De Skye Trail: wandelen op één van de mooiste eilanden van Schotland
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
02/15/2021
3 min

De Skye Trail: wandelen op één van de mooiste eilanden van Schotland

02/15/2021
3 min

Tijdens mijn allereerste trektocht liep ik met twee (ervaren) vrienden een stuk van de Skye Trail. Aan deze route over één van de mooiste eilanden van Schotland, the Isle of Skye, heb ik prachtige herinneringen. Het was afzien en genieten en die combinatie maakt volgens mij de beste avonturen.

skye-trail-wandelen

De Skye Trail

De Skye Trail is een lange afstand wandeling van 128 kilometer. Hij behoort niet tot de officiële trektochtroutes in Schotland, maar is daarom niet minder mooi. De route doorkruist the Isle of Skye, een sprookjesachtig mooi eiland, vrijwel in de gehele lengte. Elk stukje van de route is prachtig: de kust, de beroemde Quiraing en Old Man of Storr, de lochs en de dorpjes.

De Skye Trail begint in Rubha Hunish, helemaal in het noorden van het eiland, en loopt via de kleurrijke ‘hoofdstad’ Portree en eindigt in Broadford. Je kunt de route ook andersom lopen, dan heb je de wind grotendeels in de rug. De meeste wandelaars doen zo’n 7-8 dagen over de route, maar dat hangt natuurlijk af van je snelheid en het aantal rustdagen dat je neemt. Ik kan je aanraden om een rustdag met comfortabele overnachting in het gezellige Portree te plannen. Hier vind je hostels, B&B’s en hotels met vriendelijke eigenaren, leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes.

Je kunt de Skye Trail met de hond wandelen, mits je hem/haar goed onder controle hebt. Er lopen schapen vrij rond, vaak met lammeren, en die wil je niet verstoren.

skye-trail-trotternish-ridge

De Skye Trail is niet voor beginners

Ik vind de Skye Trail geen geschikte trektochtroute voor beginners. De route is niet gemarkeerd, waardoor je volledig afhankelijk bent van kaart en kompas. Daar komt bij dat het pad niet overal een bestaand pad is en je dus echt niet op de bonnefooi op pad kunt. Let ook goed op met de weersomstandigheden tijdens je wandeling. Je loopt langere tijd op een bergrug, de Trotternish Ridge, en daar kan het in de mist behoorlijk spoken. De route loopt regelmatig op een paar meter van de afgrond, en bij mistig weer is een (fatale) fout snel gemaakt. Omdat de route door afgelegen, ruig gebied loopt, zijn er lange stukken waar je niet van de route af kunt wijken naar de bewoonde wereld. Lees de kaart goed en volg geen (geiten)paden, want (zoals ons overkwam) dat kan behoorlijk risicovol worden op steile gravelhellingen boven steile afgronden.

skye-trail-weer

Wildkamperen op de Skye Trail

Wildkamperen in Schotland is legaal, gelukkig, en ook goed te doen langs de Skye Trail. Wij kampeerden op de mooiste plekken lange de route, waarbij onze kampeerplek op de Trotternish Ridge misschien wel de mooiste plek ooit was. Vanuit de tent, omgeven door hoge rotsformaties, keek ik uit over vrijwel het hele eiland en het vasteland achter een dunne strook zee. Echt magisch mooi! Onderweg kun je ook overnachten in/bij bothies, zoals de Camasunary Bothy.

camasunary-bothy-skye

Voorbereiden op de Skye Trail

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook zeker voor de Skye Trail. Koop een goede kaart en optioneel de routegids voor extra informatie. Je kunt uitgebreide informatie vinden op de website Walkhighlands.co.uk (o.a. GPS-files, etappes en overnachtingen).

Houd bij je planning rekening met het weer en de midges (tip: ga in mei, dan heb je goed weer en weinig midges) Plan vooraf ook je etappes al grotendeels in, zodat je weet hoeveel water je mee moet nemen. Er zijn stukken, zoals de etappe over de Trotternish Ridge, waar je bijna geen water tegenkomt. Drinken uit stromend water is, zeker na filteren, goed te doen, dus kijk op de kaart waar de stroompjes zijn. Er is een aantal kleine watertjes die inderdaad water zijn, maar pikzwart, stilstaand en niet te drinken water. Doe dus even goed onderzoek vooraf. Neem ook voldoende lichtgewicht voeding mee en neem wat extra mee voor nood (het weer daarboven kan snel veranderen, wat vertraging op kan leveren).

Je kunt met het oog op duurzaamheid, met de boot of trein naar Schotland en vanaf daar liften naar Skye. Wie wil, kan de Skye Trail combineren met Munro Bagging op de hoogste bergen van het eiland.

Tip: download gratis mijn stappenplan en paklijst voor hulp bij je voorbereiding!

skye-trail-aanrader
Reacties
Categorieën