Janneke verhuisde naar Zweeds-Lapland
Interviews met avonturiers
paulien@outdoorinspiratie.nl
Interviews met avonturiers
11/17/2023
8 min

Janneke verhuisde naar de wildernis van Zweeds Lapland

11/17/2023
8 min

Zelfs met mijn leven vol droomreizen kijk ik regelmatig met een gevoel van wil-ik-ook naar de foto’s en filmpjes die de 41-jarige Janneke op haar Instagramaccount deelt. De ene week is het een indrukwekkende video van het noorderlicht boven een besneeuwd landschap, de andere week een roze lucht boven een spiegelend Zweeds meer. Janneke verkocht in 2021 haar Nederlandse huis om naar Noord-Zweden te verhuizen. Ik hoorde haar uit over dit besluit en haar leven daar.

janneke-zweeds-lapland

Janneke, wat is er vooraf gegaan aan je huis verkopen om naar Zweden te emigreren?

‘Ik vertrok op mijn zeventiende van Friesland naar het mooie en bruisende Nijmegen, mijn eerste emigratie ;)   Ik heb daar mijn bachelor Social Work behaald en bleef na mijn studie wonen en werken in Nijmegen. De laatste tien jaar heb ik gewerkt als begeleider in de psychiatrie, voornamelijk met jongvolwassenen met verschillende problematieken. Mijn man, met wie ik al 17 jaar heel happy samen ben, werkte als projectleider in milieumanagement.

Ik heb altijd al veel gereisd. Solotrips van een jaar met een round the world ticket, Robinson Crusoe spelen op tropische eilanden en backpacken in Zuidoost-Azië. Mijn man heeft van kleins af aan vele vakanties in Zuid- Zweden doorgebracht en na gezamenlijke tropische avonturen maakten we tien jaar onze eerste roadtrip naar het hoge Noorden. Sindsdien hebben we elke zomer en winter onze vakanties doorgebracht in Noorwegen en Zweden. 

‘s Zomers wildkamperen boven de poolcirkel, dagen geen mens zien en oneindige wildernis om ons heen. Ook de wintervakanties ver in het noorden van Zweden waren magisch. Het Noorden bleef roepen en we hadden er altijd dat gevoel van thuiskomen. Na terugkomst in Nederland hadden we altijd heimwee naar de natuur, stilte, rust en ruimte. We hebben in die jaren vaak gezegd: “ooit verhuizen we gewoon!” We vroegen ons af wat we echt in het leven wilden, wat we echt belangrijk vonden en wat ons gelukkig maakte. Dichterbij en met de natuur leven.’


En dat zijn jullie gaan doen. Vertel!

‘In 2017 kochten we samen ons eerste grote-mensen-huis in de Ooijpolder, net buiten Nijmegen. Een geweldige vrijstaande woning uit 1927 met een enorme tuin waar we dat buitenleven konden ervaren. Fik stoken, hout kloven, groente uit eigen tuin eten, etc.

In november 2021 was de huizenmarkt hysterisch. Tijdens het eten zeiden we tegen elkaar: “zullen we de makelaar eens bellen?”. Binnen een maand was ons huis verkocht en waren onze banen opgezegd. In april 2022 reden we met twee auto’s, onze twee katten en tien verhuisdozen naar Zweeds Lapland. We zijn vol voor deze grote stap gegaan, die alsnog vrij onverwacht snel is gemaakt. We hebben altijd gezegd: liever spijt van dingen die je hebt geprobeerd, dan spijt van dingen die je nooit hebt gedaan. We hebben van tevoren via via een huurhuisje geregeld. Vanuit daar gingen we op zoek naar een plek om te kopen. We waren thuis vanaf het moment dat we aankwamen.’


Wauw, dat is snel gegaan! Hoe ziet jullie leven er nu uit

‘Doordat we met een goed budget naar Zweden zijn gegaan, konden we het ons veroorloven om de eerste acht maanden alle tijd te nemen om te landen en de emigratie te regelen. We konden rustig op huizenjacht en hadden alle tijd om onze leefomgeving te leren kennen en een netwerk op te bouwen. Maar ook vooral om te genieten, te leven, te ondervinden hoe het is om niet te werken en geen volle (sociale) agenda te hebben.

We hebben hier nu een leven waarvan we eigenlijk geen vakanties nodig hebben. De vrijheid die we hier dagelijks ervaren blijft echt heel bijzonder en fijn. We hebben geen agenda meer en ervaren veel meer keuzevrijheid in wat we wel en niet willen.

We hebben zoveel natuur en schoonheid om ons heen. We wonen vlak bij een groot meer waar we ‘s zomers vissen, zwemmen en wildkamperen. In weekenden rijden we binnen drie uur naar Noorwegen en de Lofoten zijn om de hoek voor een weekendje weg. Ook in de winter is het hier prachtig, met natuurlijk het Noorderlicht. Als fotograaf ben ik dan ook slightly obsessed, want dat is zo magisch!’


Dat klinkt als een droom. Zitten er ook uitdagendere kanten aan het leven daar?

‘We hebben hier zeven maanden per jaar sneeuw en winters weer. Het kan dan serieus koud zijn, met temperaturen tot -30 graden Celsius. Daar moeten we ook rekening mee houden. We moeten altijd genoeg diesel in de auto hebben en de auto voorverwarmen om hem te kunnen starten. Als er in één dag meer dan 50 centimeter sneeuw valt kunnen we niet weg en moeten we wachten op de sneeuwschuiver. Er is hier geen ANWB wegenwacht (of het duurt vier uur), dus een portie zelfredzaamheid is wel nodig.

