Welke winterslaapzak moet ik kopen?
30 oktober 2021 
26 min. leestijd

Welke winterslaapzak moet ik kopen?

 'Welke winterslaapzak moet ik kopen?' is op dit moment de meest gestelde vraag in mijn inbox. Dat is een vraag die ik niet in één zin kan beantwoorden, dus in dit artikel vind je een uitgebreid antwoord. We beginnen met wat belangrijke informatie en vervolgens zal ik je een aantal modellen aanraden.


Spoiler alert: er is niet één winterslaapzak die perfect is voor iedereen. Ga je naar Groenland of de top van een winterse berg, dan moet je een warmere (en vaak duurdere) slaapzak hebben dan als je gaat kamperen op een fijn Natuurkampeerterrein in Nederland. Hoe warm een slaapzak is, wordt uitgedrukt in de comforttemperatuur (voor vrouwen) of limiettemperatuur (mannen). Je vindt deze informatie, samen met andere labels voor temperaturen, terug in/op de slaapzak of de verpakking. Let op dat deze informatie volgens EN13537 getest is.

--> Leer in mijn andere artikel hoe je afleest hoe warm een slaapzak is

Voordat je een slaapzak gaat kopen, bedenk je bij welke temperaturen je gaat kamperen. Blijf je in Nederland? Dan komt de nachttemperatuur zelden onder de -10 graden. Ga je verder van huis, dan moet je nog even wat extra onderzoek doen. Kijk naar de gebruikelijke nachttemperatuur op die locaties en trek daar voor de zekerheid nog een paar graden vanaf. Dan weet je op welke temperatuur je voorbereid moet zijn. De comforttemperatuur (voor vrouwen) of limiettemperatuur (voor mannen) van je ideale winterslaapzak mag niet hoger liggen dan die temperatuur. Is de verwachtte minimale temperatuur -10 graden, dan moet je slaapzak een comforttemperatuur/limiettemperatuur van -10 graden of lager hebben.

De comforttemperatuur (voor vrouwen) of limiettemperatuur (voor mannen) van een geschikte winterslaapzak is lager (kouder) dan de nachttemperatuur die je op je kampeerlocatie verwacht.

hoe-warm-winterslaapzak


Heb je het (net als ik) al koud bij temperaturen waar anderen het nog redelijk comfortabel vinden? Slaap je thuis het hele jaar door onder je herfst- of winterdekbed, terwijl anderen onder een zomerdekbed liggen? Dan vindt je een iets 'te warme' slaapzak waarschijnlijk wel zo fijn. Verwacht je nachttemperaturen die boven de -10 graden blijven? Dan kun je voor jouw comfort een slaapzak kopen met een comforttemperatuur van -15 of -20 graden.

Vaak zijn de koukleumen ook de mensen die vaak 's nachts koude handen en/of voeten hebben. Ik draag 's winters daarom altijd dunne handschoenen en warme sokken in mijn slaapzak, omdat ik dan makkelijker in slaap val en doorslaap.


Slaapzakken komen er in vele vormen. In de winter wil je natuurlijk gaan voor de warmste vorm en dat is de mummievorm. Veel mensen moeten even wennen aan zo 'gemummificeerd' met de slaapzak zo strak om hun lichaam liggen. Geef niet te snel op. Ook ik moet vaak een nacht of twee wennen, maar daarna vind ik het prima. Geen zin in gedoe op je nachtje kamperen? Slaap dan thuis (met de kachel uit en het raam open) al een nacht of twee in je slaapzak om te wennen.

Waarom is een mummieslaapzak beter dan een rechthoekig model? In een rechthoekig model zit er teveel lege ruimte tussen jouw lichaam en de slaapzak. Die ruimte moet opgewarmd worden met jouw lichaamswarmte, waardoor jij het kouder krijgt dan in een slaapzak die strak aansluit op je lichaam. Wanneer je het koud hebt in bed, wikkel je jezelf ook in je dekens om jezelf beter warm te houden.

Ook heeft een mummieslaapzak een capuchon die je om je hoofd heen trekt. Dat voorkomt een koud hoofd én houdt de warmte beter binnen. Nog een voordeel van mummielaapzakken voor de lichtgewicht wandelaars is dat je minder stof en dus minder gewicht meeneemt.

vorm-winterslaapzak

Er zijn slaapzakken van verschillende lengtes en breedtes. Een extra wijde mummieslaapzak klinkt misschien fijn, want: veel bewegingsvrijheid, maar is niet verstanding. Hoe ruimer de slaapzak om je lichaam zit, hoe meer lucht jij op moet warmen en hoe kouder je het hebt. Kies dus voor een slaapzak die perfect aansluit bij jouw lichaamslengte en -breedte.

