Avontuurlijke rolstoelpaden in Nederland
Wandelen
Paulien
Wandelen
06/17/2021
4 min

Avontuurlijke rolstoelpaden in Nederland

06/17/2021
4 min

Ik kreeg op Instagram de vraag of ik fijne wandelroutes wist die ook toegankelijk waren met de rolstoel. ‘Eens iets anders dan die korte, betonnen rolstoelpaden’. Ik realiseerde me dat ik daar inderdaad nog nooit aandacht aan besteed heb, dus nu een artikel vol avontuurlijke rolstoelpaden in Nederland.

Avontuurlijk rolstoelpaden in Nederland

Verspreid door Nederland vind je vele rolstoelpaden, die vaak gemaakt zijn van beton en slechts 1-3 kilometer lang zijn. Tot grote frustratie van mijn volgers die in een rolstoel zitten. Ik deed een oproepje op Instagram en ging zelf op onderzoek uit op internet. Ik heb een overzicht gemaakt van rolstoelvriendelijke wandelroutes van 4 kilometer of langer. Onderaan vind je ook een overzicht van kortere routes en linkjes naar meer routes.
Om verwarring te voorkomen: de foto’s in dit bericht sluiten niet aan bij de genoemde rolstoelpaden.

rolstoelroutes

 

1. Rolstoelvriendelijke wandelpaden in Bakkeveen (Friesland)

Ik wandel zelf graag in de bossen bij Bakkeveen. Als je bij het theehuis De Slotplaats begint, kun je diverse stevige paden door het bos volgen. Er is een korte rolstoelvriendelijke route uitgezet, die je makkelijk uit kunt breiden. Neem wel een telefoon met kaart mee, want zelfs ik verdwaal hier zo nu en dan omdat de paden op elkaar lijken.

 

2. Door de polder bij Vlaardingen (Zuid-Holland)

In de Commandeurspolder en Broekspolder bij Vlaardingen ligt een skeelerpad met twee lussen van ongeveer 9 en 11 kilometer. Je kunt hier dus een behoorlijk eind rollen, zeker als je de twee lussen combineert. Je volgt voor het rondje langs water en uitgestrekte landerijen de fietsknooppunten 74-71-39-34-33-66-39-41-74 (download de route hier). Neem je verrekijker mee, want je ziet hier veel weidevogels en bijzondere planten.

rolstoelpaden-nederland

 

3. Een rondje om de Spiegel- en Blijkpolderplas (Noord-Holland)

Rondom de Spiegel- en Blijkpolderplas bij Hilversum loopt een 10 kilometer lang deels verhard rolstoelpad. Hij is gemarkeerd met rode pijlen en goed begaanbaar met de rolstoel. Aan het begin van de route moet je over een vrij steil bruggetje, waar mensen met een handgedreven rolstoel mogelijk wat hulp nodig hebben. Rondom de plas vind je heel oud (moeras)bos, strand, bloemenrijke weiden en een oud fort.

 

4. Met de rolstoel langs de Ruiten Aa aan de Duitse grens (Groningen)

In het oosten van Groningen kabbelt een prachtig riviertje door het landschap: de Ruiten Aa. Aan de rivier ligt een 3.8 kilometer (oké, dat is net geen 4 kilometer hè, sorry) lang (deels) verhard pad over heide en door de landerijen. Je kunt de route hier vinden.

avontuurlijke-rolstoelpaden

 

5. Door het Limburgse Malensbos

In het heuvelachtige Malensebos tussen Epen en Vaals ligt een 5.5 kilometer lang familiepad. De route door dit deel van het Vijlenerbos is rood gemarkeerd en in te korten tot 2.2 kilometer. Bij nat weer wordt de route wat té avontuurlijk, dus controleer voor vertrek hoeveel regen er in de voorgaande dagen gevallen is.

 

6. Over een oude vliegbasis in Soest (Utrecht)

Heb je altijd al willen weten hoe het voelt om over een landingsbaan te rollen? Dat kan op vliegbasis Soesterberg. Een 5 kilometer lang rolstoelpad is uitgezet over het voormalig munitiepark, waar je nu een combinatie van natuur en geschiedenis ziet. De route is rood gemarkeerd.

 

7. Rolstoelpad op het eiland Tiengemeenten (Zuid-Holland)

Waar het water van de Rijn, Maas en Schelde in onze Noordzee stromen, ligt het eiland Tiengemeenten. Met een rolstoelvriendelijke pont reis je van de wal naar het eiland, waar je heen en weer kunt rollen over een 3.5 kilometer lang verhard rolstoelpad. Vergeet je verrekijker en vogelgids niet, want dit eiland is een waar vogelparadijs!

rolstoelroutes-veluwe

 

Kortere rolstoelpaden in Nederland

Bovenstaande routes zijn (vrijwel) allemaal langer dan vier kilometer, omdat ik daar veel vraag naar kreeg. Mijn oproepje op Instagram voor mooie rolstoelroutes leverde ook kortere routes op, die volgens de inzenders zeker de moeite waard waren. Daarom nog even kort een aantal suggesties:

paden-voor-rolstoelen

 

Meer avontuurlijke rolstoelpaden

In mijn research kwam ik handige websites tegen, waar je meer rolstoelroutes kunt vinden:

Meer avontuurlijk leven?

Ben je op zoek naar meer avontuurlijke inspiratie? Lees mijn berichten met tips voor een avontuurlijker leven en inspiratie voor je microavontuur. Heb je een leuke route gevonden die in dit lijstje hoort? Stuur me dan een berichtje of laat een reactie achter.

PS. ik heb niet al deze routes zelf gewandeld, maar deze tekst gebaseerd op input van mijn volgers op Instagram. Het kan zijn dat een pad toch iets té avontuurlijk is, dan daarvoor mijn excuses. 

rolstoelvriendelijke-routes

Reacties
Categorieën