De vele voordelen van Komoot Premium
16 oktober 2021 
8 min. leestijd

De vele voordelen van Komoot Premium

Ik schreef eerder een heel uitgebreid blog over mijn favoriete navigatieapp Komoot. Ik noemde toen al even dat er een abonnementsvorm is met vele aantrekkelijke extra’s: Komoot Premium. In dit artikel deel ik de voordelen van dit lidmaatschap met je.

komoot-premium

Komoot Premium is de lidmaatschapsvorm vol extra’s. Denk aan: lange afstand routes ingetekend op de kaart, een verzekering voor onderweg en een live volgfunctie voor de thuisblijvers. Je bent Premiumlid voor 4.99 euro per maand of 59.99 euro per jaar. Bij je Premium-lidmaatschap krijg je beschikking over alle offline kaarten wereldwijd, wat normaal 30 euro zou kosten. Je kunt Komoot heel goed zonder deze extra’s gebruiken, maar ik vind ze hun geld waard (alleen al dankzij het geld dat ik bespaar met digitale kaarten van lange afstand wandelroutes in het buitenland kopen 😉 ).

Ik zet de grootste voordelen van een Komoot Premium lidmaatschap voor je op een rijtje:

1. Kant-en-klare lange afstand wandelroutes

Wanneer je lid wordt van Komoot Premium, verandert de look van je kaart. Plan je vooral wandelroutes met Komoot, dan wordt de standaardkaart een speciale wandelkaart. Je kunt deze kaartlaag indien gewenst aanpassen naar een ander soort laag. Op de wandelkaart staan alle lange afstand wandelroutes (LAW’s) in Nederland op de kaart. En dat niet alleen, want ook voor alle andere landen is dat het geval. Dat bespaart je uren Googlen en puzzelen, want de GR-routes staan gewoon paars ingetekend op de Komoot-kaart.

Via een speciale pagina vind je een overzicht van collecties van meerdaagse wandelroutes. Je kiest hier in straal van een door jou gekozen plaats je op pad wilt, hoeveel dagen je wilt wandelen en hoe zwaar de route mag zijn. Komoot geeft je dan een overzicht van de meerdaagse wandelroutes die aan jouw filters voldoen. Per route vind je vervolgens de verschillende etappes als losse wandelroutes, inclusief informatie over het terrein, de voorzieningen onderweg en foto’s van de highlights.

Deze routes laad je met één klik op je telefoon, zodat je onderweg met of zonder spraakbesturing kunt navigeren.

Komoot-Premium-wandelroutes

2. Makkelijk zelf een meerdaagse wandeltocht plannen

Zelf een meerdaagse wandelroute plannen kan heel makkelijk met Komoot. Niet alleen kun je met een paar drukken op de knop je route maken, Komoot Premium kan je helpen om je route in stukjes op te knippen.

Kies in de routeplanner je begin- en eindpunt en pas de voorgestelde route van Komoot eventueel aan naar wens. Vervolgens klik je op ‘reisschema per dag plannen’ en daar geef je aan hoeveel dagen je over de hele tocht wilt doen en hoe goed je conditie is. Komoot rekent uit hoeveel kilometer je gemiddeld per dag zal moeten lopen en knipt de route vervolgens in etappes van gelijke lengte.

Je ziet per etappe alle details. Hoe lang is deze etappe en hoe lang doe je over die afstand? Hoeveel meters stijg en daal je onderweg? Pas de route van een individuele etappe indien gewenst wat aan en voeg een accommodatie toe aan het eind van de etappe. Zo maak je heel gemakkelijk en snel een wandelplanning.

Sla je tocht op en neem je telefoon met de app mee op wandelreis. Zo heb je op één pagina een handig overzicht van je tocht en alle etappes.

--> In mijn masterclassbundel Komoot vind je een masterclass over het uitzetten van meerdaagse wandelroutes in Komoot (en andere functies van Komoot Premium). Nu in de aanbieding voor 4.99 euro voor twee video's!

3. Zelf collecties maken en delen

Als Premium-lid kun je ook zelf collecties maken en met anderen delen. Zo zou ik een overzicht kunnen maken van leuke microavonturen in Nederland en deze pagina met mijn volgers kunnen delen. Zo staan een achtergrondverhaal en de losse routes overzichtelijk bij elkaar op één pagina. Deze pagina kun je ook delen met niet-Premium-leden.

Persoonlijke collecties zijn heel handig als je op vakantie gaat en alle routes op jouw bestemming die je mooi lijken op één pagina kunt verzamelen. Handig voor het plannen, maar ook leuk om later terug te kijken hoeveel kilometers en hoogtemeters je afgelegd hebt.

Een voorbeeld van een collectie is die van mijn trekkershuttentocht door het Drents Friese Woud. Je kunt hem hier op Komoot bekijken.

Komoot-Premium-Collecties

Komoot werkt samen met AXA om hun Premium-leden onderweg extra te verzekeren. Dat betekent:

  • 365 dagen per jaar 24 uur per dag telefonische assistentie als je hulp nodig hebt onderweg
  • verzekering tot 1500 euro voor diefstal of schade aan je uitrusting (als je minimaal 100 km van je huis bent)
  • verzekering tot 15.000 euro voor evacuaties op meer dan 100 km van je woonplaats
  • verzekering tot 150.000 euro voor vervoer naar huis als je niet zelfstandig thuis kunt komen na een ongeluk in het buitenland

Voor fietsers zijn er extra voordelen, zoals fietsreparaties, die je hier kunt lezen.

5. Het weerbericht op je route

Wil je bij het plannen van je route rekening houden met het weer? Dan ben je blij met de weersverwachting van Komoot. Wil je met de wind in je rug lopen of fietsen of zorgen dat je voor het heetste punt op de dag voorbij die open vlakte bent? Op de kaart kun je rekening houden met de lokale weersvoorspelling. Hiervoor kies je de starttijd van je activiteit en Komoot doet de berekeningen. Waar standaard het hoogteprofiel onderin beeld staat, kun je nu neerslag, wind, temperatuur of zon selecteren. Per routeonderdeel zie je dan gedetailleerde informatie voor het moment waarop Komoot verwacht dat je daar zult lopen/fietsen. De volgfunctie vertelt je ook hoe laat het donker wordt.

Dé uitkomst voor wie regelmatig alleen op pad gaat: de Live Tracking functie van Komoot. Met deze functie kun je thuisblijvers op de hoogte houden van je tocht. Kies of maak een route en stel de app zo in dat je live-locatie bijgehouden wordt. Mensen met wie jij de volg-link deelt, zien jouw geplande route, verwachtte aankomsttijd en je huidige locatie op een kaart. Ook kunnen ze zien hoeveel batterij je telefoon nog heeft. De mensen die jou volgen moeten wel even een gratis Komoot-account aanmaken.

komoot-live-tracking

Je leest alle ins & outs van Komoot Premium op de website van Komoot. Ik vind het de investering zeker waard en ik raad je aan om je even goed in te lezen in de voorwaarden van de reisverzekering die bij het Premium-abonnement hoort. Wellicht kun je op deze manier meer geld op je reisverzekering besparen dan je uitgeeft aan het lidmaatschap.

–> Wil je meer weten over het gebruik van de app? Dan kun je dit blog over Komoot lezen.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zegde ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen
trektocht-stappenplan