De 15 leukste microavonturen voor de herfst
Nederland
Paulien
Nederland
10/05/2021
6 min

De 15 leukste microavonturen voor de herfst

10/05/2021
6 min

De herfst is begonnen. Voor veel mensen betekent dat: dag vakantiegevoel, hallo herfstdip. Niet het lekkerste gevoel, zo’n dip, maar er is een remedie… Ga op microavontuur in de herfst! In dit artikel vindt je 15 ideeën voor jouw microavontuur in het najaar.

1. Maak een herfstwandeling

De herfst is natuurlijk perfect voor een herfstwandeling. Zoek een wandelroute door loofbos (zie hier de suggesties van Natuurmonumenten) en geniet van de herfstkleuren. Ga vroeg op pad voor mooi ochtendlicht en een grotere kans om wilde dieren te zien. Je kunt je microavontuur avontuurlijker maken door te wandelen met kaart en kompas of je eigen route uit te zetten in een app zoals Komoot.

microavontuur-ideeen-herfst

2. Ga op citytrip in eigen land

Geen tijd/geld/zin in een trip naar het buitenland? Ga op citytrip in eigen land. Voer diverse steden en dorpen in in een lootjestrek-site op internet en laat het toeval bepalen wat de bestemming wordt voor jouw citytrip. Bedenk een originele manier om daar te komen (fietsen, skeeleren, liften, treinen) en laat je verrassen door wat je eigen land te bieden heeft. Vraag locals naar tips of ga met een stadsgids op pad. Maak je avontuur compleet met een overnachting in een verrassend hotel.

Tip: via srprs.me kun je een verrassingstrip boeken in Nederland. Kies of je 2, 3 of 4 dagen op pad wilt en reis met de trein. Een superleuke twist!

3. Huur een e-scooter en maak een rondrit

Geen zin om te wandelen of fietsen, maar wil je wel de herfstgeuren opsnuiven tijdens je transport? Huur dan een e-scooter en maak een tocht door leuke dorpjes en steden of door de natuur. Ik ging met de e-scooter door Noord-Limburg en combineerde leuke dorpjes met de natuur van de Maasduinen. Zoek in Google naar ‘e-scooter’ of ‘e-chopper’ voor eletrische (en stille) scooters in Nederland.

scooter-maasduinen

4. Kook met herfstproducten uit de natuur

Paddenstoelen, hazelnoten en tamma kastanjes: slechts een kleine selectie uit lekkernijen die je in de herfst in de natuur kunt vinden. Volg een wildplukcursus of ga met een ervaren gids op pad om te ontdekken wat je wel en niet kunt eten. Sla een voorraadje in en ga met behulp van recepten van internet aan de slag met je herfstgerechten.

–> lees ook dit blog van Marin van de Wilde School over wat je in de herfst uit de natuur kunt eten

5. Dans/zwem/wandel in de regen

Voor veel mensen is regen een synoniem voor herfst. Ja, oké, de nattere tijd van het jaar komt er weer aan, maar dat is niet per se negatief en vervelend. Koop goede regenkleding voor momenten waarop je écht niet nat wilt worden. Op andere momenten kun je juist van die regen gaan genieten. Zet een lekker muziekje aan en dans in de regen. Of duik in een groot meer en kijk hoe de regendruppels naast je op het wateroppervlak vallen. En wandelen in de regen, terwijl de herfstgeuren van de bosbodem opstijgen en de kleur van de bladeren extra intens wordt, is ook geen straf.

If you can’t beat them, join them. Regenen gaat het toch, dan kun je er maar beter het beste van maken.

wandelen-in-de-regen-avontuur

6. Ga herfst- of winterkamperen

De koudere helft van het jaar is aangebroken. Voor veel mensen de reden om hun tent weer een paar maanden in de kast te leggen, maar ik wil je aanraden te gaan herfst- of winterkamperen. Draag meerdere lagen kleding en neem een goed geïsoleerde mat en een warme slaapzak mee.

Wil je liever wat warmer slapen? Dan kun je op zoek gaan naar een kampeerplek in een kas. Ik logeerde bij Minicamping Wilgenweide in Molenschot in de kas. Bij Parc Buitengewoon in Noord-Limburg kun je in luxe tenten kamperen in een kas.

–> lees mijn tips voor winterkamperen, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

7. Maak een nachtwandeling en ga sterren kijken

De nachten worden steeds langer en de zonsondergang komt steeds dichter bij einde-werktijd te liggen. Het goede nieuws: je hoeft niet lang op te blijven om een nachtwandeling te maken en sterren te kijken. In het Lauwersmeer heb je speciale wandelroutes die je in het donker kunt volgen en zulke routes zijn er ongetwijfeld ook in de rest van Nederland. Ga bij volle maan op pad om meer pad (maar minder sterren) te zien. Ook een nachtwandeling op het strand kan magisch mooi zijn.

