Wandeling in Parc de l'Esterel
Frankrijk
Paulien
Frankrijk
01/14/2022
5 min

Wandelen in het Parc de l'Estérel

01/14/2022
5 min

Donkeroranje rotsen, dennengroene valleien en het azuurblauwe water van de Côte d’Azur. Het natuurgebied Parc de l'Estérel is een lust voor het oog. In december en januari maakte ik hier diverse wandelingen. In dit artikel vind je tips voor wandelen in het Parc de l'Estérel.

wandelroutes-in-parc-esterel

Het Parc de l'Estérel

Parc de l'Estérel is een bijna 1.000 hectare groot natuurgebied ten westen van Cannes. Het ligt nabij de kustplaatsen Mandelieu-La Napoule en Théoule-sur-Mer en is totaal niet wat je verwacht als je aan de Côte d’Azur denkt. Hier geen kustlijn volgebouwd met flats en enorme villa’s, maar vooral veel natuur. In het gebied leven vele bijzondere flora en fauna, zoals zeldzame orchideeën. Je vindt hier vele soorten planten, waaronder lavendel en rozemarijn. De zeedennen zorgen ervoor dat het gebied ook in de winter heerlijk groen is. Tussen de grote bossen rozemarijn vind je kurkdennen, die door hun kurkschors beschermd worden tegen branden. Waar je geen begroeiing ziet, zie je vulkanisch gesteente. Dit gesteente is vooral rood/oranje, maar op sommige plekken ook olijfgroen.


Wandelen in het Parc de l'Estérel

In het Parc de l'Estérel kun je uuuuurenlang wandelen. Langs de kust vind je weinig wandelpaden, maar iets hogerop in de heuvels heb je voldoende keuze. Er zijn diverse toegangswegen die leiden naar parkeerplaatsen in het park. Vanuit Agay rijd je bijvoorbeeld over een hobbelige maar prima te berijden weg de heuvels in. Alleen de rit naar de parkeerplaats toe is al een belevenis! Op nationale feestdagen en weekenddagen is er niet altijd voldoende parkeerruimte, dus ga bij voorkeur op een doordeweekse dag op pad.

--> parkeerplaatsen kun je hier vinden. Je kunt ook vanuit Agay de heuvels in rijden en dan een parkeerplaats zoeken aan één van de doodlopende wegen.

parc-esterel-wandelen

De beste tijd om in het Parc de l'Estérel te wandelen

Ik wandelde in de winter in het Parc de l'Estérel. Toen al was het 16 graden en zonnig, wat ervoor zorgde dat ik in t-shirt de berg op liep en toch zweette. Ik kan me voorstellen dat sommige routes in de zomer niet te doen zijn. Wil je toch op een warme, zonnige dag wandelen? Dan kun je misschien beter in de meer schaduwrijke dalen blijven. In de zomer woedden in dit gebied soms bosbranden, dus controleer voor vertrek of het gebied toegankelijk is.

Let op: neem voldoende water mee, want je kunt onderweg nergens je voorraad aanvullen. Vergeet je ook niet goed in te smeren en een pet, Buff of hoed mee te nemen als het heel zonnig is.

beste-tijd-wandelen-in-parc-de-lesterel

Wandeling 1: een korte(re) route nabij Agay

Vanuit Agay rijd je over een weg met mooie uitzichten naar Plateau d'Antheor. Hier parkeer je de auto en begin je aan je wandeling. Hier begint een geelgemarkeerde wandelroute van 11.5 kilometer. Tijdens mijn bezoek was het erg mistig en besloot ik voor een kortere, zelf uitgezette variant te gaan. Hiervoor volgde ik de gele wandelroute tot ik weer op het verharde pad bij de Rocher de Saint-Barthélemy uitkwam. Hier gaat de gele route naar links, maar volgde ik de autovrije, verharde weg naar rechts richting de parkeerplaats.

wandelingen-parc-de-esterel

Vanaf deze route heb je (bij helder weer) prachtig uitzicht op de oranjerode toppen van de vulkanische rotsen. Langs het pad groeien bossen rozemarijn, lavendel en heide, ook in de winter. Langs het pad staan kurkbomen en in de dalen staan zeedennen. Het pad leidt je over een goed begaanbaar pad over puinhellingen en is zelf ook erg fotogeniek. ‘Mijn’ route is ook voor minder getrainde mensen en mensen met hoogtevrees goed te doen.

