kattenoppas
Huisoppas worden
Paulien
Huisoppas worden
01/19/2022
9 min

Zo word je kattenoppas of huisoppas

01/19/2022
9 min

Drie jaar geleden zegde ik de huur van mijn appartement op en werd ik fulltime huisoppas en kampeerder. Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik dit toch aanpak. Ook benieuwd? In dit artikel vind je mijn tips voor kattenoppas of huisoppas worden. Ben je zelf op zoek naar een oppas? Dan heb je ook zeker wat aan de tips in dit artikel.

Waarom wil je kattenoppas of huisoppas zijn?

Als kattenoppas, hondenoppas of huisoppas kun je gratis tijdelijk een ander leven leiden. Misschien droom je er net als ik van om zelf dieren te hebben, maar past dat niet in je huidige leven. Hoe fijn is het dan om een paar weken van andermans dieren te genieten? Ook beleef je als oppas hoe het is om eens op een andere plek te wonen. Zo woon ik de ene week in het gezellige Groningen en de andere week op het Groningse platteland. En een maand later aan de Côte d'Azur ;)  Op deze manier kun je vrijwel gratis vakantie vieren op een plek naar keuze. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon even toe bent aan wat rust en daarom in je eentje in iemand anders' huis wilt zitten.

camasunary-bothy-skye

Wat zijn de nadelen van kattenoppas of huisoppas zijn?

Jullie zien natuurlijk vaak de fijnste foto's langskomen vanaf mijn oppasadresjes. Paulien die aan de Middellandse Zee zit te lunchen, Paulien die met de oppashond in de Groningse weilanden de zonsopkomst ziet, etc.  Er zitten natuurlijk ook nadelen aan oppas zijn. Met het risico ondankbaar te klinken: het kan soms frustrerend zijn om ergens een langere tijd te 'moeten' zijn. Gaan mijn vrienden iets heel tofs doen terwijl ik beloofd heb bij de dieren te zijn? FOMO ;)  Meestal vind ik dat geen groot probleem en in de meeste gevallen zou een kennis/buurvrouw van de eigenaren bereid zijn een dag of nacht op te passen.

Een ander nadeel: er is altijd het risico dat een dier ziek of dood gaat. Een oppashond die opeens kreupel loopt of een kat die opeens vermagert? Ik krijg daar echt de zenuwen van. Je kent zo'n dier niet zo goed als de eigenaren hem kennen plus je gaat je toch afvragen of (mensen denken dat) je iets verkeerd doet. Voor iemand met een verantwoordelijkheidsgevoel zo groot als de mijne, kan dat slapeloze nachten veroorzaken.

Als fulltime huisoppas vind ik het ook een nadeel dat je afhankelijk bent van andere mensen. Het komt wel eens voor dat ik na vele mails, telefoontjes en definitief toezeggen tóch vervangen word door een stel ('het is hier heel afgelegen en we zijn toch bang dat een vrouw alleen hier eenzaam wordt'). Dan zit ik dus last-minute zonder woonruimte. Komt ook altijd wel goed, maar is niet heel relaxed.

huisoppassen

Wat doe je als een dier ziek wordt?

Mijn angst voor het ziek worden van een dier, zorgt ervoor dat ik altijd duidelijke afspraken maak over wat te doen in dat geval. Ik wil telefoonnummers van beide eigenaren, familieleden en vrienden die ik kan bellen als de eigenaars niet bereikbaar zijn en de vaste dierenarts. Ik overleg in niet te ernstige situaties altijd met de eigenaar voordat ik een dier naar de dierenarts breng. Voelt het alsof er iets écht mis is, dan bel ik direct de dierenarts en betaal ik de rekening zelf wel als dat niet nodig bleek.

Daarnaast hanteer ik het principe: better safe than sorry. Bij de kleinste twijfel neem ik contact op met de eigenaar. Vaak is het antwoord dan 'gebeurt wel vaker' of 'zal meevallen', maar dan heb ik het in ieder geval gecheckt. Als ik zelf dieren en een oppas zou hebben, zou ik ook willen dat het op deze manier aangepakt wordt.


Wat doe je als een dier tevreden is?

Gelukkig zijn dieren vaker tevreden dan ziek en ontevreden. Mijn ervaring is dat eigenaars het erg leuk vinden om nieuwtjes en foto's van hun dieren te ontvangen. Zien ze hun kat gezellig bij mij op bed liggen of mijn Zoommeeting verstoren, dan weten ze dat ze het naar hun zin hebben en kunnen ze meer genieten van hun vakantie. Vergeet dus niet regelmatig een (positieve) update te sturen :)


Wat zijn je andere taken als huisoppas?

