Wandelingen in de bergen
Wandelen
Paulien
Wandelen
07/12/2023
4 min

De mooiste wandelingen in de bergen: zo vind je ze

07/12/2023
4 min

Slingerende paadjes door ruige valleien tussen rotswanden. Sfeervolle berghutten op de meest sfeervolle plekjes en bergmeertjes die op warme zomerdagen de nodige verkoeling bieden. Ik kan geen genoeg krijgen van wandelen in de bergen. In dit artikel vertel ik je hoe je de mooiste wandelingen in de bergen vindt, gesorteerd per land.

Disclaimer: ik stel me niet aansprakelijk voor je lege bankrekening als je na het lezen van dit artikel opeens tientallen vakanties geboekt hebt ;)

wandelingen-bergen-zwitserland

De mooiste wandelingen in de bergen via Komoot

Ik gebruik de Inspiratie-functie van Komoot om snel routes te vinden door heel Europa. Dus ook in de bergen ;)  Deze routes zijn ingevoerd door andere gebruikers, die ook direct foto’s van hoogtepunten en handige tips delen. In dit artikel leg ik precies uit hoe je die functie gebruikt.

Tip: gebruik de filters voor onder meer afstand, soort beginpunt en type ondergrond om de zoekresultaten beter bij je wensen aan te laten sluiten.

De mooiste wandelingen in de Zwitserse bergen

Veel van de wandelroutes in Zwitserland zijn verzameld op schweizmobil.ch/de/wanderland. Ik vind deze website niet erg lekker werken op de telefoon, dus ik raad je aan om het via je computer te proberen. Je kunt filteren op regio, zwaarte, technisch niveau en thema. De routes hebben elk een nummer, die je terugvindt op de wegwijzers op locatie.

Voor inspiratie kijk ik ook regelmatig op de website van de ‘online VVV’ van Zwitserland, myswitzerland.com. Ook zij hebben 800+ wandelroutes op hun website staan, die veelal gemarkeerd zijn.

→ Ga je toevallig naar het Glarnerland? Bekijk mijn artikel over wandelen in het Glarnerland.

→ Doe meer inspiratie op met deze Komoot-collectie met wandelroutes in Zwitserland en Zwitserse regio’s.

mooiste-wandelroutes-bergen-zwitserland

De mooiste wandelingen in de Oostenrijkse bergen

Inspiratie voor mooie wandelingen in de bergen van Oostenrijk doe je onder meer op via Austria.info. Zij hebben een wandelpagina waar hun routes op type gesorteerd staan. Je kiest er bijvoorbeeld voor huttentochten of voor wandelingen die geschikt zijn voor het hele gezin. De resultaten sturen je vervolgens door naar regionale websites met meer info over de route. Weet je al naar welke regio je op vakantie wilt? Google naar ‘wandern’ en de naam van je regio om een beter overzicht van wandelroutes bij jou in de buurt te krijgen.

→ Bekijk ook de Komoot-collectie met wandelroutes in Oostenrijk en specifieke regio’s.

mooiste-wandelroutes-bergen-oostenrijk

De mooiste wandelingen in de Sloveense bergen

Via de officiële toeristische website van Slovenië, kun je doorklikken naar overzichten van wandelroutes in specifieke regio’s. Wil je hoog in de bergen, of juist in de dalen met uitzicht op die bergen wandelen? Voor bergwandelingen kun je kiezen uit de Julische Alpen, de Karavanke Alpen of de Kamnik-Savinja Alpen. Klik door op de categorie of regio naar jouw keuze en je komt vanzelf op een (andere) website met een duidelijk overzicht van de routes.

Ik verbleef twee maanden in Slovenië en mijn favoriete plekken waren de vallei Logarska Dolina en de hoogvlakte Velika Planina.

Tip: lees ook dit Lonely Planet artikel met 15 mooie hikes.

→ Doe inspiratie op met de Komoot-routes in Slovenië.

De mooiste wandelingen in de Franse bergen

De Franse bergen liggen in de regio’s Haute-Savoie, Savoie, Isère, Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence en Alpes-Maritimes. Op de toeristische websites van deze regio’s vind je volop wandelinspiratie. Lange afstand wandelroutes (GR-routes) vind je via ffrandonnee.fr. Op deze website vind je honderden (dag)wandelroutes in Frankrijk gesorteerd per regio.

Ik woonde 10+ maanden in Zuid-Frankrijk en deelde wandelroutes in de Franse Vooralpen. Ik schreef ook een artikel over wandelen in de Mercantour.

mooiste-wandelroutes-bergen-frankrijk

De mooiste wandelingen in de Italiaanse bergen

De mooiste wandelingen in de Italiaanse bergen vind je op de toeristische websites van de bergachtige regio’s van het land. In het noorden zijn dat de regio’s Trentino, Piemonte, Zuid-Tirol, Lombardije en Veneto. De Dolomieten in Trentino zijn daarvan het beroemdste berggebied. Ik kan op de toeristische website van het land geen overzicht van alle wandelroutes vinden. Wel staan er handige overzichten op de websites van onder meer Zuid-Tirol en Trentino.

De mooiste wandelingen in de Schotse bergen

Ik heb maandenlang in Schotland gewoond en daarbij zoveel mogelijk routes zelf uitgezet met behulp van de highlights in Komoot. Voor extra inspiratie keek ik op Walkhighlands.co.uk, waar routes in detail omschreven worden. Je kunt in de webversie alle wandelroutes in een bepaalde regio bekijken, of met filters door alle wandelroutes op de site zoeken.

→ Bekijk ook mijn favoriete Schotse wandelroutes in mijn Komoot-collectie.

mooiste-wandelroutes-bergen-schotland

Bekijk ook de volgende artikelen voor meer inspiratie en tips voor je wandelingen in de bergen:

Heb je zelf handige tips voor het vinden van de mooiste routes in de bergen? Laat ze achter in een reactie op dit artikel!

Reacties
Categorieën