wandelkleding wassen
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
06/11/2018
2 min

Je wandelkleding wassen: 5 tips

06/11/2018
2 min

Ook je wandelkleding moet je regelmatig wassen. Nu is (dure) wandelkleding vaak kieskeurig in hoe het graag gewassen wil worden voor een zo lang mogelijk leven. Met deze tips voor thuis en onderweg verleng je de levensduur van je kledingstukken zoveel mogelijk (goed voor de duurzaamheid van je wandelkleding!).

Tip 1: lees de wasinstructies voor het wassen van je wandelkleding

Kijk altijdnaar de wasinstructies op het label in je kledingstuk en houd je aan die instructies. Ga er niet zomaar van uit dat sportkleding heet gewassen kan worden en stop ook niet alles zomaar in de droger.

wandelkleding-wassen

Tip 2: gebruik speciaal wasmiddel voor wandelkleding

Gebruik voor het wassen van je outdoor kleding geen standaard wasmiddel, omdat de zeepresten na de wasbeurt het ademend vermogen van kledingstukken kan verminderen. Was je wandelkleding met speciaal sportwasmiddel zoals NikWax Techwash. Gebruik liever geen wasverzachter. Voor donzen kleding is er donswasmiddel. Let op: haal een doekje door het bakjes voor wasmiddel en wasverzachter, omdat er vaak (zeep)resten achterblijven.

Tip 3: geen wasmachine? Was je wandelkleding onder de douche

Tijdens mijn trektochten heb ik meestal geen wasmachine tot mijn beschikking. En als er al een wasmachine op een camping aanwezig is, dan vind ik het vaak zonde om die aan te zetten met slechts één shirt en één wandelbroek er in. Ik was mijn kleding tijdens mijn wandelvakanties daarom altijd met de hand. Meestal komt dat er op neer dat ik mijn gedragen kleding meeneem als ik ga douchen, en dit met mijn biologisch afbreekbare shampoo was. Ik hang mijn kleding vervolgens te drogen in de buitenlucht, of bij nat weer in een overdekte binnenruimte. Omdat ik altijd sneldrogende kleding draag, is mijn kleding de volgende dag vaak wel weer droog. Soms komt het voor dat mijn kleding ’s morgens nog vochtig is. Ik heb ontdekt dat een handendroger of een kachel in het toilet dan wonderen doet (let op: doe dit niet te lang en niet te vaak, omdat het schade aan je kleding kan aanbrengen). regenkleding-wassen

Tip 4: behandel je regenkleding

Regenkleding verliest na een aantal wasbeurten vaak (deels) zijn waterafstotende vermogen. Dit is het geval als je jas tijdens een bui regendruppels op lijkt te zuigen (en daardoor donkerder kleurt). Je kunt je jas impregneren met een wasmiddel met daarin impregneermiddel, of buiten de wasmachine met een impregneerspray. De spray heeft als voordeel dat hij alleen de buitenkant van de kleding impregneert. Wel moet je daarbij goed opletten dat je geen stukken van de kleding overslaat.

Tip 5: was je (regen)kleding regelmatig, ook als het niet heel vies is

Na verloop van tijd gaat vuil de poriën in je regenkleding vullen, waardoor het ademende vermogen van het kledingstuk afneemt. Was je kleding dus niet alleen als je net in een koeienvlaai gevallen bent, maar ook als het nog niet heel vies is. Ik was mijn waterdichte wandeljas elke paar maanden. regenjas-onderhoud

Onderhoud van je schoenen

Ik schreef eerder een blog over het onderhouden van je wandelschoenen. Stop je wandelschoenen nooit in de wasmachine, maar volg de zes stappen uit het blog op voor een lang leven voor je wandelschoenen.

Reacties
Categorieën