Vaak zorg ik als huisoppas ook voor de planten in huis en de tuin. Dat laatste in mindere mate, want ik heb geen groene vingers. Dat communiceer ik dan ook duidelijk ;)  Verder doe ik de dingen die je in je eigen huis ook zou doen. Schoonmaken, post uit de brievenbus halen, containers bij de straat zetten, etc..

bothy

Hoe word je een kattenoppas / huisoppas?

De meestgestelde vraag natuurlijk! Mijn favoriete manier: mond-tot-mond-reclame. Vertel iedereen die het wil horen dat jij huisoppas wilt zijn. We kennen allemaal mensen met dieren die op vakantie willen, zoals wel blijkt uit de soms 10+ aanvragen die ik per week krijg ;)   Deze manier is mijn favoriet omdat je zo beter weet waar je terecht komt. Dat maakt echt een groot verschil in mijn ervaring.

Je kunt je huisoppasadressen ook via internet vinden.


Huisoppassen via Facebook

Kijk bijvoorbeeld op deze Facebookgroepen:

Je kunt natuurlijk ook zelf een aangeboden-tekst schrijven en vragen of mensen deze willen delen. Er zijn ook lokale groepen voor dierenoppas. Wil je bijvoorbeeld in Groningen oppassen? Kijk dan eens op deze pagina.

huisoppas-websites

Huisoppassen via websites

Je kunt ook gebruik maken van de volgende websites waar ik goede ervaring mee heb:

Je hoeft natuurlijk niet elke dag opnieuw op die websites te kijken. Schrijf je in voor updates per mail.

Er zijn natuurlijk veel meer websites (Google maar eens op 'huisoppas'), maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee.


Kattenoppas of huisoppas in het buitenland

Een huisoppasadres in het buitenland vinden is een tikkie uitdagender. Het duurde bij mij twee jaar voordat dat eindelijk lukte. Ik heb minder mensen in mijn netwerk die in het buitenland wonen en de competitie via internationale platforms is ontzettend groot. Enkele websites waar je huisoppasadressen in het buitenland kunt vinden:

Let op: voor met name de laatste twee moet je minstens 100 euro per jaar betalen. Een prijzig grapje dus, gezien hoe klein de kans is dat je daadwerkelijk als huisoppas uitgekozen wordt. Daarnaast heb ik niet altijd even goede ervaringen met deze oproepjes. Het komt regelmatig voor dat ik na lang heen en weer mailen, een videogesprek en een toezegging alsnog afgewezen wordt omdat de voorkeur toch uitgaat naar een stel. Heel frustrerend, want je houdt die tijd toch vrij in je agenda en zegt 'nee' tegen andere kansen. Dus ja, het is mooi dat deze platforms er zijn, maar ik heb liever via-via-adresjes.

huisoppas-vinden

Waar let je op bij het zoeken van een oppashuis?

Dat hangt er natuurlijk vanaf wat jouw voorkeuren zijn. Ik vind het niet leuk om in een stad te wonen en ik ben geen fan van bioindustrie. Dat soort plekjes vermijd ik dus. Verder vind ik het fijn om een tuin te hebben en in de buurt van natuur te wonen. Eigenlijk heb ik weinig eisen en kijk ik vooral of het qua data en locatie in mijn planning past.


Hoe weet je of een oppasadres betrouwbaar is?

Dat weet je natuurlijk nooit 100% zeker, maar ik ga graag van het goede in mensen uit. Ik mail en bel met mensen en als het goed voelt ga ik op visite om kennis te maken (tenzij het ver weg is, dan gok ik). Voelt het dan nog goed? Dan zeg ik toe en laat ik iemand anders weten waar ik wanneer ga zijn.

Vind je het toch wel spannend? Zoek dan je oppasadresjes in het netwerk van je vrienden en familie.

kattenoppas-worden

Hoe kom jij zelf betrouwbaar over?

Andersom lijkt de zorg over betrouwbaarheid me veel groter. Mensen laten je in hun huis, waar waardevolle spullen en bijzondere aandenkens liggen. Daarnaast leggen ze het welzijn en het leven van hun dieren (die vaak als hun kindjes zijn) in de handen van een vreemde... Leef je in deze mensen, dat scheelt al een hoop.

