Regenkleding kopen? Hier moet je op letten.
12 augustus 2020 
5 min. leestijd

Regenkleding kopen? Hier moet je op letten.

Goede regenkleding is onmisbaar tijdens een wandeling of kampeervakantie. Wie naar de winkel gaat om regenkleding te kopen, ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Ik leg je in dit bericht uit waarin regenjassen en regenbroeken van elkaar verschillen en op welke eigenschappen je moet letten bij aanschaf.

Waterafstotende of waterdichte regenkleding?

Regenkleding kan waterafstond of waterdicht zijn.

Waterafstotende regenkleding kan wat druppeltjes regen aan, maar zodra het harder en/of langer gaat regenen word je nat. Waterafstotende regenkleding is daardoor niet geschikt voor lange wandelingen met een aanzienlijke kans op regen. Waterafstotende regenkleding is vooral fijn om de wind buiten te houden en warmte te geven op droge dagen.

Waterdichte regenkleding houdt het water wel buiten. Waterdichte kledingstukken verschillen onderling in hoe waterdicht ze zijn. Dat verschil lees je af aan de waterkolom.waterdichte-regenkleding Waterdichte regenkleding houdt je ook in een sneeuwstorm droog

Wat is de ‘waterkolom’ van een stof?

De waterkolom geeft aan hoeveel millimeter water per vierkante centimeter stof kan vallen voordat de stof doorlekt. Bij regenkleding met een hogere waterkolom duurt het langer voordat de kleding doorlekt naar de onderliggende kleding. De waterkolom vertelt je hoeveel druk op een kledingstuk kan rusten voordat water doorgelaten wordt. Een waterkolom van 5000mm bijvoorbeeld, kan een druk tot 5 meter aan. Nu denk je misschien: wanneer ligt er nou 5 meter water op mijn jas? Dat zal inderdaad niet heel snel gebeuren, maar die druk kan wél ontstaan als je bijvoorbeeld met je regenbroek op een nat grasveld gaat zitten.

Waterkolom waarden uitgelegd

  • 0-1000 mm: waterafstotend maar niet waterdicht.
  • 1000-5000mm: waterdicht maar lekt door bij weinig druk. Leun je tegen een natte muur, dan zal de nattigheid al snel door je kledingstuk trekken.
  • 5000-15000mm: waterdicht genoeg om je droog te houden tijdens de gemiddelde regenbui.
  • 15000-30000mm: waterdicht genoeg om je ook droog te houden tijdens hevige regen en sneeuw  gedurende een langere periode.
  • 30000mm of meer: 100% waterdicht. Deze waarden zie je eigenlijk weinig in kleding, omdat zo’n hoge waterkolom resulteert in een dikke, harde plastic plaat.

welke-regenkleding-kopen

 

Koop een regenpak van ademend materiaal

Wie waterdichte regenkleding draagt, kan alsnog behoorlijk nat worden.Niet van de regen, maar van je eigen zweet. Kies regenkleding van ademend materiaal om tijdens het bewegen je zweet te kunnen laten ‘ontsnappen’. Regenkleding kan ademend zijn door een microporeuze of een hydrofiele laag.

  • In een microporeuze laag zitten veel kleine gaatjes, die wel jouw lichaamsdampen door te laten, maar niet de relatief grote waterdruppels van buitenaf.
  • Een hydrofiele laag is een ingewikkelder systeem zonder gaatjes die wel losse moleculen doorlaat, maar geen druppels water.

De microporeuze of hydrofiele laag zit vervolgens verwerkt in een coating of een membraan.

  • Een coating is een soort verflaagje aan de binnenkant van de waterdichte laag.
  • Een membraan is een dun laagje dat op de buitenstof (2-laags) of tussen de binnen- en buitenlaag (3-laags) van de regenkleding geplakt wordt

Moet je regenkleding kopen met een coating of een membraan?

Een voordeel van een regenpak met een coating is de relatief lage prijs. Coatings zijn helaas wel gevoeliger voor schuren en wasbeurten, en gaan daardoor minder lang mee dan membranen. Met het oog op duurzaamheid raad ik daarom altijd regenkleding met een membraan aan. Als je met een rugzak op wilt lopen, is een coating af te raden omdat die snel slijt door het schuren van de rugzak.

ademende-regenkleding-kopen

Waar moet je verder nog op letten bij het kopen van regenkleding?

Houd er bij het passen rekening mee dat je je regenpak ook op een koude winterdag wilt kunnen dragen. Houdt ruimte over voor extra lagen kleding. Voor regenbroeken vind ik het een must dat ik ze snel aan en uit kan trekken tijdens het wandelen. Niet elke regenbroek kun je snel aan en uit trekken als je stevige wandelschoenen draagt, en je wilt niet bij elk regenbuitje je schoenen uit moeten trekken. Koop een regenbroek met pijpen die je kunt verwijden door een rits of drukknoopjes. Ik schreef een apart bericht over waar je op moet letten bij het kopen van een wandeljas. Vergeet ook niet een goede regenhoes voor je tas en eventueel gaiters mee te nemen om de regen uit je schoenen te houden. Lees voor aanschaf ook mijn tips voor het kopen van duurzame wandelkleding.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Reactie plaatsen