ideaal als je twee koppen twee na elkaar wilt drinken, of maaltijden hebt die je in de pan laat wellen.

primus-lite-plus-brander

Alle onderdelen passen in de pan

Ik heb een hekel aan graaien naar onderdelen in mijn tas. Vooral als ik honger heb en hangry begin te worden. Nog een reden waarom ik fan ben van de Primus Lite+: alle onderdelen én een (100gr) gasblikje passen in het pannetje. Het kopje is tevens de deksel van de pan. De zachte microvezel doek die bijgeleverd wordt, beschermt je pan tegen krassen van het blikje of de brander.

Je kunt de Primus Lite+ ook ophangen

Ben je op een plek waar je je brander niet veilig op de grond kunt gebruiken? De Lite+ komt standaard met een handig ophangsysteem waarbij je de brander inclusief gasblikje en pan ophangt. Dit heb ik zelf nog niet hoeven gebruiken en verwacht dat dat voor de gemiddelde wandelaar ook niet hoeft.

primus-lite-plus-brander-compleet

Gebruik de brander ook met andere pannen

Het bijgeleverde pannetje past perfect op de brander. Wil je je brander met een andere/grotere pan gebruiken? Er worden drie pinnetjes bijgeleverd waarmee je een andere pan op de brander kunt zetten, zonder dat die compatibel hoeft te zijn met het schroefsysteem.

De brander heeft een igniter

Met de ingebouwde igniter voeg je makkelijk en veilig vuur toe aan het gas in de brander. Hij werkt bij mij na uitgebreid gebruik nog altijd, maar mijn ervaring is dat igniters redelijk kwetsbaar zijn. Neem dus altijd een back-up methode (aansteker of firesteel) mee (dit leerde ik the hard way op de East Highland Way, toen mijn igniter in de wildernis kapot ging en ik al mijn maaltijden in koud water moest oplossen).

brander-primus-lite-plus

De brander is relatief zwaar

De Primus Lite+ heeft voor mij als lichtgewicht backpacker één nadeel: het gewicht. Pan plus brander plus toebehoren wegen meer dan een supersimpele brander zoals de Primus MSR Pocketrocket. Hij is met 402 gram slechts dertig gram zwaarder dan de Jetboil, dus het gewicht komt gewoon met dit type systeem. Maak je een langere reis, dan verdien je dat extra gewicht mogelijk terug met het gas dat je bespaart. Bij een simpele en minder efficiënte brander gebruik je minstens twee keer zoveel gas en moet je dus meer gas meedragen voor je hele trip (en vaker gas kopen en dat is ook al snel 5-6 euro per gemiddeld groot gasblik).

Primus Lite vs. Primus Lite+

Ga je Googlen naar de Primus Lite, dan zul je zien dat er twee uitvoeringen zijn. Met plusje en zonder plusje in de naam. De plusversie is een nieuwere versie van de niet-plusversie. Verder verschillen ze alleen in het isolatiemateriaal rondom de pan en de vorm van de deksel. De Lite+ wordt geïsoleerd door kurk en G-1000 Eco Lite materiaal in plaats van kurk met minder duurzaam plastic materiaal. De deksel van de Lite+ is een kopje, terwijl die van de Lite plat is. Is de Lite+ boven budget? Dan kun je kijken of je de Lite nog ergens goedkoper kan shoppen.

primus-lite-plus-brander-getest

Meer info en bestellen

Op de website van fabrikant Primus lees je meer informatie over de Lite+. Bestel je je brander liever in Nederland? Dat kan onder meer bij Bever.

Tip voor koffiedrinkers: je kunt er een compatibele koffiepers bij kopen. De brander is compatibel met gasblikjes van onder meer Primus, MSR en Coleman.

Reacties
Categorieën