Als vrouw kun je kiezen voor een speciaal vrouwenmodel, die vaak meer zandlopervormig is en extra isolatie bevat op plekken waar vrouwen het sneller koud hebben. Klamp je niet teveel vast aan 'ik moet een vrouwenmodel hebben', want zo'n groot verschil met uniseks slaapzakken maakt het niet. Wil je het zeker weten, ga dan even proefliggen in de winkel.

slaapzak-voor-de-winter


Je hebt voor je winterslaapzak keuze uit synthetisch materiaal of dons. Ik ben zelf geen fan van donzen slaapzakken omdat ik uit principe tegen het gebruik van dons ben. Wie wél voor dons kiest, doet dat vaak omdat slaapzakken met donsvulling relatief licht en compact zijn. Het scheelt soms wel de helft in pakvolume en pakgewicht en dat merk je in je backpack.

Dons heeft echter ook een groot nadeel: als het vochtig is, isoleert het niet. In de herfst en winter is het vaak niet alleen koud, maar ook vochtig. Daarbij heb je 's morgens vaak last van condens in je tent, wat ook je slaapzak bereikt. Verwacht je klamheid en/of nattigheid, dan kun je beter voor een synthetische slaapzak gaan of zoeken naar een donsslaapzak met goede waterproof coating.

Synthetische slaapzakken staan er vaak om bekend dat ze relatief zwaar en lomp/groot zijn. Dat is niet zo erg als je met de auto naar je kampeerplek rijdt, maar kan wel vervelend zijn als je een trektocht maakt met al je spullen in je rugzak. Mijn slaapzak neemt meer ruimte in dan al mijn andere spullen. Toch krijg ik in de winter prima mijn slaapzak met comforttemperatuur -15 graden en alle andere spullen die ik nodig heb in mijn 65 liter tas.

Een bijkomend voordeel van synthetische slaapzakken is dat ze vaak veel goedkoper zijn dan donzen varianten. Zeker als je al je spullen nog nieuw moet kopen, kan dat een groot voordeel zijn. Zorg wel dat je niet de allergoedkoopste slaapzak out there koopt, maar investeert in kwaliteit. Goedkopere slaapzakken zijn vaak weinig duurzaam geproduceerd en hebben vaak slechte ritsen en vullingsstrategie. Je kunt beter iets meer investeren en nog jaren met je slaapzak doen. 

--> lees meer over de diervriendelijkheid van dons en wol in wandelkleding en kampeerspullen.

winterslaapzak-materiaal


Heb je eenmaal warme slaapzak gevonden? Top! Maar je bent er nog niet. Net zo belangrijk als een warme slaapzak is een goed isolerend slaapmatje. De ergste kou komt van de grond waarop je ligt. Aan de kant van de grond druk jij je slaapzak plat met je gewicht, waardoor hij daar niet meer goed kan isoleren. Daarom is een slaapmatje dat geschikt is voor de nachttemperaturen waarbij jij kampeert heel belangrijk. Lees hier mijn tips voor slaapmatjes.

Ook kun je een lakenzak (ook wel liner genoemd) in je winterslaapzak stoppen. Deze zorgt ervoor dat je slaapzak schoner blijft en kan extra warmte toevoegen. Er zijn lakenzakken die tot 15 graden warmte toevoegen aan de comforttemperatuur van je slaapzak. Ik ben in het bezit van deze lakenzak en voel die 15 graden niet, maar het maakt toch wel wat verschil in warmte en voelt lekker zacht.

Neem tijdens je winterkampeeravontuur ook geschikte kleding mee. Draag loszittende (thermo)kleding in je slaapzak, draag een muts of hoofdband voor extra warmte op je hoofd en trek sokken aan als je snel koude voeten hebt.

winterkamperen-slaapzak


Was je synthetische slaapzak zo weinig mogelijk. Bij het wassen van je synthetische slaapzak gaat de kwaliteit hard achteruit. Gebruik een lakenzak in je slaapzak als je dat een schoner idee vindt. Hang je slaapzak regelmatig te luchten en bewaar hem thuis uit de compressiezak.

Een slaapzak met donsvulling moet je juist wél zo nu en dan wassen, zodat hij zijn isolerende werking behoudt. Stop hem niet achteloos met wasmiddel in de wasmachine, maar lees je goed in. Je kunt hem voor 25 euro bij een specialist laten wassen en dat kan ik je van harte aanraden als je een dure slaapzak hebt.

