Wandelen langs dansende bomen in het Speulderbos
30 oktober 2020 
7 min. leestijd

Wandelen langs dansende bomen in het Speulderbos

Aan het begin van de herfst bracht ik een paar dagen door op de Veluwe. Ik maakte elke dag een lange wandeling, en de mooiste routes wil ik hier met jullie delen. Mijn aanrader van vandaag is de cultuurhistorische wandelroute langs de dansende bomen van het Speulderbos.

speulderbos-paddenstoelen

Genoeg paddenstoelen te zien in het Speulderbos!

Dansende bomen in het Speulderbos

Het Speulderbos staat vooral bekend om zijn ‘dansende bomen’. In het verleden werden hier veel bomen gekapt, maar alleen de rechte stammen waren bruikbaar. De gek gevormde bomen bleven staan, en nu bestaat een groot deel van het bos nabij het Boshuis in Drie uit kronkelende bomen. Op een mistige ochtend zie je hier veel fotografen in het bos.

Dansende-bomen-Speulderbos

De dansende bomen van het Speulderbos op de Veluwe

De cultuurhistorische wandelroute

De cultuurhistorische wandelroute van Staatsbosbeheer begint bij het Boshuis in Drie, nabij Garderen. Volg de paarse paaltjes acht kilometer lang en je komt door één van de oudste bossen van Nederland, mét de dansende bomen. In het bos liggen meer dan honderd grafheuvels, waarvan je er enkele passeert. In één van de grasheuvels vonden ze het silhouet van een vrouw als verkleurd zand, en zo werd ze duizenden jaren na haar dood alsnog bekend als ‘de vrouw van Speulde’.

restaurant-drie-speulderbos

De wandelroute start bij het Boshuis in Drie, een gehucht in het Speulderbos

grafheuvels-speulderbos

In het Speulderbos liggen meer dan 100 grafheuvels

In het bos langs de route zie je een diep dal: het Solse Gat. Het gat ontstond door een grote homp ijs die na de ijstijd overbleef. Sporen van een recentere geschiedenis vind je vlak voor het eind van de wandeling: een onderduikershol in het bos. Tussen februari 1943 en juli 1944 woonden hier Engelse piloten en voortvluchtige Nederlanders. In juli 1944 werd het hol door de Duitsers ontdekt en alle mensen die op dat moment aanwezig waren konden via een vluchtroute ontsnappen. De gekleurde palen die hier nu in de grond staan, laten zien hoe het hol er in die tijd uit zag.

onderduikershol-speulderbos-garderen

Gekleurde palen laten zien hoe het onderduikershol in het Speulderbos er uit zag

Praktisch over deze wandelroute

Nog even wat praktische informatie over de Cultuurhistorische wandeling

  • Lengte: 8 kilometer (circulair)
  • Markering: paars
    Let op: op de heide zijn de paarse markeringen door de zon verbleekt tot roze markeringen. Blijf roze/paars volgen om niet te verdwalen.
  • Start- en eindpunt: Boshuis in Drie, Sprielderweg 205 in Ermelo (dat ligt dus niet in Ermelo, maar voor de navigatie gebruik je Ermelo)
  • Horeca: Boshuis in Drie – dit is een echte aanrader!
mooi-wandelen-op-veluwe

Op de Veluwe is het in elk jaargetijde zo mooi wandelen

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
IrmaHuisman
Door

IrmaHuisman

op 23 Jan 2021

Mooie plek zekers, maar kwaliteit van de foto's zijn niet best. Als je eens een fotograaf daar voor zoekt. Dan houdt ik mij aanbevolen. mvg Irma huisman

Reactie plaatsen