Wandeling 2: vanuit Sainte Baume

Vanaf een parkeerplaats zo’n 15 minuten rijden het Parc in, begint de allermooiste wandeling die ik ooit in Frankrijk gemaakt heb. Deze 7.35 kilometer lange route is blauw gemarkeerd en dus makkelijk te volgen. Slinger door Mediterrane bosjes en over puinhellingen en geniet van adembenemende uitzichten op de rode bergen en de Middellandse Zee. Maak de eenvoudige klim naar de top van een heuvel voor een weids uitzicht op de kustlijn en het groen-rode landschap verder landinwaarts. Vanaf de Pic du Cap Roux kijk je 360 graden in de rondte.

wandeling-parc-esterel

Wat schrijf je verder over zo’n wandeling waarvan de schoonheid zich niet in woorden uit laat drukken? GA HEM LOPEN!
 Neem wel even voldoende water mee, want waterpunten vind je niet onderweg en het kan er vooral ’s zomers bloedheet worden.

De kust van het Parc de l'Estérel

Niet alleen het hoger gelegen groene gebied is een bezoekje waard. Ook de kustlijn is zeer fotogeniek. Ik begon mijn mini-roadtrip in Cannes en volgde de kustlijn naar Agay. Deze route is fotogenieker en amper langzamer dan de  minder scenische ‘snelste route’ van Google Maps. Mijn favoriete bezienswaardigheden onderweg waren:

1. Mandelieu-la-Napoule

Het kasteel in de kustplaats Mandelieu-la-Napoule staat op het strand en deels in de Middellandse Zee. Het is gemaakt van het rode en groene gesteente dat zo typisch is voor deze omgeving. Wandel langs de waterrand langs het kasteel over de Sentier littoral du Château. In zo’n 20 minuten wandel je door de arcade en verder van het kasteel af voor uitzicht op het kasteel tegen een achtergrond van Alpes Maritimes.

parc-de-esterel-kust-paulienvdwerf

2. Théoule-sur-Mer

Dé bezienswaardigheid in Théoule-sur-Mer vind ik de windroos die je vindt nabij het kasteel. Deze windroos is gemaakt van gekleurde bestrating en vertelt je alles over de wind uit verschillende windrichtingen. Voor elke windrichting zie je de naam (zoals de Mistral) en de typische eigenschappen zoals temperatuur en kracht. Naast de roos vind je een oriëntatietafel die je vertelt welke Alpenpieken je aan de andere kant van de baai ziet.

3. Pointe de l’Aiguille

Net voorbij Théoule-sur-Mer ligt een parkeerplaats die aangegeven staat als uitkijkpunt. Vanaf de parkeerplaats is het uitzicht niet geweldig, maar je wandelt in 15 minuten naar beneden. Neem de trap naast de parkeerplaats en volg deze tot je bij de Pointe de l’Aiguille aankomt. Hier zie je het rode, rotsige ‘uitsteeksel in zee’ het beste. Volg het paadje om de rots om bij een prachtig strandje te komen.

kust-van-parc-esterel

4. De kustlijn tussen Pointe de l’Aiguille en Agay

Rijd langs de kust van het uitkijkpunt naar Agay en geniet van prachtige vergezichten over de zee aan de ene kant en uitzichten in groene dalen tussen oranje rotsen aan de andere kant. Parkeer je auto op elke grotere parkeerplaats en laat je verrassen door het uitzicht. Echt wandelen langs de kust is hier lastig en je wilt niet over de grote weg lopen. Je bewondert het kustlandschap dus het best vanaf de parkeerplaatsen.

--> bekijk hier alle mooie wandelingen die ik aan de Côte d’Azur maakte.

parc-esterel-frankrijk

Reacties
Categorieën