arrow_drop_up arrow_drop_down
Dit moet je weten over wildkamperen in Schotland
23 februari 2020 

Dit moet je weten over wildkamperen in Schotland

Mag je in Schotland wildkamperen? Ja! Je mag je tent vrijwel overal opzetten, wat Schotland een geweldig land maakt voor trektochten. Ook mag je vrijwel overal wandelen, ook over land dat privébezit is (wat geldt voor vrijwel al het land in Schotland). De regels voor het wandelen over privégrond zijn vastgelegd in de Scottish Outdoor Access Code. De regels voor wandelen en wildkamperen in Schotland heb ik voor je op een rijtje gezet.

De regels voor wandelen in Schotland: de Outdoor Access Code

In Schotland mag je vrijwel overal vrij wandelen en fietsen over privéland, mits je je aan de regels houdt. De Schotse Outdoor Access Code is gebaseerd op drie basisprincipes, die gelden voor landeigenaren en bezoekers:

 • respecteer de privacy, veiligheid en het levensonderhoud (vee, akkers, etc.) wandelaars en landeigenaren
 • zorg voor de omgeving en leave no trace
 • neem de verantwoordelijkheid voor je eigen acties

wildkamperen-schotland-regels

Houd je aan de regels als je gaat wandelen en wildkamperen in Schotland

De Schotse Outdoor Access Code:

 • Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen acties: zorg dat je veilig op pad bent en let goed op gevaren onderweg. De wandelpaden in Schotland zijn niet zo ambitieus onderhouden en bewegwijzerd als in Nederland en het snel veranderende weer in Schotland kan je binnen no time in gevaar brengen. Zorg dat je je voor vertrek goed inleest in de risico's (je kunt hier ook een hoofdstuk over vinden in mijn E-book).
 • Respecteer de privacy en rust van andere mensen in het gebied. Zorg dat je niemand lastigvalt of in gevaar brengt (door bijvoorbeeld stenen van een helling te laten rollen) en maak niet teveel lawaai. Gun andere mensen ook een fijne reis.
 • Zorg dat de mensen die op het land werken hun werk goed uit kunnen voeren. Loop niet in de weg als ze planten of oogsten, loop niet over akkers waarbij je gewassen beschadigt en laat hekken achter zoals je ze vond (open of gesloten). Jaag vee niet op, maar loop er met een ruime boog omheen. Onthoud: je bent te gast op het land dat privé-eigendom is.
 • Neem je afval mee naar huis, leave no trace.
 • Houd je hond onder controle en lijn hem aan als hij niet goed luistert. Houd ze uit de buurt van vee en broedende vogels en ruim hun uitwerpselen op.

 

Aanvullende regels voor wildkamperen in Schotland

Ook bij wildkamperen houd je je natuurlijk aan de bovenstaande regels. Houd verder rekening met het volgende:

 • kampeer niet met grote groepen, maar houd het klein
 • blijf maximaal drie nachten op één plek staan om de natuur niet teveel te beschadigen
 • kampeer niet in velden waar een hek omheen staat en/of vee graast
 • zet je tent niet op in een veld vol gewassen die duidelijk door een boer geplant zijn
 • neem alle afval (ook wc-papier) mee naar huis (tip: gebruik een kula cloth)
 • maak geen open vuur als dat niet echt nodig is
 • houd rekening met de droogte in gebieden. Doe extra voorzichtig op grond met een hoog risico op brand.
 • wildplas en -poep op minstens 60 meter afstand van water
 • laat de plek achter zoals je hem gevonden hebt
wildkamperen-isle-of-skye

Wildkamperen op Isle of Skye in het westen van Schotland

 

Een uitzondering op de regel: kamperen aan Loch Lomond

In Loch Lomond & the Trossachs gelden andere regels voor kamperen, omdat daar in het verleden (te) grote groepen samenkwamen voor een uitgebreid kampeeravontuur. Dat was niet zo goed voor de natuur, dus besloot het management aanvullende regels voor wildkamperen te maken voor dit gebied. De wet verplicht je nu om een vergunning te kopen om legaal te kunnen kamperen in camping management zones. Camping management zones zijn de gebieden waar je alleen met een geldige vergunning mag kamperen. Met een vergunning kun je dus alsnog wildkamperen op een door jou gekozen plek in het gebied waarvoor de vergunning geldig is. Wat je over deze vergunningen moet weten:

 • je kunt een vergunning kopen voor je tent of camper voor 3 pond per nacht, voor maximaal drie nachten
 • je kunt tot acht weken voor je geplande overnachting je vergunning reserveren
 • de vergunning is niet per se slecht nieuws voor je, hoewel het wat meer voorbereiding vereist. Je hoeft je kampeerplek dankzij dit systeem niet te delen met vele (lawaaiige) medekampeerders, waardoor je het wildkampeergevoel behoudt.

Langs Loch Lomond vind je ook vele campings met prachtig uitzicht over het loch.

Bron: Outdooracces-Scotland.scot

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies