Vakantie in de Camargue
Frankrijk
Paulien
Frankrijk
03/15/2022
6 min

Op vakantie in de Camargue: tips voor buitenmensen

03/15/2022
6 min

Dit jaar ging ik voor het eerst op vakantie in de Camargue. Eerder jaren verkoos ik de bergen boven dit relatief vlakke deel van Zuid-Frankrijk, maar dit jaar boekte ik toch maar eens een nacht in een hotel om deze omgeving te verkennen. Eén nacht werd twee nachten en uiteindelijk vijf nachten, zodat ik zes dagen op avontuur kon in dit verrassende stukje Frankrijk.

 tips-vakantie-camargue

Op vakantie in de Camargue: waarom?

Ik snap het helemaal als je bij Zuid-Frankrijk direct aan de Alpen of Pyreneeën denkt voor toffe avonturen. Maar. De Camargue moet je niet zomaar wegschrijven. Ja, het is er vlak en het lijkt voor sommige mensen op De Onlanden of De Peel in Nederland. Maar je vindt er zoveel meer: een sterke cultuur, een lange geschiedenis en natuurlijk flora en fauna die je in Nederland niet zomaar tegenkomt. Doe jezelf een plezier en plan eens twee overnachtingen in dit gebied.

--> Benieuwd naar andere verrassende bestemmingen in Zuid-Frankrijk? Bezoek ook eens de Franse Vooralpen of Parc de l’Esterel.

camargue-vakantie

De perfecte uitvalsbasis voor een vakantie in de Camargue

Ik logeerde bij toeval in de plaats Saintes-Maries-de-la-Mer en dat bleek een goede keuze. Vanuit dit levendige dorp wandel, fiets of rijd je namelijk zo de natuur in. Zo krijg je én iets mee van de vrolijke feesten, gezellige sfeer op de terrassen en markten waar je alles van een krop sla tot een compleet tweepersoonsbed kunt kopen.

Tips voor overnachtingen

Ik raad je aan om zo ver mogelijk in het zuiden van het gebied te overnachten. Hier vind ik de natuur mooier en liggen de highlights zoals een uitgestrekt strand en de vuurtorens dichtbij. Het is in dit deel ook iets drukker, maar door buiten het dorp te overnachten kun je al wat meer rust ervaren. Ik sliep op verschillende plekken, waarvan ik alleen het Hotel Le Méditérranée aan zou raden. Dit is één van de goedkoopste locaties om te overnachten, waar je nog wel een nette kamer en een vriendelijk ontvangst krijgt. De gastheer spreekt geen Engels (of Nederlands), maar praat heel duidelijk en heeft veel geduld. Als je het budget hebt, raad ik je aan om op een ‘Mas’ buiten het dorp te overnachten en zo meer van de lokale cultuur en het buitenleven mee te krijgen.

 vakantie-camargue-overnachten

Winkels en horeca in de Camargue

In het dorpje Saintes-Maries kun je al je boodschappen doen. Zoek je lekker brood? Ga dan naar Le Fournil Saintois en niet naar het bakkertje in het centrum. Houd er rekening mee dat je de supermarkten niet in mag met je rugzak op, dus zorg dat je een manier hebt om je waardevolle spullen veilig te houden als je je tas bij de kassa onbeheerd achter moet laten. In het centrum vind je ook winkels met outdoor- en kampeerartikelen voor nood, maar verwacht geen uitgebreid assortiment. Lunchen en dineren kan op één van de veeeele terrassen, ook in de winter. Ik vond het in februari voor Franse standaards al redelijk druk in het dorpje, maar volgens een local was het ‘calm and quiet’. Locals spelen petanque in het laatste zonlicht, een oud mannetje kijkt stoïcijns voor zich uit op een bankje bij de fontein en kinderen staan bij de ijswinkel voor de onmogelijke keuze uit vele ijssoorten. Die levendigheid vind zelfs ik al die hard natuurliefhebber erg aantrekkelijk.

Leren over de natuur in de Camargue

Waar je als natuurliefhebber natuurlijk echt voor komt in de Camargue, is de prachtige natuur. De combinatie van zout en zoet water en de overgang tussen die gebieden maakt het een heel divers gebied. Een groot deel van de Camargue is een nationaal park, waar bijzondere flora en fauna beschermd worden. Om alles over het gebied en alles wat er leeft te weten te komen, bezoek je het bezoekerscentrum ‘La Capelière’ aan het grootste meer van de Camargue. Je betaalt vier euro toegangsgeld en krijgt dan toegang tot het museum en een korte wandelroute langs de verschillende ecosystemen van de Camargue. Als je geluk hebt, zie je hier de planten en dieren waarover in het museum verteld wordt. Als je pech hebt niet, want hier worden geen dieren gevangengehouden.