Het kan ook helpen om referenties te leveren. Heb je nog geen referenties? Ga dan eerst bij mensen uit je netwerk oppassen. Ik stuur standaard referenties door.

Verder: beloof geen dingen die je niet waar kunt maken. Ik werd uitgenodigd op een droomplek in de Schotse Hooglanden om op twee grote honden te passen. De eigenaar vertelde vervolgens dat de honden beiden erg sterk en wat agressief waren buiten. Of ik ze dan kon houden? Uhhh, ik weet van mezelf dat ik niet heel sterk ben en geen natuurlijk overwicht heb. Dat heb ik eerlijk aangegeven, want ik ga niet faken alleen zodat ik in Schotland kan huisoppassen!


Tip: afspraken maken

Mijn nummer één tip: maak duidelijke afspraken. Ik vraag mijn huisoppasmensen altijd om een zo uitgebreid mogelijke instructie op papier te zetten. Wanneer moet wat gebeuren? Wat zijn gekkigheidjes van de dieren of het huis die ik even moet weten? Wanneer moet het afval bij de straat? Wie kan ik in geval van nood bellen? Hoe vaak moet de hond uitgelaten worden en hoe lang kan hij dan maximaal lopen? Zijn er honden met wie hij vaak ruzie maakt? Mogen de katten 's nachts naar buiten? Etc. etc.  Zo kan ik eerst de lijst checken als ik een vraag heb en hoef ik mensen niet direct op hun vakantie lastig te vallen met vragen.

huisoppas

Tip 2: onderhandel niet over de datum

Ik spreek natuurlijk een hoop mensen die een oppasser zoeken. Hun grootste frustratie, vooral als ze via internet iemand zoeken? Mensen die enthousiast reageren en later in het proces over de datum gaan onderhandelen. Als mensen van 1 t/m 30 april een vakantie geboekt hebben, dan gaan ze dat echt niet omboeken omdat jij alleen van 5 t/m 19 april op kunt passen. Wees niet deze vervelende persoon en reageer alleen als je de gehele gevraagde periode op kunt passen.

Ik heb vaste oppasadresmensen die hun vakanties aanpassen aan wanneer ik beschikbaar ben. In dat geval kun je natuurlijk wel een datumvoorkeur doorgeven.

Plus, needless to say: heb je eenmaal een datum afgesproken? Dan zeg je niet meer af omdat je tóch geen vrij kunt krijgen of tóch liever met je vriendinnen naar Cran Canaria gaat ;)


Kost kattenoppassen geld?

Kattenoppas of huisoppas zijn is vaak een win-winsituatie. Jij woont gratis op een fijne plek en mag vaak van alles in het huis gebruik maken en de eigenaren kunnen met een gerust hart op pad. Dat gezegd hebbende: ik vraag binnen Nederland een vergoeding voor het oppassen en voor oppasadressen in het buitenland een compensatie van de reiskosten. De reden daarvan is dat oppassen ook tijd kost en ervoor zorgt dat ik 'nee' moet zeggen tegen opdrachtgevers omdat ik niet zo lang van huis kan. Ik vraag niet veel, maar van een compensatie van 10 euro per dag kan ik in ieder geval eten :)


Kun je van huisoppassen een fulltime baan maken?

Toen ik begon met Outdoor Inspiratie, hoorde ik van veeeeeeel mensen dat ik hier nooit genoeg geld mee zou kunnen verdienen, omdat zoveel mensen gratis aanbieden wat ik aanbied. Dat heeft me echter niet tegengehouden en nu kan ik van dit platform leven. Dus ja, ik denk dat je overal je werk van kunt maken, als je maar weet hoe je moet ondernemen en verkopen ;)  Het scheelt dat je als huisoppas lage kosten hebt (en niet zoals ik al 1000+ euro aan maandelijkse vaste lasten voor software) omdat je geen huis nodig hebt. Ik zou zeggen: go for it!

kattenoppas

Paulien, wil je bij mij huisoppassen?

Nog een veelgestelde vraag. Het antwoord is meestal 'nee', tenzij je in het buitenland of op een heel bijzonder plekje in Nederland woont. Ik ben slechts 4-5 maanden per jaar in Nederland en in die tijd ben ik vaak al oppas bij mijn vaste adresjes. De rest van het jaar verblijf ik (deels) als huisoppas in het buitenland en dan heb ik meer ruimte in de agenda.


Vragen over huisoppassen?

Heb je nog vragen over kattenoppas of huisoppas zijn? Stel ze in de comments, dan voeg ik het antwoord nog even toe.

Reacties
Categorieën