Bucketlist avonturen in de Lofoten
Noorwegen
Paulien
Noorwegen
01/05/2024
5 min

7 bucketlist avonturen op de Lofoten

01/05/2024
5 min

Zeearenden zwevend boven schattige vissersdorpjes en papegaaiduikers boven hoge kliffen. Panoramisch uitzicht over ruige bergen en diepe fjorden tijdens een uitdagende wandeling. Als er één outdoorwalhalla in de top 5 van mijn to-visitlijst hoort, is het wel de Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. Samen met mijn vaste reismaatje fantaseer ik regelmatig over een bezoek aan deze regio, en dan het liefst met Scandinavië-expert Nordic. Dit zijn mijn 7 bucketlist avonturen op de Lofoten.

1. Maak een kajaktocht

Na mijn kanoavontuur in Zweden ben ik helemaal hooked aan varen in ruige natuurgebieden. Die rust op het water, waarin alleen het geklots van kleine golfjes, vogelgeluiden en het ruisen van je peddel in het water de stilte doorbreken. Vanuit Reine in de Lofoten kun je onder begeleiding van een ervaren gids prachtige kajaktochten maken. Onderweg leer je over de dieren en planten die in deze regio leven, wat mij als natuurliefhebber natuurlijk extra aanspreekt. Ga je in de winter naar de Lofoten? Ook dan kun je kajakken en het winterse landschap warm ingepakt vanaf het water bewonderen. Doordat je op zeeniveau peddelt, lijken de besneeuwde bergen nóg hoger. Met een beetje geluk kom je oog in oog te varen met een otter, zeehond of zelfs een walvis.

bucketlist-avonturen-lofoten-kajakken

2. Spot zeearenden

‘De vliegende deur’ noemen mijn vogelliefhebbende vrienden de zeearend ook wel. Niet gek, want met bijna 2,5 meter tussen de ene en de andere vleugeltip is dit dier echt megagroot. Zo’n groot dier in een groots landschap zoals de Lofoten zien is voor mij echt een droom. Je vergroot je spotkans door mee te gaan op zeearendsafari met een RIB-boot op de Trollfjord. Tussen de prachtige eilanden spot je ook andere (zee)vogels zoals papegaaiduikers met hun zwart-witte pakje en feloranje snavel. De ervaren gids neemt je mee naar de beste spotplekken en vertelt fantastische verhalen over de dieren die hij gespot heeft en het leven in het Hoge Noorden.

bucketlist-avonturen-lofoten-zeearenden-spotten

3. Rijd te paard over het strand

Een van mijn beste herinneringen aan de vakanties in mijn jeugd is paardrijden op een Deens strand. Het ritmische geklop van vier hoeven op vochtig zand en de wind in mijn gezicht. Ik heb dat altijd nog eens willen doen en dat blijkt ook op de Lofoten te kunnen. Daar geen glooiende duinen, strand en eindeloze zee, maar ruige bergen, oude Vikingruïnes en fjorden - dat is next level! In het noorden van de Lofoten kun je in het voorjaar over witte stranden onder de middernachtzon rijden!

bucketlist-avonturen-lofoten-paardrijden

4. Overnacht in een tent op een strand in Lofoten

Om je helemaal verbonden te voelen met de natuur in de Lofoten, breng je een nacht in de buitenlucht door. Op wandelafstand van Fredvang ligt wat velen het mooiste zandstrand van de Lofoten noemen. Het strand is alleen lopend en met een oversteek van een bergkam te bereiken. Hier kampeer je met uitzicht op de oceaan aan de ene kant en de ruigste bergen van de Lofoten aan de andere kant. Maak een vuurtje op het strand om je maaltje te koken en kruip vervolgens comfortabel in je tent.

