Skinny dippen: waarom ik fan ben
01 september 2020 
3 min. leestijd

Skinny dippen: waarom ik fan ben

Ik vind het belangrijk om avontuur in mijn dagelijks leven in te bouwen. Ik ga daarom regelmatig op microavontuur, en ik probeer elke week iets buiten mijn comfortzone te doen. Naaktzwemmen, of skinny dippen is zo’n activiteit buiten mijn comfortzone, want ik houd niet van zwemmen én het is niet heel ‘normaal’ om in Nederland zonder kleren buiten te zijn.

Skinny dippen, of naaktzwemmen, is in Nederland niet legaal op openbaar terrein. Alleen in gebieden waar specifiek toestemming gegeven wordt voor naaktrecreatie, mag je zonder kleren in en uit het water zijn. Zo zijn er naaktstranden aan de kust en bij meren, maar ik trek me daar niet zo heeeeel veel van aan. Ik ga op tijdstippen dat nog niemand wakker is, en dan vaak naar plekken waar weinig mensen zijn. Zo sprong ik eens hartje winter rond zonsopkomst in de Hoornseplas in de stad Groningen.

skinny-dippen

Skinny dippen in Groningen

Mijn eerste keer skinny dippen was op het (naakt)strand van Schiermonnikoog. Samen met twee vriendinnen rende ik de zee in. Ik maakte me daarbij niet zozeer druk om het feit dat ik geen kleding droeg, maar meer om het water waarvan ik de bodem niet kon zien. Zwemmen in openbaar water is voor mij ver buiten mijn comfortzone. Toch deed ik het, en na die tijd voelde ik me geweldig, alsof ik iets overwonnen had! Met één van die meiden maakte ik er een traditie van om regelmatig te naaktzwemmen.

In de afgelopen jaren heb ik aardig wat keren mijn kleren uitgetrokken, waarna ik het water in rende. Ik vind het koude water op mijn huid elke keer weer even vreselijk, maar als ik eenmaal in het water lig, voel ik me heerlijk. Ik houd van die tintelingen op mijn huid en het stromen van het water langs mijn huid. Na zo’n zwem voel ik me weer helemaal mens! Vooral ’s winters krijg ik een echte energy boost van zwemmen in koud water, waarna ik me de hele dag nog fantastisch voel.

Tip: lees hier mijn advies over zwemmen in koud water

Zoals ik schreef, mag je officieel alleen skinny dippen op plekken voor naaktrecreatie (of jouw eigen grond). Zoek zo’n plek op, of overtreed voor die ene keer de wet. Ik zorg wel altijd dat niemand last van mij heeft, door alleen naakt te zwemmen op rustige plekken en op rustige tijden (zonsopkomst, zonsondergang, etenstijd). Zorg dat je geen waardevolle spullen voor het grijpen legt, en laat anderen weten wat je gaat doen als je veilig alleen op pad wilt. Zorg dat je weet hoe je moet ademhalen in koud water als je buiten de zomer gaat zwemmen en ga de eerste keren niet te ver van de oever weg.

Have fun!

Naaktzwemmen

Naaktzwemmen is een fijne manier om je op te frissen tijdens een lange wandeling

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Annelies
Door

Annelies

op 06 Apr 2021

Hoi Paulien, Met deze koude ga ik dus geen skinny dippen. Maar in de zomermaanden ga ik regelmatig naar een stukje kanaal hier in de buurt van Eindhoven. Pas als het donker is ga ik, ik zorg wel dat ik een gemakkelijk jurkje heb wat snel uit en weer aan kan. Heerlijk, snel even zwemmen zonder iets aan mijn lijf, afdrogen en weer naar huis. Alleen vorig jaar een blunder gemaakt. Ik draag buiten dat jurkje verder niks, sta ik aan de waterkant, trek ik mijn jurk uit, zit aan de overkant een visser. Moet nu een ander plekje zoeken.

Jolanda
Door

Jolanda

op 07 Feb 2021

Hoi Paulien, leuke site. Kende ik niet. Ik was aan het zoeken of het met deze koude wel verstandig is om te gaan zwemmen. Leuk dat je ook fan bent van skinny dippen, maar je kunt best wat minder terughoudend zijn. Goed dat je de link naar art. 430a geeft. Het is gewoon toegestaan op alle plekken die “geschikt” zijn. Dus niet alleen op officieel aangewezen plekken. Op een geschikte plek overtreed je de wet niet. Dus op zo’n rustige plek waar je het over hebt, overtreedt je wet niet. Succes met je avonturen! Inspirerende website.

Reactie plaatsen