Interview met Hilde Laauw
Interviews met avonturiers
Paulien
Interviews met avonturiers
11/03/2023
8 min

Hilde werkte tegen kost en inwoning in het buitenland

11/03/2023
8 min

Er zijn vele manieren om langere tijd in het buitenland te wonen. Ook zonder groot budget, zoals avonturier Hilde Laauw (37) in dit interview laat zien. We hebben het over haar reisachtergrond, 9 tot 5 werken achter je laten en werken tegen kost en inwoning in het buitenland. Wat ik extra leuk vind aan dit gesprek: Hilde is niet bang om ook de minder leuke kanten van deze leefstijl te benoemen.


Hoe begon het reizen bij jou?

‘Ik heb ruim 16 jaar van mijn leven in het buitenland gewoond. Als kind van expats is het reizende leven er met de paplepel ingegoten. Toen ik acht maanden oud was, verhuisde ik naar de Dominicaanse Republiek. Tussen mijn achtste en twaalfde woonde ik in Thailand. Toen ik ouder was, koos ik voor een masteropleiding in Europese studies die ik op verschillende locaties in het buitenland kon volgen (Bath, Siena en Berlijn). In Berlijn bleef ik plakken en woonde daar in totaal vijf jaar.

Na Berlijn dacht ik: laat ik eens de stap naar de overheid wagen. Hoewel het me ergens een wat te serieuze ‘grijze pakken’ omgeving leek, vind ik het bijdragen aan maatschappelijke thema’s en de goede arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk. Ik vond een baan bij een stichting die een management ontwikkeltraject aanbood bij de overheid. Een stichting waar jonge gelijkgestemden werkten, veel ruimte was voor persoonlijke ontwikkeling en waarin ik door kortlopende opdrachten de overheid breed leerde kennen. Ik vond een appartementje in Den Haag en was regelmatig op het strand te vinden, en heb daar het surfen ontdekt.

Hoewel dit leven heel comfortabel was, voelde ik me er ook al vrij snel in opgesloten. Dat je een jaar vooruit al weet hoe je leven eruit gaat zien: maandag tot vrijdag op kantoor, vijf weken vakantie per jaar (na toestemming van je baas), een beetje sporten en af en toe je vrienden zien. Ook begon het me steeds meer tegen te staan dat als ik naar buiten keek, ik niets dan steen voor me zag. En dat gezondheid en beweging een soort moetje is tussen het stressvolle werken door. Ik wilde een gezond, avontuurlijk leven leiden met veel rust en ruimte in de natuur!’


Dat klinkt herkenbaar. Welke aanpassingen heb je toen in je leven gemaakt?

‘Ik besloot alles op te zeggen en zonder vooropgezet plan een vrijere levensstijl na te streven. Voor dit lastige besluit (ik zat immers in een gouden kooi) had ik wel even een sabbatical van 2,5 maand in Portugal nodig. Drie dagen voor ik terug zou gaan (ik werd al gebeld voor een nieuwe opdracht bij de Belastingdienst – jeej! ;)), zei ik: “nee, ik wil dit niet meer.” Dezelfde dag belde ik ook mijn huisbaas om mijn appartement op te zeggen. Ik moest nog een maandje terug om mijn spullen te sorteren en een plan te maken voor een eerste bestemming, en daar ging ik.

Vlak voor kerst kreeg ik de kans om in een hotel in een skigebied op een uur van Zürich te gaan werken. Een tijdje in de bergen wonen, met echte winters, en goed leren skiën, was iets waar ik al langer van droomde. Dus daar ging ik, en wat een avontuur. Ik kwam terecht in een soort The Shining hotel van vier verdiepingen, dat helemaal leeg stond, zonder verwarming en met knipperende lampen op de gang. Ook viel de stroom er gelijk de eerste avond uit.’


Oeh, dat klinkt spannend, ben je gebleven?

‘Ja. Uiteindelijk kwamen er leuke medebewoners en werd de elektra verbeterd. Na een wat pittige start was het uiteindelijk fantastisch. ‘s Morgens door sneeuwstormen naar het hotel verderop in het dorp wandelen. Hier runde ik een buffet en baande ik me een weg in het Zwitserduits. ‘s Middags ging ik de piste op of hiken. Het uitzicht vanaf mijn houten knusse kamertje met uitzicht op de piste was echt een droom.’

Wat kwam er na deze winter in Zwitserland?

‘Voor mij was het kiezen voor een leven anders dan de 9-5 ook een reis terug naar mijn hart en mijn eigen waarheid. Weg van alle conditioneringen, van eerst een baan vinden en daar omheen een leven bouwen, naar voelen waar mijn behoeftes liggen en mijn nieuwsgierigheid volgen, en dan uitvogelen hoe ik dat kan betalen.

Na Zwitserland heb ik twee jaar lang op wisselende plekken in Europa verbleven. Dat deed ik overal tegen kost en inwoning. Soms was ik huisdieroppas en soms kreeg ik betaald. Zo heb ik een chalet gerund in Oostenrijk en op een boerderij in Zwitserland gewerkt. Ik hielp in de keuken in een spiritueel centrum in Zwitserland en werkte zes weken in een surflodge in Zuid Portugal. Ik heb in Zwitserland en Noorwegen op dieren gepast en in Italië in een permacultuurtuin gewerkt. Oh en ik was ook vrijwilligerscoördinator voor festival ITGWO op Vlieland. Tussendoor was ik geregeld even in Nederland om vrienden en familie te zien, mijn tasinhoud te verwisselen en nieuwe plannen te smeden.’


Hoe vond je je werken-tegen-kost-en-inwoning-plekken?