Tip: reisorganisatie Nordic is voor zover ik weet de enige organisatie die zo’n avontuurlijke nacht in haar reisprogramma heeft. Tijdens de Lofoten Actief groepsreis wandel je in een klein groepje met een gids, zodat je dit ook kan doen als je nog geen wildkampeerervaring hebt of dat wat spannend vindt.

avonturen-lofoten

5. Wandel met prachtig uitzicht

De lofoten is zowel in de zomer als in de winter een wandelwalhalla. Wandelend bereik je de mooiste uitzichtpunten. Wandel naar de top van een bergkam en geniet uitkijkend op fjorden, stranden, bergen en vissersdorpjes van een welverdiende picknick. Een mooie route is die naar de top van de Tjelbergtinden, vanaf waar je kilometers ver over Lofoten eilanden uitkijkt.

‘s Winters wandel je op sneeuwschoenen, een soort tennisrackets maar dan om op te lopen, onder je schoenen gespt. Onder begeleiding van een ervaren gids hoef je je onderweg niet druk te maken over je veiligheid. Bij goed weer trek je de wildernis in en kijk je uit over de winterse Arctische fjorden.

bucketlist-wandelen-lofoten

6. Laat je betoveren door het noorderlicht

Nadat ik in Schotland een voorproefje van het magische noorderlicht kreeg, weet ik dat ik haar op nóg epischere locaties wil zien dansen. Boven het winterse landschap van de Lofoten bijvoorbeeld. Door de ligging van de Lofoten is de kans op het spotten van het noorderlicht er hoger dan waar dan ook. Houd de noorderlichtvoorspelling en de weersvoorspelling tijdens je winterse verblijf dus goed in de gaten. Een gids kan je door het donker meenemen naar de mooiste landschappen voor een avondje dansend licht kijken.

bucketlist-avonturen-lofoten-noorderlicht

7. Maak een roadtrip langs charmante vissersdorpjes

Denk je aan de Lofoten, dan zie je waarschijnlijk gekleurde houten huisjes op palen voor je. Aan de oever van een fjord en met steile rotshellingen op de achtergrond. Stel je datzelfde landschap nu even voor met lichtjes in de huizen, sneeuw op de daken en witte toppen die weerspiegelen in de fjord. Reine is het bekendste vissersdorp van de Lofoten, maar er zijn meer ansichtkaartwaardige dorpjes. Bezoek bijvoorbeeld Nusfjord, een klein dorpje dat volledig omgeven is door bergen en op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

bucketlist-avonturen-lofoten-vissersdorpjes

Reis met Nordic naar de Lofoten

Oké, ik snap het he-le-maal als je na het lezen van bovenstaande bereid bent je spaarrekening te plunderen voor een bezoek aan de Lofoten. Ik heb recent gesproken met medewerkers van reisorganisatie Nordic, die gespecialiseerd zijn in avontuurlijke reizen naar Scandinavië. Ze weten naast de iconische plekken ook hidden gems te vinden, hebben goede contacten met lokale organisaties en weten overnachtingsplekken met de mooiste uitzichten te vinden.

Nordic biedt zowel groepsreizen als individuele (selfdrive) reizen aan. Bij groepsreizen reis je in kleine groepjes met één begeleider, zodat het voelt als een uitje met nieuwe vrienden. Tijdens een groepsreis hoef je niet zelf te rijden en kun je goedkoper meedoen aan excursies. Tijdens een individuele reis ben je extra flexibel omdat je zelf rijdt en je eigen excursies kunt kiezen.

bucketlist-avonturen-lofoten-met-nordic

4 aanraders voor de winter en zomer

Ik heb natuurlijk uitgebreid door het Lofoten-aanbod van Nordic gescrold (nieuwe hobby!) en wilde vier actieve reizen uitlichten waarin bovenstaande activiteiten ook geboekt kunnen worden. Elk van de reizen duurt 8 dagen en biedt zowel ontspanning en comfort als avontuur en inspanning.

nordic-bucketlist-avonturen-lofoten

Reacties
Categorieën