sneeuwwandelen
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
12/07/2022
3 min

5 Meerdaagse sneeuwwandelingen voor op je bucketlist

12/07/2022
3 min

Het geknisper van sneeuw onder je wandelschoenen, de koude berglucht in je longen en een fantastisch uitzicht op besneeuwde bergtoppen. Sinds mijn eerste winterse avontuur in de bergen is  sneeuwwandelen in vele vormen op mijn wandel-wenslijst te zien. In dit artikel tip ik 5 meerdaagse sneeuwwandelingen die ook op jouw bucketlist thuishoren.

abruzzen-sneeuwwandelen

1. Leer sneeuwschoenwandelen in Frankrijk

In 2022 stond ik voor het eerst op sneeuwschoenen in de sneeuw. Wat een onhandige dingen als je niet weet welke techniek te gebruiken ;) Oefening baart kunst, zo blijkt. Daarom staat deze 6-daagse masterclass sneeuwschoenwandelen in Frankrijk op mijn bucketlist. Deze reis bereidt je voor op het maken van zelfstandige sneeuwwandeltochten door de bergen. In de bijbehorende e-learning en op locatie in Frankrijk leer je onder meer over lawines, sneeuw, tochten plannen, risicomanagement en winters navigeren. Je bereidt de tocht zoveel mogelijk zelf voor en ook onderweg kun je zelfstandig oefenen. Natuurlijk hoef je het niet helemaal alleen te doen, want je bent samen met andere wandelliefhebbers en een ervaren Nederlandse berggids op pad. Je maakt tijdens deze reis elke dag een wandeling vanuit een comfortabel hotel met sauna om na je tocht lekker in op te warmen. Na deze reis kun je vol vertrouwen en veilig zelfstandig sneeuwschoenwandeltochten maken.

sneeuwwandelen

2. Maak 5 sportieve dagwandelingen op de Frans-Zwitserse grens

In de sneeuw tussen Mont Blanc en het Meer van Genève geniet je van een combinatie van winterwandelen en lekker eten. Vanuit een comfortabel hotel maak je tijdens de Winter Verwen Week onder begeleiding van een berggids uitdagende sneeuwschoenwandelingen over almen en bergruggen. Je hoeft nog geen ervaring te hebben met bergwandelen, maar een goede conditie is wel handig voor de tot vijf uur durende wandelingen. Al wandelend kijk je uit op gletsjers, het Meer van Genève en de Mont Blanc en zijn indrukwekkende buurbergen. Wandel onder toeziend oog van steenbokken over hoge rotsmassieven en door verlaten winterse dalen. 

3. Treed in de voetsporen van de wolf in Italië

In het Parco Nazionale d'Abruzzo in het midden van Italië deel je het winterse landschap met zeven tot acht roedels wolven. Ga tijdens een 7-daagse huttentrektocht op zoek naar hun sporen en luister naar hun gehuil. Maak vijf dagen lang vier tot zes uur lange sneeuwschoenwandelingen onder begeleiding van een Nederlandse wildernisgids die het gebied op zijn duimpje kent. Hij weet alles over de wolf en zijn leven in dit gebied. Hij neemt je bij zonsopkomst mee naar de plekken waar de kans groot is dat je een wolf spot. Oude paden leiden je door de oudste beukenbossen van Europa en over fotogenieke bergruggen door het hoogste gedeelte van de Abruzzo. Misschien spot je onderweg ook gemzen, lynxen, steenarenden of de zeldzame Marsicaanse bruine beer.

abruzzen-wandelen

4. Ervaar een 8-daagse huttentrektocht in de zuidelijke Franse Alpen

In de bergen ten oosten van Grenoble ligt de 3.178 meter hoge Mont Thabor met daarop de hoogst gelegen kapel van Europa. Hier nabij de valleien van de Clarée en de Étroite mogen geen skigebieden aangelegd worden. Als sneeuwschoenwandelaar geniet je er dus in alle rust van het sprookjesachtige landschap. Je ontdekt de hoogtepunten van het gebied tijdens een 8-daagse huttentrektocht, waarbij je elke bijna nacht vanuit een nieuwe hut van een ander prachtig uitzicht geniet. In een hut blijf je twee nachten slapen, zodat je tussendoor onder begeleiding van de bergwandelgids naar het kapelletje en de top van de Mont Thabor kunt wandelen. Tijdens deze tocht loop je tot zes uur per dag op je sneeuwschoenen, waarbij je elke paar kilometer getrakteerd wordt op nieuwe uitzichten op de Écrins.

sneeuwwandelen

5. Bewonder het noorderlicht tijdens een trektocht in Zweeds Lapland

Heb je net als ik altijd al eens het noorderlicht willen zien en wil je dat graag op een unieke manier doen? Maak een trektocht door Zweeds Lapland. Hoog boven de poolcirkel wandel je acht dagen nabij het Koningspad (de Kungsleden) om de 2.104 meter hoge Kebnekaise-berg. Overnacht in zelfbedieningshutten en draag je eigen eten mee in je rugzak. Overdag wandel je tussen indrukwekkende bergen, langs gletsjers en door uitgestrekte dalen. Met een beetje geluk spot je de zeer schuwe veelvraat of zijn sporen in het land van de Sami. Na je wandeling warm je op in de sauna en ga je ’s nachts naar buiten om te kijken of je de groene flarden licht in de donkere hemel ziet. 

sneeuwwandelen-lapland

Dit blog is geschreven in samenwerking met 360Explore.com, een Nederlandse reisorganisatie met vele unieke avontuurlijke wandelreizen in het aanbod en een oog voor duurzaamheid.
Foto's: 360Explore.com

Reacties
Categorieën