Gratis legaal 'wildkamperen' in Denemarken
25 augustus 2020 
3 min. leestijd

Gratis legaal 'wildkamperen' in Denemarken

Wildkamperen is in Denemarken, net als in veel andere Europese landen, verboden. Toch betekent dat niet dat je nergens in de natuur mag overnachten. Ik deed onderzoek naar de manieren waarop je als wandelaar toch (gratis of goedkoop) in de natuur mag overnachten.

Wildkamperen in Denemarken mag zonder tent

Je mag je tent niet in het wild opzetten, maar wel op je slaapmat of slaapzak op de grond slapen. Ook slapen in een hangmat tussen de bomen is toegestaan. Je mag een tarp over je slaapplek spannen, maar die mag niet als tent dienen. Let goed op waar je je matje neerlegt: probeer zo min mogelijk schade aan te brengen aan de natuur en leave no trace. Wijk eventueel een stukje van je lange afstand wandelroute af om een kampeerplek te zoeken.

Wildkamperen met tent in Denemarken

Op een paar plekken mag je als wandelaar je tent in het wild opzetten. Deze 278 bosgebieden staan op de kaart en lijst gemarkeerd. Enkele regels die hier gelden:

  • je mag maximaal één nacht blijven slapen, met maximaal 2 tenten totaal per plek
  • je mag je tent niet in het zicht van lokale bewoners en bedrijven of in de buurt van wegen zetten
  • maak geen kampvuur buiten de speciale vuurplaatsen
  • zet je tent alleen op op bosgrond, en niet op strand, duin, weiland, heide, etc.
  • leave no trace = neem je afval mee, leg stegen en stammen terug waar ze lagen, etc.
kamperen-natuur-denemarken Er zijn genoeg alternatieven voor wildkamperen in de natuur van Denemarken

Primitieve kampeerplaatsen in Denemarken

Verspreid over Denemarken vind je primitieve kampeerplekken met vaak een waterpunt en primitief toilet. Op deze plekken mag je maximaal twee nachten kamperen. Je kunt deze plekken vinden via de Udinaturen website (--> 'Kort' --> scrollen naar 'overnatning' en dan de vakjes aanklikken). Je zult zien dat er veel van deze locaties over heel Denemarken verspreid liggen.

Liever slapen op een Deense camping?

Natuurlijk zijn er in Denemarken ook 'gewone' campings waar je mag overnachten met je tent. Ik vind mijn campings vaak via Google Maps ('camping' + locatie intypen en dan zoeken), maar je kunt ook op de verzamelwebsites Camping.info, DanishCampsites.com en Campingnavigator kijken.


Handige Deense woorden over kamperen

  • Bålplads = vuurplaats
  • Drikkevand = drinkwater
  • Shelter = overdekking, beschutting
  • Tilladt = toegestaan
  • Telt = tent
Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Reactie plaatsen