Wandelroutes op de Veluwe
Nederland
Paulien
Nederland
08/21/2023
3 min

Mijn 4 favo wandelroutes op de Veluwe

08/21/2023
3 min

Ik heb zelden heimwee naar Nederland, omdat ik na 5 jaar nomadisch leven op vele plekken thuis voel. Later dit jaar komt een vriendin uit Schotland op bezoek. Ik hoefde niet lang na te denken over welk stukje Nederland ik haar wil laten zien. De Veluwe, met haar uitgestrekte bossen, heidevelden en schattige dorpjes. Als kind ging ik hier regelmatig op vakantie en dat is sindsdien een soort jaarlijkse traditie voor me geworden. Ga jij binnenkort ook naar de Veluwe? Dit zijn vier van mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe.

1. Wandelen op het Kootwijkerzand

Nergens in Nederland voel ik me zo lekker alleen op de wereld als op het Kootwijkerzand. Volg de 3km lange oranje wandelroute naar de uitkijktoren voor uitzicht over de uitgestrekte zandvlakte. Voor een grotere uitdaging volg je de rode heidewandeling vanaf Hoog Buurlo. 12,5 kilometer lang kom je langs de mooiste plekken in het gebied. Ik ga liever lekker dwalen over het zand. Ik parkeer mijn auto bij Radio Kootwijk of de bovengenoemde uitkijktoren. Ik neem mijn wandelspoor op met Komoot en kies paden die interessant lijken. Ik gebruik de app vervolgens om mijn route terug te vinden.

wandelen-kootwijkerzand

2. Wandelroute langs de dansende bomen in het Speulderbos

Oke, de bomen in het Speulderbos dansen natuurlijk niet echt, behalve in een flinke storm. Dat ‘dansen’ slaat op de bijzondere vorm van de stammen in dit bosje. Kronkelig en geen twee hetzelfde. Die bomen zijn niet de enige highlights hier. Je bezoekt er ook een onderduikershol uit WOII en diverse grafheuvels. De cultuurhistorische wandelroute van Staatsbosbeheer die bij Boshuis in Drie begint is mijn favoriete gemarkeerde route. Op het terras van het Boshuis kun je na afloop genieten van een geurige lunch.

Dansende-bomen-Speulderbos

3. Klompenpad Valkschepad over het Wekeromse Zand

Het 11 kilometer lange Klompenpad Valkschepad loopt deels over het Wekeromse Zand. Deze grote zandvlakte is mijn favoriete plekken om te picknicken en wild te kijken vanuit de wildkijkhut. Zo zag ik er eens een groepje moeflons slenteren! Je kunt de blauw gemarkeerde route braaf volgen, of op het Wekeromse zand een extra lusje maken om meer van het landschap te zien. Breng ook een bezoekje uit de (gereconstrueerde) IJzertijdboerderij. Officieel begint de route in Lunteren, maar je kunt hem ook op de parkeerplaats bij de zandvlakte oppakken.

Let op: honden zijn niet welkom op het Wekeromse Zand.

→ bekijk hier de routeinformatie

wandelen-wekeromse-zand

4. Wandelroute Veluwezoom-Posbank

De Posbank, een heuvelachtig heidegebied nabij Rheden, is een van de bekendste wandelgebieden van de Veluwe. Ik houd niet van drukte op de paden, dus ik ga hier altijd vroeg op pad. In de tijd dat de heide in bloei staat is het er extra mooi, maar ook extra druk (ook al bij zonsopkomst). Je kunt er de gemarkeerde 5,4 kilometer lange route van Natuurmonumenten volgen. Ik zet liever mijn eigen routes uit via navigatie-app Komoot, waarbij ik de rustige paden zoek. In het bezoekerscentrum nabij Rheden en op de ‘top’ vind je fijne horecagelegenheden om na je wandelingen een gebakje te eten. De Carolinahoeve is een heel fijne plek om te lunchen met pannenkoeken.

Overnachten op de Veluwe

Woon je net als ik helaas niet echt in het midden van het land? Dan kun je voor je wandelpret een vakantiehuis huren op de Veluwe. Van safarilodge tot stacaravan tot luxe vakantiehuisje met spa. Je kunt natuurlijk ook gaan kamperen. Mijn favoriete campings op de Veluwe zijn onder meer Natuurkampeerterrein Harskamperdennen aan het Kootwijkerzand en Natuurcamping Beek en Hei bij Otterlo.

Een lange afstand wandelen op de Veluwe

Mijn favoriete langeafstandswandelroute op de Veluwe is het Veluwe Zwerfpad. Dit streekpad bestaat uit meerdere lussen en kan in zijn geheel of in stukjes gelopen worden. Ik liep hier al meerdere twee- en driedaagse wandeltochten.

Ook de Edelhert Trail loopt voor een groot deel over de Veluwe. Het idee achter deze 370 kilometer lange route is: welke route zou een hert nemen als hij zoveel mogelijk groen aan elkaar wil plakken tussen de Flevopolder en Zuid-Limburg? Ook prima om in stukjes te lopen.

Ik liep ook enkele etappes van het niet gemarkeerde maar erg mooie Roots Langste natuurpad van Nederland over de Veluwe.

alternatief-edelherttrail-veluwe-zwerfpad

Reacties
Categorieën