Bij het Parc Ornithologique de Pont de Gau kun je ook goed vogelsoorten spotten en bij het Musée de la Camargue leer je meer over de geschiedenis en rijke cultuur van het gebied.

 camargue-natuur

Wandelen in de Camargue

Je leert de natuur van de Camargue pas echt kennen als je er langzaam doorheen reist. Dus niet met 90 kilometer per uur in de auto over de grote weg scheuren, maar je wandelschoenen aantrekken en lopen maar! Uitgestippelde wandelroutes zijn er helaas niet, maar in een ander artikel geef ik tips voor wandelen in de Camargue.

tweedaagse-wandelroute-camargue

Fietsen in de Camargue

Vrijwel nergens in Zuid-Frankrijk kun je zo makkelijk fietsen als in de Camargue. Het is hier vlak, het landschap is afwisselend en er zijn autovrije paden. Huur een fiets of een mountainbike in Saintes-Maries en volg één van de routes die ik in mijn artikel over fietsen in de Camargue benoem.

 fietsen-huren-camargue

Kajakken in de Camargue

In het noorden van de Camargue ligt de rivier Le Petit Rhône. Hier kun je ’s zomers bij Kayak Vert Camargue kajaks huren. Vaar de rivier af naar het zuiden tot je bij de zee komt (16 kilometer, 37 euro per persoon) of vaar vanuit Le Paty naar het westen (12 kilometer, 27 euro per persoon). Je kunt bij dit bedrijf ook sups huren of met een Zodiac op safari langs o.a. badderende stieren gaan.

Roadtrippen in de Camargue

Met de auto kom je helaas (of eigenlijk: gelukkig) niet op de mooiste plekken in de Camargue. De lange dijk met prachtige uitzichten is alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers en dat geldt ook voor het mooie pad ten westen van het Étang du Vaccarès. Gelukkig kom je toch wel ergens met de auto. Rijdt vanuit Saintes-Maries over de D85A naar het noorden en vergeet onderweg niet te stoppen op de parkeerstroken (vogels kijken!). Aan het eind van de weg rijd je de D570 op en die volg je tot je rechtsaf kan slaan de D37 op. Volg zoveel mogelijk de oever van het meer naar het zuiden. Je komt o.a. langs het bezoekerscentrum in de kapel en het uitzichtpunt op de ruïne van Château de Tourvieille. Tip: rijd het eeeeiiindeloze grindpad vanaf het Château op om via een toeristische route bij het strand van Beauduc te komen (let op: niet toegankelijk met brede auto’s).

vakantie-in-de-camargue-roadtrip

Paardrijden in de Camargue

Ten slotte nog even een opmerking over paardrijden in de Camargue. Ik ben een paardenliefhebber, maar ik ben niet echt fan van de toeristische industrie waar paarden bij betrokken zijn. Wil je toch gaan paardrijden, dan raad ik je aan om eerst even op locatie te gaan kijken voordat je een rit boekt. Hoe staan de paarden erbij? Staan ze de hele dag gezadeld als reclameborden in de zon te wachten, of lopen ze vrij rond? Staan ze dicht op elkaar in een paddock, of hebben ze voldoende ruimte? Ik heb nogal wat verschillen gezien tijdens mijn wandel- en fietstochten, dus dit wilde ik nog even kwijt.

vakantie-in-de-camargue

Niet vergeten als je op vakantie gaat in de Camargue

Vergeet je verrekijker niet. Ik was hem vergeten en had me toch een spijt! Daarnaast ook niet vergeten:

  1. Muggenspray met deet.
  2. Zonnebrandcrème.
  3. Pet/hoed en een zonnebril (weinig beschutting).
  4. Vogel- en/of plantengids.
  5. Contant geld, want pinnen is niet overal mogelijk.

reizen-camargue

Meer leren over de Camargue

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit unieke landschap in het zuiden van Frankrijk? Je vindt op de officiële website meer informatie over het gebied. Op deze pagina vind je ook accommodaties.

Have fun!

Reacties
Categorieën