--> meer tips voor het onderhouden van je slaapzak

winterslaapzak-onderhouden


Er is niet één perfecte slaapzak voor iedereen. Na het lezen van bovenstaande tekst weet je wat je ongeveer zoekt. Aan welke temperatuureisen moet je slaapzak voldoen? Welk materiaal wil je? Je weet ook dat je een mummievormige slaapzak wilt en misschien wil je met liefde wat extra investeren voor een duurzame(re) variant. Zorg dat je je deze wensen helder hebt voordat je verder gaat kijken.

Je zult zien dat er vele winterslaapzakken zijn die voldoen aan jouw eisen. Er is niet één perfect model, dus je kunt beter kiezen uit de opties die overblijven en dan niet meer achterom kijken. Wees niet bang om een foute keuze te maken, als je eenmaal binnen bovenstaande eisen kijkt zit je sowieso goed.

beste-winterslaapzak


Deze slaapzakken zijn allen gevuld zonder dierlijke materialen. De temperatuurwaarden zijn getest volgens EN13537 en dus betrouwbaar.


Therm-a-Rest Saros

comforttemperatuur: 0 graden
limiettemperatuur: -6 graden
gewicht: 1.457 gram
pakvolume: 24 x 27 cm
bijzonderheden: de vulling bestaat uit holle vezels, waardoor de slaapzak relatief licht blijft. De vulling is tevens sneldrogend en is extra warm bij het voeteneinde.
verkrijgbaar: via Bever voor 179.95 euro

winterslaapzak-thermarest


Mammut Perform Fiber - dit wordt mijn volgende slaapzak

comforttemperatuur: -3 graden
limiettemperatuur: -10 graden
gewicht: 1.720 gram
pakvolume: onbekend
bijzonderheden: rits zit in het midden en niet (zoals gebruikelijk) aan een zijkant. Gevuld met gerecycled polyester. Inclusief slaapmasker en oordoppen.
verkrijgbaar: via Bever voor 219.95 euro

winterslaapzak-mammut


Fjällräven Abisko 3 seizoenen

comforttemperatuur: -2 graden
limiettemperatuur: -8 graden
gewicht: 1.580 gram
pakvolume: onbekend
bijzonderheden: speciale vrouweneditie met extra isolatie op plekken die snel koud worden.
verkrijgbaar: via Bever voor 184.95 euro

fjallraven-winterslaapzak


Robens Spire III

comforttemperatuur: -3 graden
limiettemperatuur: -9 graden
gewicht: 1.685 gram
pakvolume: 36 x 24 cm
bijzonderheden: veruit de goedkoopste optie in dit lijstje. Het is kwalitatief dan ook niet de beste versie en heeft o.a. het probleem dat de rits niet heel soepel loopt. Ik doe zelf echter al een paar jaar met deze slaapzak, al zou ik nu kiezen voor het betere en duurzamere Mammutmodel dat ik hierboven noemde. Koop deze slaapzak alleen als je écht niet het geld bij elkaar kan rapen voor één van bovenstaande modellen.
verkrijgbaar: via Robens voor 79.95 euro

robens-winterslaapzak


Deze slaapzakken zijn allemaal gevuld met dons dat verkregen is volgens de responsible down standaard. De temperatuurwaarden zijn getest volgens EN13537.

Grüezi-bag Biopod DownWool Ice 185

comforttemperatuur: -1 graden
limiettemperatuur: -8 graden
gewicht: 1.400 gram
pakvolume: 23x23x25 cm
bijzonderheden: de slaapzak is gevuld met een mix van wol en dons. De wol trekt vocht van het dons weg, waardoor het dons langer blijft isoleren. De coating is waterafstotend gemaakt met milieuvriendelijke impregnering. De slaapzak heeft een kussenvakje waarin je een trui of handdoek kunt stoppen zodat je een hoofdkussen thuis kunt laten. De slaapzak won de Outdoor Industry Award in 2017.
verkrijgbaar: via Bever voor 389.95 euro

winterslaapzak-dons


Sea To Summit Spark SPIII

comforttemperatuur: -2 graden
limiettemperatuur: -8 graden
gewicht: 745 gram
pakvolume: 15 doorsnede x 31 cm
bijzonderheden: deze slaapzak is relatief licht en compact. Hij heeft extra ruimte bij de schouders en billen. De vulling bestaat uit ultra-dry-down, dat langer droog blijft in vochtige omstandigheden.
verkrijgbaar: via Bever voor 499.95 euro (extra lange editie)

