10 ideeën voor een microavontuur
Nederland
Paulien
Nederland
05/09/2021
4 min

10 ideeën voor een microavontuur

05/09/2021
4 min

Microavontuur is hot! Op steeds meer plekken duikt het begrip microavontuur op. Vaak wordt het gebruikt als hippere naam voor een weekendje weg. Ik vind echter dat microavontuur al-tijd te maken heeft met avontuur, en avontuur vind je buiten je comfortzone. Ik geef je 10 ideeën voor een microavontuur, waaruit jij de avonturen kunt kiezen die buiten jouw comfortzone vallen.

Microavontuur ideeën voor een avontuurlijk leven

Ideeën voor je microavontuur

Microavontuur heeft alles te maken met avontuur: buiten je comfortzone treden. Wat voor de één buiten de comfortzone is, is voor de ander misschien dagelijkse mik. Niet alle ideeën in dit lijstje zullen voor jou als avontuur voelen. Probeer de avonturen die ik noem zo aan te passen, dat ze wél buiten jouw comfortzone zijn. Zijn ideeën juist te ver buiten je comfortzone, maak het jezelf dan iets makkelijker. Beter met kleine stapjes en nog een beetje kunnen genieten, dan die hard jezelf in het diepe gooien.

Idee 1: skinny dippen

Ik begin met mijn favoriet onder de ideeën voor microavontuur: skinny dippen! Zwemmen in natuurwater is voor velen al avontuurlijk, zeker als je daarbij al je kleren uittrekt. Zoek een plek waar je mag (naakt)zwemmen, neem een handdoek mee en ga ervoor! Houd rekening met je veiligheid als je gaat zwemmen in koud water.

skinny-dippen

Idee 2: in je uppie wandelen of kamperen

Durf je niet zo goed alleen te gaan wandelen en/of kamperen? Ik denk dat alleen op reis (hoe groot of klein ook) gaan een unieke ervaring is die bijdraagt aan persoonlijke groei. Ga in kleine stapjes te werk. Vind je het spannend om alleen te wandelen? Ga dan in een omgeving waar meer mensen zijn (bijv. het park op zondag) alleen op pad, voordat je in je eentje dagenlang gaat wandelen en kamperen.

Idee 3: dans op straat

Eén van de dingen die ik écht niet graag doe, is dansen waar andere mensen het kunnen zien. Laat staan dansen als de mensen die me kunnen zien, niet zelf dansen. Maar hee, comfortzone uitdaging! Zet een lekker muziekje op voor jezelf en dans over straat, vriendelijk lachend naar mensen die je tegenkomt.

Idee 4: vraag iemand op een ‘date’

Op een wildvreemde afstappen en vragen of hij/zij een drankje met je wil drinken. Of dat nou met romantische bedoelingen of ‘gewoon voor de gezelligheid’ is. Doodeng! Maar een goede uitdaging en wie weet het begin van een veel groter avontuur!

transardennaise

Idee 5: op kanovakantie-tje

Een kanovakantie in Zweden is misschien niet direct in je drukke weekschema in te plannen, maar het kan dichter bij huis! Huur of leen een kano of kajak en ga varen op de watertjes bij je huis. Neem een picknick mee voor onderweg en zet die avontuurlijke knop in je hoofd om. Extra leuk als je onderweg bij een kanocamping kan kamperen.

Idee 6: bel aan bij vreemden

Bel eens aan bij een vreemde en vraag om een gunst. Zo vroeg ik of ik bij vreemden in de tuin mocht slapen tijdens mijn wandelavontuurtjes in Nederland. Je kunt ook een slaapplek regelen via Couch Surfing en kijken wat voor avonturen daar uit voortkomen.

Idee 7: kampeer in je achtertuin

Zet je tent eens op in je eigen achtertuin, gewoon midden in de week, en slaap buiten. Heb je geen achtertuin? Plaats dan je bed en dekbed op het balkon of leen de tuin van vrienden. Ook geen vrienden met een achtertuin? Zoek nieuwe vrienden of boek via Campspace een kampeerplekje in de achtertuin van een vreemde.

kamperen-microavontuur-ideeen

Idee 8: waan je in Zweden

Fiets, wandel of vaar naar een camping met een trekkershut. Zoek één met houten blokhutten op voor het ultieme Scandinaviëgevoel. Maak een kampvuur, bak broodjes en laat de (werk)stress even los.
Voor een maximaal effect ga je tussen twee werkdagen door op pad, zodat je de volgende ochtend met vakantiegevoel en kampvuurlucht weer op de werkvloer staat.

Idee 9: wandel door de nacht

Ga ’s nachts naar buiten. Zoek wandelpaden buiten de rustgebieden van dieren , neem een picknickkleed mee en ga sterren kijken. Je kunt zelfs proberen aan de hand van de maan te navigeren. Vind je dit te spannend om in je eentje te doen? Ga dan mee met een avondwandeling van Staatsbosbeheer.

microavontuur-ideeen-navigeren-met-de-maan

Idee 10: met de trein naar een random locatie

Loop naar het station, check in met je OV-kaart en stap op de eerste/tweede/derde trein die je tegenkomt. Maakt niet uit waar hij heen gaat, jij stapt in. En dan stap je op het eerste/tweede/derde station weer uit. Neem een dobbelsteen mee om de trein die je neemt en het station waar je uitstapt een extra verrassing te laten zijn. Ga vervolgens op city trip in het dorp of de stad waar je terecht komt. Als een ware ontdekkingsreiziger!

Meer microavontuur ideeën?

Microavontuur vind je overal. Je moet alleen even je avontuurlijke bril opzetten en anders naar de wereld leren kijken. Wat helpt: vaker ‘ja’ zeggen op dingen waar je in eerste instantie ‘nee’ op zou willen zeggen. Vraag je vrienden je uit te dagen. Zo deed ik laatst een koprol (oke, meer een zijrol want ik bleek niet zo handig) op de Grote Markt in Groningen en vroeg ik een vrouw bij de ingang van de Jumbo of ze een potje augurken voor me wilde kopen. En maakte ik een mini-trektocht door Friesland (‘dat is toch gras, asfalt en donkere luchten?’) en werkte ik aan de oever van de IJssel in plaats van op kantoor. Hoe gekker en avontuurlijker, hoe beter.

Inspiratie nodig voor een avontuurlijker leven? Schrijf je in voor mijn gratis webinar!

Paulien


Reacties
Categorieën