Wandelroutes in De Onlanden
19 april 2021 

Wandelroutes in De Onlanden

In het noordelijke puntje van Drenthe en een stukje Groningen ligt natuurgebied De Onlanden. Het natuurgebied ter grootte van 3.500 voetbalvelden ligt tegen Groningen aan maar voelt kilometers ver van de stadse drukte verwijderd. Ik groeide praktisch op in dit gebied en deel met liefde mijn favoriete wandelroutes in De Onlanden. 

 

Wandelroutes in De Onlanden

Als kind fietste ik door De Onlanden voordat het De Onlanden werd. Het landschap vol weilanden waar ik toen doorheen fietste, is nu omgezet in een waterbergingsgebied vol water, riet en natte graslanden. Het gebied dient als waterberging, zodat de bewoners van de stad en omliggende dorpen droge voeten kunnen houden. Over een oppervlakte van 3.500 voetbalvelden liggen plassen, dijken, moerassen, bosjes en weilanden verspreid. In dit relatief nieuwe natuurgebied vind je vele vogelsoorten, reeën, bevers en otters. Een natuurparadijsje onder de rook van Groningen.

wandelen-in-de-onlanden

In de Onlanden heb je ruime keuze uit wandelpaden

 

Wandelen in de Onlanden vanaf Groningen

In het zuidelijke randje van de stad Groningen (Eelderwolde) ligt De Onlanderij. De Onlanderij is een boerderij en horecagelegenheid met speelmogelijkheden voor kinderen. Hier begint een Natuurmonumenten wandelroute van ruim zes kilometer, die je meeneemt door het nieuwe natuurgebied. De route komt ook langs de 26 meter hoge uitkijktoren met uitzicht op de stad Groningen en de omliggende natuur. Uit het lijstje in dit bericht, is deze wandelroute het best met het openbaar vervoer te bereiken.

 • Startpunt: Madijk 1 in Eelderwolde (als deze parkeerplaats vol is dan kun je parkeren bij de Hoornse Plas, waar je na afloop ook even kunt zwemmen of skinny dippen 😉 )
 • Afstand: 6.66 kilometer
 • Routefolder: klik

onlanden-groningen-wandelen

 

Wandelen in de Onlanden vanaf Roderwolde

In Roderwolde begint een niet-gemarkeerde wandelroute van Het Drents Landschap. Breng een bezoekje aan koren- en oliemolen uit 1852 en koop heerlijke streekproducten in de molenwinkel. Voor of na je bezoekje aan de molen, ontdek je op de 12 kilometer lange route de diversiteit van De Onlanden. De wandelroute voert je in een vierkantje over een dijk die als een slang door het landschap slingert. In de plassen en natte velden langs de dijken leven vele vogels. Vlak voor het eindpunt passeer je de oudste fossiele boomstammen van Nederland!

Lees ook mijn reisverslag van deze wandelroute op OutdoorDichtbij.

Tip: in de lente (dit jaar half april om precies te zijn) is de bosbodem van De Kleibosch bedekt met een tapijt van bosanemonen.

 • Startpunt: Molen Woldzigt, Hoofdstraat 58 in Roderwolde
 • Afstand: 12 kilometer (uit te breiden tot 14 km)
 • Routefolder: klik
onlanden-roderwolde

Oerbos monument in de Onlanden bij Roderwolde

 

Wandelroute Lettelberterpetten

Weer een andere hoek van de Onlanden bezoek je nabij Leek, vanaf het kleine dorpje Lettelbert. Langs deze wandelroute vind je zeldzame plantensoorten, een moerasbos, een vogelkijkhut en een uitkijktoren. Een diverse en niet te lange wandelroute.

Tip: bezoek ook het Leekstermeer nabij vakantiepark Cnossen (Meerweg 13 in Nietap). Hier kun je zwemmen, varen, op het terrasje zitten en wandelen in de omgeving vol vogels

 • Startpunt: Hooilanden 12 in Lettelbert
 • Afstand: 2.5 kilometer
 • Routeinformatie: klik

de-onlanden-wandelroute

 

Je eigen wandelroute in de Onlanden samenstellen

Er zijn oneindig veel wandelroutes mogelijk in De Onlanden. Ik heb hier eens een hele dag gelopen, waarbij ik begon bij De Onlanderij en een cirkel maakte naar het Leekstermeer. Je kunt je eigen route uitzetten in wandelapps zoals Komoot, die alle wandelpaden in dit gebied kennen.

 

Tips voor je Onlanden-wandeling:

 • Houd je hond aan de lijn en blijf op de paden, je wandelt in rust- en broedgebied
 • Neem je verrekijker en eventueel een vogelgids mee
 • Trek schoenen aan die vies mogen worden, sommige wandelpaden zijn er nat en/of kleiig
 • Breng een bezoekje aan Molen Woldzigt in Roderwolde
 • Geniet van een hapje en drankje bij de Onlanderij
molen-roderwolde-wandelen

Molen Woldzigt in Roderwolde

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen besteden aan doen waar ik écht blij van word (Outdoor Inspiratie!).
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Ik gebruik cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down