Wat is een Trage Tocht
22 februari 2021 
4 min. leestijd

Wat is een Trage Tocht

Pas toen ik ook in Nederland veel op avontuur ging, kwam ik er achter wat een leuke diversiteit in wandelroutes we eigenlijk hebben. NS-wandelroutes, Ov-stappers, Klompenpaden en ook... trage tochten. Wat is een Trage Tocht? Ik vertel het je!

 trage-tocht-routesWie een Trage Tocht wil lopen, heeft keuze uit meer dan 550 routes

Trage Tochten zijn wandelroutes van 5 tot 22 km lang, die voor minimaal 70% over onverharde paden lopen. Sommige van de paden lopen geheel door de natuur, anderen (ook) door een stad. De Stadse Trage Tochten zijn de enige tochten die niet voor 70%, maar wel zoveel mogelijk over onverharde paden lopen. Je loopt dankzij de Trage Tochten over paden waar je anders niet zo snel zou komen, en dat maakt ze een leuk alternatief voor routes die je al kent of die drukbewandeld worden. Er zijn meer dan 560 Trage Tochten door heel Nederland verspreid. trage-tocht-nederlandJe vind Trage Tochten verspreid door heel Nederland

Op de website wandelzoekpagina.nl vind je een overzicht van alle Trage Tochten in Nederland. Kies een wandelroute-thema (zoals kastelen, polderwandelingen of stadse tochten) en de regio waarin je wilt wandelen en je krijgt een handig overzicht te zien. Tegen betaling kun je op de website de GPX-bestanden en eventueel een routebeschrijving downloaden. Er zijn ook wandelgidsen te koop waarin diverse Trage Tochten per regio verzameld zijn.

Tip: op de website van de maker van de routes, Wolfswandelplan, kun je de GPS-tracks gratis downloaden per regio. 

Denk je nu: welke van de 550+ routes moet ik nou kiezen? Voor wie liever vooraf nog wat meer research doet en plaatjes kijkt, heb ik een aantal websites met fijne wandelverslagen verzameld:

trage-tocht-microavontuur-nederlandTrage tochten zijn ook heel geschikt voor een microavontuur in Nederland

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Reactie plaatsen