Wandelen langs dansende bomen in het Speulderbos
Nederland
Paulien
Nederland
10/30/2020
2 min

Wandelen langs dansende bomen in het Speulderbos

10/30/2020
2 min

Aan het begin van de herfst bracht ik een paar dagen door op de Veluwe. Ik maakte elke dag een lange wandeling, en de mooiste routes wil ik hier met jullie delen. Mijn aanrader van vandaag is de cultuurhistorische wandelroute langs de dansende bomen van het Speulderbos.

speulderbos-paddenstoelen

Dansende bomen in het Speulderbos

Het Speulderbos staat vooral bekend om zijn ‘dansende bomen’. In het verleden werden hier veel bomen gekapt, maar alleen de rechte stammen waren bruikbaar. De gek gevormde bomen bleven staan, en nu bestaat een groot deel van het bos nabij het Boshuis in Drie uit kronkelende bomen. Op een mistige ochtend zie je hier veel fotografen in het bos.

Dansende-bomen-Speulderbos

De cultuurhistorische wandelroute

De cultuurhistorische wandelroute van Staatsbosbeheer begint bij het Boshuis in Drie, nabij Garderen. Volg de paarse paaltjes acht kilometer lang en je komt door één van de oudste bossen van Nederland, mét de dansende bomen. In het bos liggen meer dan honderd grafheuvels, waarvan je er enkele passeert. In één van de grasheuvels vonden ze het silhouet van een vrouw als verkleurd zand, en zo werd ze duizenden jaren na haar dood alsnog bekend als ‘de vrouw van Speulde’.

restaurant-drie-speulderbos
grafheuvels-speulderbos

In het bos langs de route zie je een diep dal: het Solse Gat. Het gat ontstond door een grote homp ijs die na de ijstijd overbleef. Sporen van een recentere geschiedenis vind je vlak voor het eind van de wandeling: een onderduikershol in het bos. Tussen februari 1943 en juli 1944 woonden hier Engelse piloten en voortvluchtige Nederlanders. In juli 1944 werd het hol door de Duitsers ontdekt en alle mensen die op dat moment aanwezig waren konden via een vluchtroute ontsnappen. De gekleurde palen die hier nu in de grond staan, laten zien hoe het hol er in die tijd uit zag.

onderduikershol-speulderbos-garderen

Praktisch over deze wandelroute

Nog even wat praktische informatie over de Cultuurhistorische wandeling

  • Lengte: 8 kilometer (circulair)
  • Markering: paars
    Let op: op de heide zijn de paarse markeringen door de zon verbleekt tot roze markeringen. Blijf roze/paars volgen om niet te verdwalen.
  • Start- en eindpunt: Boshuis in Drie, Sprielderweg 205 in Ermelo (dat ligt dus niet in Ermelo, maar voor de navigatie gebruik je Ermelo)
  • Horeca: Boshuis in Drie – dit is een echte aanrader!
mooi-wandelen-op-veluwe
Reacties
Categorieën