winterslaapzak-sea-to-summit


Nomad Gemini 750

comforttemperatuur: -8 graden
limiettemperatuur: -15 graden
gewicht: 1.460 gram
pakvolume: 31 x 21 cm
bijzonderheden: hij is felgeel, zodat je ook bij -8 graden een zomers gevoel in je tent hebt. De coating is waterafstotend en ademend en de vulling is ook geïmpregneerd.
verkrijgbaar: via Bever voor 548.95 euro

winterslaapzak-nomad


Exped Winterlite -15° S

comforttemperatuur: -8 graden
limiettemperatuur: -16 graden
gewicht: 1.310 gram
pakvolume: 28 x 16 x 15 cm
bijzonderheden: de coating is waterafstotend, ademend en winddicht. De slaapzak heeft extra ruimte bij het voeteneinde, dat apart gevuld is met dons zodat daar niet alle dons (en isolatie) verdwijnt.
verkrijgbaar: via Bever voor 589.95 euro (damesmodel, hij is er ook in herenuitvoering)

winterslaapzak-dames

Ben je net als ik geen voorstander van dons, maar wil je wel graag gebruik maken van de voordelen van dons? Dan is er een tussenweg: gerecycled dons. Mijn favoriete duurzame outdoormerk Vaude vult slaapzakken nu met hergebruikt dons. Deze veren komen uit beddegoed en donsjassen en zijn grondig gereinigd voordat ze in een slaapzak gepompt werden. Ook de rest van het materiaal dat in de slaapzak gebruikt wordt is gekozen en verwerkt met oog voor duurzaamheid. Je leest daar meer over op de pagina over Vaude's eigen label Green Shape.

Op het moment van schrijven is er één mummiemodel beschikbaar, die helaas niet warm genoeg is voor een winternacht met vorst.

Vaude Marwees 300 Down Mummy Dons

comforttemperatuur: 9 graden
limiettemperatuur: 4 graden
gewicht: 1.050 gram
pakvolume: 15 x 17 cm
bijzonderheden: gemaakt van gerecycled dons en duurzame materialen.
verkrijgbaar: via Bever voor 199.95 euro (en op moment van schrijven flink afgeprijsd)

slaapzak-gerecycled-dons

Er zijn steeds meer mensen die geen slaapzak meenemen, maar een quilt. Een quilt is een slaapzak zonder onderkant, een soort deken met een speciale 'zak' voor je voeten. Vaak hebben ze elastische banden die zorgen dat de slaapzak rond jou en je slaapmatje blijft zitten. Omdat een quilt minder materiaal bevat dan een slaapzak, is hij vaak lichter.

Is dat niet koud, zo'n '3/4 slaapzak?' Niet per se. Omdat je het materiaal van je slaapzak toch platdrukt op de ondergrond/matje, isoleert het onderste deel niet tot weinig. Een goed slaapmatje laat geen kou door, dus een quilt zou warm genoeg moeten zijn. Ben je echter een onrustige slaper die geneigd is 's nachts de benen naar de zijkanten te strekken (zoals ik), dan is een quilt minder handig.

Quilts hebben geen capuchon zoals een mummyslaapzak, dus je moet wel even een muts meenemen op koude nachten.

quilt-winterslaapzak

Voorbeelden van quilts

Er is nog geen heel grote keuze van quilts op de markt, wat niet per se vervelend is. Scheelt weer keuzestress ;)  Je hebt keuze uit eenpersoons- en tweepersoons-quilts. Een voorbeeld van een eenpersoons quilt voor de herfst en lente is die van Thermarest met een comforttemperatuur van 5 graden. De tweepersoonsversie van deze slaapzak heeft een comforttemperatuur van 0 graden en is handig voor wie een tweepersoonsmatje heeft.


Met een warme slaapzak ben je al goed bezig in je voorbereiding op winterkamperen. Op mijn blog vindt je meerdere artikelen over warm blijven in je tent en oefeningen om weer warm te worden als je het koud gekregen hebt. Heb je nog vragen? Laat een berichtje achter onder een artikel of stuur me een mailtje.

--> download mijn gratis stappenplan om je voor te bereiden op je (winterse) trektocht

winterslaapzak


In dit artikel maak ik gebruik van affiliatelinks. Koop jij een product via één van de linkjes die ik hierboven deelde? Dan krijg ik een klein percentage van de verkoopprijs. Dat kost jou niets extra en levert mij inkomsten op waarmee ik deze website in de lucht kan houden.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Reactie plaatsen