Fietsen in de Camargue
Frankrijk
Paulien
Frankrijk
03/10/2022
3 min

Fietsen in de Camargue: de mooiste routes

03/10/2022
3 min

Weer eens wat anders dan je van mij gewend bent: een artikel over fietsen, van een fanatiek wandelaar. Waarom? Omdat fietsen voor de afwisseling ook wel eens leuk is én je fietsend vaak net wat makkelijker grote afstanden aflegt dan lopend. Na het wandelen in de Camargue, besloot ik daarom een fiets te huren en een autovrije en heel lange dijk af te fietsen. In dit artikel vind je daarom tips voor fietsen in de Camargue, met korte(re) routes voor niet-fietsers zoals ik en een langere route voor wie vaker op de fiets stapt.

fietsen-in-camargue-nationaal-park

Fietsen in de Camargue

Allereerst goed nieuws: fietsen in de Camargue is niet heel anders dan fietsen in Nederland. Geen Tour de France-achtige klimmen en afdalingen, maar heel vlakke paden. De autovrije paden bestaan uit grind en worden ook gebruikt door wandelaars en ruiters. Fietsknooppunten zoals wij die in Nederland hebben kennen ze hier niet, maar als je een (simpele) kaart meeneemt vind ik het knap als je kunt verdwalen. Ik maakte zelf gebruik van de app Komoot om mijn fietsroute uit te stippelen. Let op: gebruik je de app normaal voor het maken van je wandelroutes? Vergeet dan niet aan te passen dat de route geschikt moet zijn voor fietsers.

fietsroutes-camargue

Tip: huur een fiets in Saintes-Maries-de-la-Mer

Heb jij ook niet standaard een fiets mee op je reizen naar Zuid-Frankrijk? No worries, je kunt heel fijne fietsen huren in het dorp Saintes-Maries-de-la-Mer. Bij Vélo Saintois huur je voor 20 euro per dag een goed onderhouden fiets. Je hebt keuze uit een mountainbike, iets meer stadsfietsmodel en een elektrische fiets. Er fijn ook fietsen met kinderzitjes en kinderfietsen te huur. De eigenaar is erg vriendelijk en spreekt voldoende Engels om je op pad te helpen als je geen Frans spreekt. De fietsen worden standaard geleverd met een fietsslot en een reparatiesetje. Let op: je moet een identiteitsbewijs afgeven als borg, dus het is handig om een extra legitimatiebewijs (zoals je ID-kaart of rijbewijs) mee te nemen om zo je paspoort bij je te kunnen houden.

fietsen-huren-camargue

Neem voldoende eten en drinken mee

De Camargue is groot, heel groot, en er is weinig horeca aanwezig. Dus tenzij je zout water wilt drinken en op zeewier wilt kauwen, moet je voldoende eten en drinken meenemen. De mountainbikes hebben geen bagagedrager, dus zorg voor een lekker zittende tas. Er zit een bidonhouder in het frame. In Saintes-Maries-de-la-Mer vind je genoeg supermarkten, waaronder één recht achter de fietsverhuur.

Ook niet vergeten: muggenspray met deet en een tube zonnebrandcrème!

Fietsroutes in de Camargue

Ten oosten van Saintes-Maries ligt een heel lang autovrij grindpad dat ook als dijk fungeert. Hier kun je al fietsend genieten van meren, zee, strand en open vlakte. De afstand van het dorp naar de vuurtoren Phare de la Gacholle is 13 kilometer (enkele weg). Blijf vanuit het dorp gewoon het pad volgen tot je voor de vuurtoren staat. Onderweg krijg je verschillende kansen om het strand op te gaan (let op: je mag met de huurfietsen niet op het strand fietsen, maar er wordt een slot bijgeleverd). Vanaf de vuurtoren kun je nog wat verder doorfietsen naar het strand van Beauduc, wat heen en terug vanuit het dorp 44 kilometer fietsen is.

 fietsen-camargue

Twee dagen fietsen in de Camargue

Wil je een flinke afstand fietsen en op die manier zoveel mogelijk van de Camargue zien? Dan kun je een ronde van 70 kilometer rondom het grootste meer van de Camargue volgen. Fiets in één dag rond het Étang du Vaccarès of overnacht ergens halverwege in de omgeving van Villeneuve. Onderweg zie je hoe divers het landschap van de Camargue is en zie je hoogstwaarschijnlijk zwarte stieren, witte paarden en neonroze flamingo’s. Deze route kun je vinden in de informatiefolder van Velo Saintois, die je bij de VVV kunt krijgen. Dit is de rode route van het weinig gedetailleerde kaartje, die je over kunt nemen in je favoriete navigatie-app.

--> ga je liever zonder fiets op avontuur? Bekijk mijn tweedaagse wandelroute in de Camargue!

twee-dagen-fietsen-camargue

Reacties
Categorieën