Wildernisreizen van Rewild
Wandelen
Paulien
Wandelen
01/07/2024
5 min

Origineel, uitdagend en een tikkie rauw: de reizen van Rewild

01/07/2024
5 min

Vroeg je me een jaar geleden of ik op groepswandelreis wilde gaan, dan had ik je waarschijnlijk vies aangekeken. Wandelen in een grote groep op toch al overbewandelde locaties waar ik ook makkelijk in mijn eentje zou kunnen wandelen. Daar stil je mijn honger naar avontuur niet mee.

Een jaar geleden stuitte ik op een reisorganisatie zoals ik zou willen dat ik hem zelf opgericht had. Verrassende en ruige locaties zoals het Zagrosgebergte in West-Iran, de Accursed Mountains in de Balkanlanden en de Grote Kaukasus in Georgië. Avontuurlijke en rauwe wandelreizen die écht even wat anders zijn dan een wandelingetje over de Veluwe. Mega-avontuurlijke reisgidsen vol toffe verhalen. Een duurzame insteek en kleine wandelgroepen van vaak maximaal tien personen en daarbij tot drie gidsen. Meet: ReWild Wildernisreizen.

Ik volg de avonturen van Rewild nu een jaar en word met elke publicatie een groter fan (en ik heb ook een spaardoel genaamd ‘Rewild’ want nu wil mevrouw opeens per se op groepsreis ;) ). Ik ben geen voorstander van hoe andere reisorganisaties in onder meer Jordanië en de Balkan hun reizen aanbieden. Gidsen, zonder officiële opleidingen, groepsgroottes tot 30 personen en weinig teruggeven aan de locals… dat is bij Rewild dus écht wel anders (anders kwamen ze ook niet op mijn blog ;) ). Ik licht zes van mijn favoriete Rewild-reizen voor je uit.

rewild-wildernisreizen


Klaarstomen voor een meerdaagse tocht: Start-to-Hike

Misschien voel je je nog niet helemaal ready voor een groots, uitdagend avontuur in een ruig landschap. ReWild organiseert meerdere keren per jaar een Start-to-Hike weekend in de Ardennen. In een klein groepje van 6 tot 12 personen leer je alle vaardigheden die je nodig hebt voor een avontuurlijke meerdaagse wandeltocht. Ervaar hoe het is om drie dagen met al je spullen voor overnachten op je rug te wandelen. Leer ook navigeren, rivieren oversteken, EHBO uitoefenen en meer. Na drie dagen back-to-basics ben je helemaal klaargestoomd voor je zelfstandige avonturen of een avontuurlijke reis met Rewild.

start-to-hike

Overleven in de natuur: Wild Human

Kan de wild human in jou wel wat buitenspeeltijd gebruiken? Ga mee op 3-daagse Wild Human reis naar het Rewild basecamp in de Ardennen. Ontdek welke planten, kruiden of paddenstoelen eetbaar zijn, kook ze boven een zelfgemaakt knapperend vuurtje en bouw een shelter waarin je ‘s nachts slaapt. Ik heb zelf eerder een soortgelijk weekend gedaan en werd er zo blij en rustig in mijn hoofd van! Je leert ook nog eens handige skills zoals navigeren met kaart en kompas én de natuurlijke omgeving (zoals de zon en sterren). Kortom: een weekend back to nature waarin je geniet van de natuur en vaardigheden leert die handig zijn voor je volgende avonturen.

wild-human


Met een familie en hun vee door de bergen: Nomads of Iran

Voor de nomadische Bakhtiari-families in het Zagrosgebergte in Iran is van de ene naar de andere plek trekken geen vakantie, maar een manier van leven. Tijdens de reis Nomads of Iran wandel je tijdens de seizoensmigratie (‘kooch’) elf dagen mee met een familie en hun vee. Onderweg logeer je, net als de familie en vele generaties voor hen, in tenten op zomerweiden. Elke familie draagt mee wat nodig is om maximaal twee maanden te trekken en de tocht is hard werken. Ook voor jou als medereiziger, want er moeten spullen verplaatst, eten bereid en klusjes gedaan worden. De muildieren helpen een handje bij het afleggen van 15 tot 20 kilometer per dag, waarbij je rivieren doorwaadt en sneeuwvelden oversteekt. Geen luxeretraite en geen makkelijke reis dus, maar zo bevredigend en een onvergetelijke culturele ervaring in een adembenemend landschap.

rewild-iran


Met een karavaan door de woestijn: Jordanië Camels & Bedouins

Wie wil wandelen in een landschap dat heel anders is dan Nederland, zit je diep in Zuid-Jordanië bij de grens met Saudi-Arabië wel goed. In dit uitgestrekte woestijnlandschap trek je in een karavaan met de bedoeïenen en hun kamelen door de iconische Wadi Rum-woestijn. Een bekende plek, maar de Rewild-ervaring is niet te vergelijken met een busrit en een wandelingetje langs de fotogeniekste plekken. Nee, rondzwervend tussen witte en rode duinen, wandelend over rotsbogen en kamperend in the middle of nowhere leef je echt even een ander leven. Natuurlijk breng je ook een bezoek aan de wereldberoemde stad Petra. Oh en vergeet de kampvuren onder de sterren met dansende, muziek spelende en heerlijk kokende bedoeïenen niet!

rewild-jordanie

Naar de roots van de Balkanese bergbevolking: Accursed Mountains Balkan

De winter op een unieke en uitdagende manier beleven doe je in de Accursed Mountains in het grensgebied van Kosovo, Albanië en Montenegro. Hier in de ‘vervloekte bergen’ kijk je uit over een verlaten wit landschap zonder skiliften en wintersportdorpen met hoge flats. Tijdens deze reis ervaar je het authentieke Balkanese bergleven en ontmoet je de lokale bevolking. Op sneeuwschoenen en crampons loop je door het achterland naar de hoogste toppen van de Dinarische Alpen. Duimen voor sneeuw hoeft hier niet, want op deze hoogte ligt er echt wel sneeuw om onder je voeten te laten kraken. Na een dag vol (letterlijke) hoogtepunten overnacht je in onbemande hutten en Balkanese guesthouses in bergdorpen.

accursed-mountains-balkan-winter


Besneeuwde bergtoppen: Schotland Munro Bagging

282 bergtoppen in Schotland zijn hoger dan 3.000 voet (914,4 meter). Dit zijn de Munro’s, en wandelingen maken naar deze toppen heet Munro Bagging. In de zomer conditioneel en in sommige gevallen technisch al uitdagend, maar Munro Bagging in de winter is next level. Tijdens deze reis ga je onder leiding van de ervaren Mountain Leaders de desolate winterse wildernis in en zoveel mogelijk Munro’s ‘baggen’. Je loopt 7-9 uur per dag, met 1000-1500 meter stijgen, dus daar moet je wel voor getraind zijn. Het is ook handig als je vaker in winterse berggebieden gelopen hebt, maar bergreddingstechnieken, self-arrest en pickel en stijgijzers gebruiken leer je ook onderweg. Een ware uitdaging en een onvergetelijk en grensverleggend avontuur dus, dat Munro’s verzamelen in Schotland!

rewild-schotland-munro


→ Meer inspiratie voor je avontuurlijke droomreis vind je op Re-Wild.nl. Voor lekker wegdromen bezoek je de impressiepagina met onder meer reisverhalen. Twijfel je of een reis bij jouw conditie en ervaring past? Stuur de gidsen een bericht 🙂

Reacties
Categorieën