–> bekijk hier de beste plekken om sterren te kijken in Nederland

Microavontuur-sterren-kijken

8. Maak een minitrektocht te voet of fiets

Zit je nog vol avontuurlijke vakantieplannen maar heb je geen vrije dagen meer over? Maak dan een minivakantie. Ga bijvoorbeeld op mini-trektocht of mini-fietsvakantie. Zet je eigen route uit met Komoot of volg een bestaande Lange Afstand Wandelroute (LAW) of Lange Fietsroute (LF-route). Onderweg kun je (winter)kamperen of logeren in trekkershutten. Je kunt ook kiezen voor luxere, unieke accommodatie (zie tip 13). Vergeet niet je genoeg warme kleding en regenkleding mee te nemen.

–> bekijk mijn mini-trektochtroute langs trekkershutten in het Drents-Friese Wold

9. Word vogelspotter

De trekvogels in Noord-Europa hebben het goed bekeken: zij gaan overwinteren in het zonnige zuiden. Aan het begin van de herfst kun jij ze uitzwaaien. Nouja, doe maar niet letterlijk, want dan heb je weinig tijd om ze door je verrekijker te bekijken. Koop of leen een vogelboek en verrekijker en speel een (mid)dagje voor Freek Vonk. Nog leuker: ga met een fanatiek vogelaar op pad of volg een excursie.

10. Maak een kampvuurfeestje

Yes, herfst en winter zijn hét moment voor kampvuurdates met vrienden. Zoek een (kampeer)plek waar je vuur mag maken en nodig wat vrienden uit. Zet zachtjes een muziekje aan en neem ingrediënten voor kampvuurbroodjes mee. Wijntje of biertje erbij en gezellig van elkaars gezelschap genieten bij het kampvuur.

microavontuur-kampvuur

11. Huur een camper en maak een roadtrip

Nu het hoogseizoen voorbij is, liggen de verhuurprijzen van campers een stuk lager. Huur een camper en ga op roadtrip in eigen provincie of land. Kies in de navigatie voor ‘vermijn snelwegen’ voor verrassende routes. Je kunt een elektrisch camperbusje huren via Evan.Travel of kiezen uit één van de vele particuliere busjes via Goboony.

–> volg mijn roadtriproute door het Lauwersmeer

12. Volg een avontuurlijke workshop

Een eigenschap van microavontuur is ‘iets anders doen dan anders’. Daar valt iets nieuws leren dus ook onder. Boek een avontuurlijke workshop of volg een lesje…

 • muziek maken
 • dansen
 • schilderen
 • pottenbakken
 • taarten maken
 • graffiti
 • plantmedicijn
 • wildplukken

bushcraft-workshop-microavontuur

13. Logeer in een unieke accommodatie

Is kamperen in de herfst niet echt jouw ding, maar wil je er wel avontuurlijk op uit? Dan zoek je unieke, comfortabele accommodatie. Een paar voorbeelden:

–> bekijk 5 fijne natuurhuisjes voor je microavontuur of comfortabele overnachtingen van Campspace

14. Maak een herfstkunstwerk

Vind jij jezelf ook niet zo creatief? Daag jezelf uit om je verwachtingen en oordelen los te laten en kunst te gaan maken. Verzamel herfstige dingen uit de natuur en maak daar je kunst van. Als kind spatte ik verf door een zeef op een blad op een papier en maakte ik kastanjepoppetjes. Veel te lang geleden!
Heb je een mooi kunstwerk gemaakt? Deel je foto met mij via Instagram.

15. Doe iets heel randoms uit je comfortzone

Avontuur vind je buiten je comfortzone. Genoeg avontuur te beleven dus, want er ligt heel veel buiten je comfortzone. Soms zijn de meest random dingen het leukst. Een paar ideeën:

 • maak een koprol op het marktplein
 • doe yoga op een drukbezochte plek waar je niet zou verwachten dat iemand yoga zou doen
 • zing of bespeel een instrument op straat
 • vraag een vreemde om iets voor je te kopen in de supermarkt
 • draag een maffe outfit
 • maak een praatje met een vreemde in het openbaar vervoer
 • bel ergens aan met een verrassende vraag
 • nodig jezelf uit op een feestje van een onbekende
 • bied je bank aan als slaapplaats via Couchsurfing

microavonturen-herfst

Meer inspiratie voor microavontuur in de herfst

Ik hoop dat ik je met bovenstaande heb kunnen inspireren. Kun je wel wat meer inspiratie voor je microavontuur gebruiken? Bekijk mijn microavontuur-inspiratiepagina en meld je aan voor mijn maandelijkse inspiratiemail. Misschien is mijn gratis webinar over avontuurlijk leven ook wat voor jou.

Reacties
Categorieën