Wildkamperen in België? Dit zijn de regels
25 november 2020 
2 min. leestijd

Wildkamperen in België? Dit zijn de regels

Wildkamperen in België is verboden. Maar dat wil niet zeggen dat je nergens in de natuur je tentje op mag zetten. Verspreid door het hele land liggen namelijk bivakzones, waar je als wandelaar of fietser gratis je tent op mag zetten.

Een bivakzone is een stukje open grond in de (Belgische) natuur waar je gratis je tent voor één of twee nachten op mag zetten. Deze plekken zijn alleen bedoeld voor wandelaars en fietsers die een lange tocht maken, en niet voor mensen die met de auto aan komen rijden. Je mag je tent opzetten binnen tien meter van een paal. Op Bivakzone.be vind je een overzicht van waar deze palen en bivakzones zich bevinden. Sommige plekken hebben een watervoorziening, schuilplek en vuurplaats, maar lang niet allemaal zijn ze van zoveel luxe voorzien.


Enkele algemene regels:

  • Laat de plek weer netjes achter, het liefst nog netter dan je hem aangetroffen hebt. In Nederland hadden we paalkampeerplaatsen, die in verband met overlast gesloten zijn, en we willen natuurlijk niet dat Belgische bivakzones ook opgeheven worden. Leave no trace!
  • Er mogen maximaal 3 tenten en maximaal 10 personen rondom één paal staan.
  • Maak geen vuur buiten de daarvoor bestemde (vuur)plaatsen.
  • Voor een aantal bivakzones in Wallonië geldt dat je tent alleen tussen 16:00 en 10:00 uur op een bivakzone mag staan.
  • Kijk op Bivakzone.be naar de specifieke regels per bivakzone

Ook hebben de beheerders van Bivakzone.be een aantal meerdaagse wandelroutes uitgezet langs bivakzones, die er heel aantrekkelijk uitzien. Deze zijn perfect voor een microavontuur in België. wildkamperen-belgie-bivakzone Wildkamperen mag op België op bivakzones


Wie liever niet helemaal in het wild wil kamperen en voor wie geen bivakzone op zijn route kan vinden, is het Belgische initiatief Welcome to my Garden heel geschikt. Via deze website vind je gratis kampeerplekken bij gastvrije Belgen in de tuin. Ook via Campspace en Natuurcamping.nl vind je (betaalde) kampeerplekken in de natuur.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Reactie plaatsen