edelherttrail wandeling
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
08/31/2020
2 min

De Edelherttrail: 370 kilometer door Nederland

08/31/2020
2 min

De 370 kilometer lange Edelherttrail is echt een wandelroute voor jou als je altijd al hebt willen weten hoe een edelhert naar het Nederlandse landschap kijkt. Ook als die herten je niet zoveel kunnen schelen, maar je wel van bos houdt, overigens. Het idee achter de wandelroute is: welke route zou een hert nemen als hij zoveel mogelijk groen aan elkaar wil plakken tussen de Flevopolder naar Zuid-Limburg? Die route is de Edelherttrail gedoopt. Ik vertel je wat meer over de nieuwste meerdaagse wandelroute van Nederland.

Wat is de Edelherttrail?

De Nederlandse overheid zet zich met natuurorganisaties hard in om de bossen, die door wegen en dorpen van elkaar gescheiden zijn, weer met elkaar te verbinden. In de jaren 90 was het idee dat alle bossen tussen Flevoland en Zuid-Limburg weer met elkaar verbonden zouden worden, zodat het Nederlands wild veilig heen en weer kon reizen. Door bezuinigingen is het tot op heden niet zover gekomen. Bioloog Henny Brinkhof liet het daar niet bij zitten, en bedacht: welke route zou een edelhert nu nemen om van de Flevopolder naar het zuiden van Limburg te lopen? Hij verbond vervolgens zoveel mogelijk groen via avontuurlijke, smalle paden met elkaar, en zo ontstond de Edelherttrail. edelherttrail-wandelingDe Edelherttrail is de nieuwste lange afstand wandeling in Nederland 

Hoe lang is de wandelroute?

De Edelherttrail is 370 kilometer lang. Hij begint in Harderwijk en loopt naar Monschau in de Duitse Eiffel. Op het moment van schrijven is de route nog net niet helemaal af, en slechts uitgezet tot aan het Limburgse Epen. Ook dan ben je wel een tijdje onderweg vanaf Harderwijk, dus wie weet is de route wel af tegen de tijd dat je de grens bereikt. De route is opgedeeld in negentien etappes van 15 tot 25 kilometer. Je kunt natuurlijk ook je eigen wandelplanning maken met behulp van de kaart. De start- en eindpunten van de etappes zijn vrijwel allemaal goed te bereiken met het openbaar vervoer, waardoor ze ook geschikt zijn als dagtochten.

Is de Edelherttrail goed gemarkeerd?

De route is niet gemarkeerd. Je moet de SNP app downloaden. Het traject over de Veluwe kun je gratis downloaden, de andere 3 trajecten kosten 5 euro per stuk. Je kunt via SNP ook een wandelarrangement regelen, waarbij je de route gratis in de app ontvangt. Dit kost 210 euro p.p. voor 4 dagen wandelen incl. overnachtingen en ontbijt.

Wandel je net als ik liever zonder je telefoon in je hand? Dan is het goed gemarkeerde Veluwe Zwerfpad een fijn alternatief.alternatief-edelherttrail-veluwe-zwerfpadEen alternatieve (gratis en offline) wandelroute voor de Edelherttrail is het Veluwe Zwerfpad  

Meer over lange afstand wandelpaden

Meer lezen over de Edelherttrail? Oppad.nl schreef een uitgebreid overzicht, inclusief uitleg over de trajecten en etappes. Je vind er ook een fijn reisverslag om je een beeld van de route te geven. Op mijn blog vind je andere lange afstand wandelroutes en streekpaden.

Reacties
Categorieën