Wandelen Calanques bij Cassis
Frankrijk
Paulien
Frankrijk
04/05/2022
4 min

Wandelen langs de calanques bij Cassis

04/05/2022
4 min

Turquoise water tussen immense witte kliffen, wandelpaden waarover je uren kunt dwalen en strandjes waar je perfect kunt picknicken. Het Massif des Calanques dat nabij Marseille ligt is één van mijn favoriete plekken aan de Franse kust. Elke keer dat ik hier kom, verbaas ik me weer over hoe prachtig de natuur zo dicht bij zo´n grote, en naar mijn mening in vele wijken lelijke, stad kan zijn. Een meerdaagse wandeling hier maken is door het kampeerverbod wat ingewikkeld, maar ik deel graag mijn tips voor een dagje wandelen langs de Calanques bij Cassis met je.

Wandelen-calanques-bij-cassis

De calanques bij Cassis zijn onderdeel van het Massif des Calanques

Ten oosten van Marseille liggen het Massif des Calanques en de dorpen Cassis en Le Ciotat die de perfecte uitvalsbasis vormen voor een avontuur in het natuurgebied. Een calanque is volgens Wikipedia een ´diepe vallei met steile hellingen en deels ondergedompeld in de zee´. Zo´n 20 kilometer van de kuststrook bij Marseille bestaat uit zulke bijzondere valleien, omgeven door krijtwitte rotsen en vormt een nationaal park. De rotswanden langs deze valleien torenen tot bijna 400 meter boven het water uit.

--> Ik schreef eerder een artikel over wandelen in het Parc de l’Esterel, waar je calanques vindt die er weer heel anders uitzien.

calanques-cassis

Een wandelroute met fantastische uitzichten

Mijn favoriete wandelroute langs de calanques bij Cassis begint aan de rand van het dorp, bij de jachthaven Port Miou. Je wordt bij aankomst direct getrakteerd op turkooizen water tussen de typische witte kliffen. Hier is het pad breed en makkelijk toegankelijk. Volg de groene markering naar het eerste kiezelstrand aan een andere calanque. Neem vervolgens het smalle, blauw gemarkeerde pad voor de beste uitzichten. Let wel goed op waar je loopt, want er staat geen hek om te voorkomen dat je gaat vliegen. Volg deze ‘sentier panoramique’ tot je weer op een breder pad komt. Hier kun je heen en weer wandelen naar Calanque d’En-Vau. Let op: Komoot heeft de neiging je hier via een klimroute weer terug naar boven te brengen, maar je kunt beter hetzelfde pad terug kiezen. Vervolgens kun je de rood-witte markering terug naar Port Miou volgen.

Calanques-Cassis-mooiste-wandelroute

Tips voor wandelen bij de calanques bij Cassis

De calanques zijn prachtig en daarom ook heel drukbezocht. Het helpt natuurlijk ook niet dat het natuurgebied op zo’n kleine afstand van de grote stad ligt en een paradijs is voor wandelaars, klimmers en kinderen. Veel mensen komen hier om de dag op het kiezelstrand en in het water door te brengen. Ik ben er beide keren in de winter geweest en zelfs toen was het er erg druk. Mijn advies: ga vroeg op pad (voordat andere mensen uit bed zijn) en probeer weekenddagen (en daarmee wandelgroepen van 20 personen die je voeten bijna perforeren met hun wandelstokken) te voorkomen.

Parkeren is vroeg op de dag vaak ook nog redelijk te doen, maar wordt later op de dag en in warmere seizoenen uitdagender. Cassis en de calanques zijn goed te bereiken met de bus vanuit Marseille of Les Gorguettes.

Houd er rekening mee dat een aantal wandelroutes op de (Komoot)kaart niet voor elke wandelaar geschikt zijn. Komoot stuurde mij over een ‘zwarte’ route die alleen voor klimmers geschikt is. Trek sowieso fatsoenlijke slippers aan, want de stenen zijn soms glad en de losse steentjes scherp. Neem ook voldoende eten, drinken en zonnebrandcrème mee, want dat kun je onderweg nergens halen.

--> Tip: download de gratis app ‘Mes calanques’  voor meer informatie over het gebied en de voorzieningen.

Calanques-Cassis-uitzichtpunt

Wildkamperen bij de calanques

De calanques bij Cassis vormen een nationaal park. Je mag hier geen planten plukken, geen vuur maken (want: groot brandrisico) en niet kamperen. Ook bivakkeren zonder tent onder een blote sterrenhemel is verboden. Dit maakt meerdaagse wandelingen maken wat ingewikkeld, tenzij je in de heeeeeel basic en met graffiti bespoten schuilhutjes wilt slapen. Ik durfde dat in mijn uppie niet aan, omdat hier heel diverse types mensen komen.

Er loopt een GR-route door het gebied van Cassis naar Marseille, de GR99. Deze komt niet echt langs de mooiste uitzichten, dus ik denk dat je beter je eigen route uit kunt stippelen langs highlights in Komoot.

Wandelen-calanques-Cassis

Meer wandelmogelijkheden bij de calanques

Ook dichterbij Marseille ligt een aantal calanques die de moeite waard zijn. De paden hier zijn ook goed begaanbaar. Moet je kiezen tussen de calanques bij Cassis en die bij Marseille? Dan zou ik voor die bij Cassis kiezen.

Ben je met de auto of ben je een heel dappere fietser? Dan kun je de Route des Crêtes tussen Cassis en Le Ciotat nemen. Deze steile en slingerende weg leidt je langs nog meer indrukwekkende kliffen, waaronder de hoogste uit het nationaal park. Vanaf de parkeerplaatsen langs de weg maak je een korte wandeling naar een uitzichtpunt of een langere wandeling met uitzicht. Let op: ook hier wil je op een zonnige zondagmiddag niet zijn, dus plan je bezoek slim.

calanques-bij-cassis

Reacties
Categorieën