Als digital nomad balans tussen werk en vrije tijd houden
Nomadisch leven
Paulien
Nomadisch leven
08/03/2023
3 min

Zo houd je als digital nomad balans tussen werk en vrije tijd

08/03/2023
3 min

Sinds 2019 werk ik volledig locatie-onafhankelijk. De ene maand werk ik in de Franse zon, de andere in de Schotse Hooglanden. Ik bepaal zelf mijn uren, zodat ik tijdens regenbuien onder een dekentje achter mijn computer zit te werken. En tijdens zonnige uren de natuur in kan trekken. Die vrijheid om te werken waar en wanneer ik maar wil is fantastisch, maar… niet langer van 9-tot-5 werken brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Want: hoe houd je als digital nomad balans tussen werk en vrije tijd / ontspanning? Hier zijn mijn vijf beste tips.

1. Maak een goede planning

Ik houd al mijn to-do’s en projecten bij in de gratis software Notion. Ik heb alle taken hierin aan een project gekoppeld en aan elke taak heb ik een (losse) deadline gekoppeld. Elke vrijdag- of zondagavond open ik mijn projecten- en takenlijst en verplaats ik de taken voor die week naar mijn to-do-list. Zo heb ik een duidelijk overzicht van de taken die me de komende week te doen staan. Vervolgens pak ik mijn (digitale) agenda erbij en plan ik alle taken in. Het komt nogal eens voor dat niet alle taken in mijn agenda passen en dan moet ik mijn prioriteiten heroverwegen ;)

digital-nomad-balans-werk-vrij

2. Plan ook je vrije tijd in

Vanuit de tijd waarin ik studeerde en in loondienst werkte, heb ik de irritante gewoonte meegenomen om werk prioriteit te geven boven vrije tijd. Zo gebeurt het nogal eens dat de lege plekken in mijn agenda toch opgevuld worden door werk. 

Dat gaat ten koste van wandelen, lezen met een kop thee in de hand of gewoon over het water uitkijken. Daarom plan ik ook mijn vrije tijd in mijn agenda in. Zo zijn er geen lege tijdvakken die ik geneigd ben op te vullen met werk. Ik plan overigens niet vooraf al wat ik in die uren ga doen, dat besluit ik op dat momoent zelf wel.

3. Maak een werkplek voor jezelf

Ik probeer op al mijn verblijfplaatsen een werkplek voor mezelf aan te wijzen. Waar mogelijk, probeer ik niet te werken op plekken waar ik ook wil kunnen relaxen. Zo is het makkelijker om mijn werkdag af te sluiten. Als ik me slecht kan focussen probeer ik buitenshuis te werken. Dan zoek ik een cafétje of een picknicktafel in de natuur (lang leve de data hotspot op mijn telefoon) en ga ik daar een paar uurtjes zitten. Wanneer ik dan weer naar huis loop of rijd, kan ik het werk makkelijker loslaten.

balans-werk-vrij-digital-nomad

4. Werk op je efficiëntste uurtjes

Ken je dat gevoel dat je echt even niets uit je handen krijgt? Dat er geen ideeën komen en dat je hoofd de hele tijd in andere richtingen afdwaalt? Als mijn deadlines het toelaten, neem ik die momenten vrij. Ik weet dat ik op zulke momenten toch niets goeds produceer. Ik wissel mijn blokken vrije tijd dan om met mijn blokken werken. Na een flinke bergwandeling of een uurtje lezen op het strand ben ik vaak weer helemaal opgesladen en vink ik die taken veel sneller af.

Tip: ik ben in mijn efficiënte uurtjes geneigd om zonder pauze door te rammen. Dat kost me meer energie dan werken met meer pauzes. Die energie bewaar ik graag voor mijn vrije uurtjes ;)  Ik probeer na elke 45-60 min even buiten een kort rondje te wandelen, wat stretch-oefeningen te doen en een kop thee voor mezelf te zetten.

5. Stel duidelijke grenzen

Mijn opdrachtgevers weten inmiddels dat ik op wisselende uurtjes werk. Sommige mensen lijken dat te verwarren met dat ik altijd werk en bereikbaar ben. De ene dag krijgen ze een mail om 7 uur ‘s morgens en de volgende om 9 uur ‘s avonds. Ik heb daarom een niet-bellen-maar-mailen afspraak. Ik open mijn mail alleen als ik aan het werk ben en ik ontvang geen e-mails op mijn telefoon. Zo ben ik in mijn vrije uurtjes ook echt vrij. Ik heb een zakelijke én een persoonlijk telefoonnummer met bijbehorende Whatsapp-accounts. Zo zie ik geen werk-appjes als ik ‘s avonds ontspannen met mijn vrienden zit te appen. 

Tip: ben je vaak een dag of een paar dagen vrij? Maak voor je opdrachtgevers een overzichtsdocument met wanneer je wel en niet beschikbaar en bereikbaar bent. Zo hoef je niet voor elke afwezigheid een bericht te gaan sturen. Zo is het voor iedereen overzichtelijk.

digital-nomad-balans-werk-vrije-tijd

Meer tips om als digital nomad balans tussen werk en vrije tijd te houden

Nog een aantal tips die mij helpen de balans tussen werk en vrije tijd te bewaren in mijn leven als digital nomad:

  • zoek een virtual assistant (of in gewoon Nederlands: een assistente die op afstand werkt). Dankzij mijn assistente heb ik tijdens mijn vrije dagen en vakanties ook écht vrij.
  • doe werk dat energie geeft of in ieder geval niet te veel energie kost. Nu ik werk doe waar ik oprecht enthousiast over ben, ga ik veel blijer mijn vrije uurtjes in.
  • automatiseer zoveel mogelijk processen en werk waar mogelijk in batches. Groepeer soortgelijk werk zodat je efficiënter werkt en meer vooruit kunt plannen.

Heb jij meer tips om als digital nomad balans tussen werk en vrije tijd te houden? Deel ze in de reacties!

Reacties
Categorieën