We wonen 50 kilometer van het dichtstbijzijnde stadje. De helft van de reistijd rijden we over onverharde wegen. We kunnen dus niet even heen en weer naar de supermarkt voor een banaan die we vergeten zijn te kopen. 

Ons dagelijks leven is vrij avontuurlijk. En soms ook gewoon gewoon… Het leven is hier ook het leven, met ups en downs en soms een saaie regendag op de bank, of balen omdat je geen stromend water hebt omdat de bron leeg is (en dat dan vier maanden lang ;) ).’


Is het nooit eenzaam om op zo’n afgelegen plek te wonen?

‘We kunnen beiden heel goed alleen zijn. We gaan allebei ook los van elkaar op solotrips, soms een paar dagen en soms een paar weken. We hebben fijne contacten in de buurt en via werk en we gaan regelmatig naar een leuke borrel of gezellige fika. Dat is voor ons genoeg, we missen geen heel druk social life.’

Stel nou dat ik dit ook wil, met wat voor maandelijkse kosten moet ik dan rekening houden?

  • 'Huur: 500 euro per maand
  • Transport: gemiddeld zeker 250 tot 300 euro per maand. Diesel is vrij prijzig in Zweden. Wij negeren wat onze tankbeurten kosten, want je rijdt hier nu eenmaal veel en grote afstanden.
  • Boodschappen: rond 400 tot 500 euro per maand. Verder hebben we een gevulde vriezer met elandvlees dat we hebben “verdiend” met helpen bij de jacht. We plukken kilo’s bessen in de herfst en bakken veel zelf.
  • Verzekeringen: in Zweden ben je gratis verzekerd voor ziektekosten.
  • Genieten, vuurtje stoken, wildkamperen, wandelen, je hangmat aan een boom slingeren en bovenal de machtige natuur: de beste dingen hier zijn gratis!'


Jullie gingen met een spaarpotje naar Zweden, maar zijn later wel gaan werken. Wat doen jullie?

‘We hebben in de afgelopen winter allebei seizoenswerk gedaan om niet te veel in te teren op ons spaarpotje. Onze woonplaats is in de winter het mecca voor auto-wintertesting. Alle grote automerken komen hier testen op de weg en op ice tracks op de bevroren meren. Dit brengt veel mensen en gasten op de been, en dus werk. Zo heb ik als receptioniste en eventmanager gewerkt in een hotel. Mijn man werkte als testrijder. Deze zomer ben ik ook weer aan de slag als receptioniste en dat bevalt heel goed. Door onze vaste lasten zo laag mogelijk te houden, hoeven onze inkomsten niet hoog te zijn. We leven hier een veel simpeler leven dat onder de streep een stuk goedkoper is dan in Nederland.

Inmiddels hebben Janneke en haar man een schilderachtig eigen huis gekocht. ‘We willen in de toekomst inkomen generenen door AirBnB-verhuur en het geven van reisadvies. Ik wil fotoshoots organiseren voor onze gasten en andere toeristen, en kleinschalige fotografietours van Noorderlicht en wildlife aan gaan bieden.’


Wat heb je geleerd van het emigreren naar Zweeds Lapland?

‘Een goede voorbereiding is het halve werk. We hebben ons van te voren ingelezen. Je vindt veel goede informatie op zowel Nederlandse als Zweedse sites. Ook informatie van ervaringsdeskundigen is heel fijn. We zijn dit avontuur met een open houding en lage verwachtingen aangegaan: wat komt dat komt, er is voor alles een oplossing, genieten van wat er in het hier en nu gebeurt.

Bureaucratie is vrij traag in Zweden, veel dingen kosten hier meer tijd dan in Nederland. Qua communicatie zijn de Zweden ook veel minder direct,  maar dat zijn allemaal zaken waar je geen invloed op hebt. Je hebt wel invloed op hoe je daarmee omgaat.

Het meest lastige aan onze emigratie vond ik dat de achterblijvers ons vertrek soms moeilijk en verdrietig vonden. Het is immers onze keuze waar zij geen invloed op hebben. Het is durven kiezen voor je eigen geluk, wat soms als egoistisch gezien wordt en dat eigenlijk ook is. Maar wees niet te bang om die keuze te maken.

Ook belangrijk: loslaten, durven vertrouwen op het proces. Ik denk dat onze emigratie dankzij deze mindset zo soepel verlopen is.’


Wat raad je mensen die ook willen emigreren aan?

‘Mijn advies: DOEN! Heb je de wens? Doen! Ja, bereid je goed voor, en ja maak een plan. Ik geloof zo in het volgen van je hart.

Tussenstappen die ik aanraadt voor emigratie naar Noord-Zweden? Leer het land kennen. Vakanties in zowel de winter als de zomer hebben ons daarin goed voorbereidt, al is een vakantie natuurlijk wel echt anders ergens voor langer tijd wonen. 

Wees ook realistisch: Zweden, of welk land je in gedachten hebt, is geen paradijs. Het leven hier is echt geweldig, maar ook uitdagend. Je bent op jezelf aangewezen, de winters hebben veel sneeuw en zijn koud, etc. Het leven hier brengt ons nog dagelijks lessen in loslaten, geduldig zijn en gewoon “zijn” in het hier en nu.’

→ Wil je Jannekes prachtige foto’s en video’s van haar woonomgeving zien? Volg haar op Instagram via @jippster.photography.

verhuizen-zweeds-lapland

Reacties
Categorieën