Ik heb een aantal plekken gevonden via Workaway. De rest vond ik via Facebook groepen of zelf organisaties aanschrijven.

Wat kost deze leefstijl je gemiddeld per maand?

  • Huur: 0 euro (werken tegen kost en inwoning)
  • Transport: circa 150-250 euro per maand, soms meer, soms minder (ik bleef vaak ergens een maand, dus sowieso heen en terugreis naar de plek, en kosten voor de tripjes op de locatie).
  • Boodschappen: 75 euro in Portugal en zeker het driedubbele in Zwitserland of Noorwegen. Vaak werkte ik tegen kost- en inwoning, maar ik ben nogal een eet fanaat dus ik zat vaak in cafeetjes en ging geregeld uit eten.
  • Doorlopende reisverzekering: 45 euro per jaar, WA verzekering: 28 euro per jaar en Zorgverzekering: 120 euro per maand
  • Telefoon: 15 euro per maand
  • Excursies typisch voor het gebied die minder makkelijk alleen zijn te doen: zoals hondensleeën in Noorwegen of langlaufen in Zwitserland (in ieder geval huur materiaal): 15 tot 200 euro per maand (maar het kan natuurlijk nog veel gekker)

    ‘Ik betaalde dit alles van mijn spaargeld en deels van loon uit de werkzaamheden op verschillende locaties.’


Wat zou je mensen die ook zo willen reizen aanraden?

‘Het eerste wat in me opkomt: als je het over een andere boeg wilt gooien, ga er dan voor. Het is in je hoofd vaak heel spannend, terwijl je alle mogelijkheden gaandeweg wel ontdekt als je eenmaal de keuze gemaakt hebt. Er zijn zoveel voorbeelden van en informatie te vinden over hoe je dit kunt aanpakken.

Een beetje spaargeld achter de hand hebben, lijkt me ook wel fijn. Mijn idee is altijd: ik wil minimaal drie tot zes maanden aan leefgeld achter de hand hebben. Dat geeft mij een ontspannen gevoel.

En nog een tip: gebruik je netwerk en heb de guts om mensen te vragen of ze tips hebben en of je bij hen kan komen werken. Blijf niet op de gebaande paden en bekende vacaturesites. Ik vond veel van mijn verblijfplaatsen via via of door zelf een mailtje te sturen naar organisaties in een omgeving waar ik graag wilde verblijven.’


Je vertelde me in een eerder gesprek dat je nu weer langere tijd in Nederland gaat zijn. Kun je daar wat meer over vertellen?

‘Na twee jaar zo leven en reizen begonnen de nadelen langzaam groter te worden. Het keer op keer wennen aan een nieuwe plek en het zelden echt diepgang vinden in je ontmoetingen en bezigheden (wel in mijn connectie met de natuur). Ik miste diepe vriendschappen op dagelijkse basis en deze leefstijl eiste een tol op mijn gezondheid. Ik ben geen makkelijke slaper en gevoelig voor eten en ik kon de juiste keuzes daarin moeilijk combineren met mijn leefstijl. Ook begon het spaargeld in te klinken, dus ik dacht: misschien is het voor mijn algehele welbevinden beter even een tijdje op één plek te vestigen. Dit doe ik eerlijk gezegd meer vanuit verstand dan dat mijn hart denkt YES! En hoewel ik dat liever in de bergen zou doen, is mijn behoefte aan mijn vrienden en een vangnet nu even nog groter, dan opnieuw weer ergens in mijn eentje uit het niets een leven op te bouwen. Dat komt wel weer. Nu eerst even mezelf weer voeden voor volgende avonturen.

Daarnaast heb ik sinds begin 2023 een eigen aanbod opgezet met elementen van yoga en bewust leven. Ik merkte dat dat lastig van de grond kwam doordat ik veel energie kwijtraak in de levensstijl zelf (het vinden van en wennen aan een nieuwe plek, daar de omgeving verkennen, etc.). Ik wil dit vanuit de rust in Nederland verder uitbouwen, zodat ik het later makkelijker mee kan nemen op mijn volgende avonturen.’


Heb je al een idee hoe die volgende avonturen eruit gaan zien?

‘Ik zie mezelf wel een tijdje wonen en rondtrekken door Scandinavië, en wonen op een boerderij in Zwitserland. Voor mij is het gebrek aan wilde, grootse natuurgebieden en rust en ruimte een essentiële reden om op lange termijn niet vast in Nederland te wonen. Ik heb in mijn jeugd vooral de tropen gekend en ben daar als jongvolwassene ook vaak naar teruggekeerd tijdens mijn reizen. .

Toen ik op mijn dertigste voor het eerst ging skiën, was ik hooked. Dat witte landschap, de grootsheid van de bergen, de adembenemende schoonheid en het totale eenheidsgevoel wat ik daar ervaarde, dat had ik nog niet eerder zo diep in mijn vezels gevoeld.

Qua activiteiten zou ik graag mensen willen verbinden met de natuur. Dat wil ik doen via actieve outdooractiviteiten en mindfulnesstrainingen. Ook lijkt het me geweldig als ik mensen weet te inspireren met mijn levensstijl en kan laten zien dat je het leven op je eigen manier mag en kan leven. Er is zoveel meer mogelijk buiten het negen tot vijf stramien.’


Ik ben heel benieuwd! Bedankt voor het delen van je inspirerende en eerlijke verhaal. Waar kunnen we je volgen?

‘Je volgt mijn avonturen op Instagram @hildesunset en op mijn blog hildelaauw.com. Ik heb ook een podcast die ‘Life beyond 9-5’ heet.’

Reacties
Categorieën