Driedaagse trektocht over de Veluwe + gratis route
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
04/08/2024
5 min

3-daagse wandelroute over de Veluwe

04/08/2024
5 min

Ik wandel sinds 2019 vrijwel fulltime op de mooiste plekken door heel Europa, maar het bosrijke hart van Nederland blijft een van mijn favoriete wandelbestemmingen. Kilometers lang wisselen heide, zand en bos elkaar af, zonder een weg tegen te komen. Op de Veluwe kan dat nog! In een zomerse week maakteik een 3-daagse wandelroute over de Veluwe en daar genoot ik zo van, dat ik de route hieronder voor je uitgewerkt hebt. Inclusief routebestanden en overnachtingstips.

3-daagse-wandeltocht-veluwe

Driedaagse wandelroute over de Veluwe

Deze 3-daagse route volgt voor een groot deel het Veluwe Zwerfpad, een van mijn favoriete streekpaden in Nederland. Met dagafstanden tot 19 kilometer is deze route voor de meeste mensen die regelmatig wandelen goed te doen. Klinkt het wat uitdagend? Start vroeg op de dag, zodat je rond lunchtijd een lange pauze kan nemen en uit kan rusten voor deel twee. De route begint en eindigt op een station, zodat hij ook voor mensen zonder auto goed bereikbaar is. Bij het station op het beginpunt kan je je auto meerdere dagen in de parkeergarage parkeren.

Overnachten kan op mooie natuurkampeerterreinen of in accommodatie langs de route. Ik tip per wandeldag fijne opties.

Good to know: op dag twee stap je na 19 kilometer wandelen op een gratis leenfiets van het Nationaal Park Hoge Veluwe om zo aan de andere kant van het park te komen. Je kan dit stuk ook lopend afleggen. Met een goede conditie kan dat op dezelfde dag, maar je kan ook een logeerplek bij de ingang van het park zoeken en dan de volgende dag een mooie lus door het Nationaal Park maken.

3-daagse-wandelroute-veluwe

Dag 1: van Dieren naar Loenen

Je begint je driedaagse avontuur bij het station van Dieren. Kom je met de auto? Parkeer hem gratis in de P+R garage bij het station. De hekken gaan 's nachts op slot, dus je auto logeert hier redelijk veilig.

Vanaf de spoorbrug bij de P+R kun je de roodgele markering van het Veluwe Zwerfpad volgen. Buiten het dorp wijst er een roodgeel pijltje naar links én één naar rechts. Sla hier rechtsaf en blijf tot je bijna in Loenen bent de route volgen. De route komt vrijwel langs je logeerplek: voordat je het bos uit gaat richting Loenen, zie je houten wegwijzers naar de camping staan.

Op deze eerste dag van de driedaagse trektocht over de Veluwe loop je vooral door bos. Saai wordt het nooit, want de verschillende soorten bos wisselen elkaar continu af. De bosbodem is bedekt met bosbessen en vooral in de lente is het een grote groene oase. Het bos wordt in de tweede helft van de route afgewisseld met heide.

  • markering: ja, volledig – roodgeel (Veluwe Zwerfpad)

drie-dagen-wandelen-veluwe

Langs etappe 1

  • supermarkten: Spar in Dieren en Loenen
  • horeca: Dieren en Loenen

Overnachten in Loenen

Ik logeerde op Natuurkampeerterrein Zegenoord, een groot kampeerveld tegen de bosrand. Hier hebben ze een speciaal veld voor kleine tentjes, dus je hoeft niet bang te zijn dat grote caravans of campers je uitzicht bederven. Je betaalt hier 7,25 euro per persoon (tarieven 2024). Daar komt een klein bedrag aan reserveringskosten en toeristenbelasting bovenop. Om hier te mogen logeren, moet je officieel de natuurkampeerkaart van de Groene Koepel hebben. Deze kan je eventueel ter plaatse nog kopen. De camping is in het winterseizoen gesloten en gaat rond Pasen open. Honden zijn niet welkom.

Slaap je liever niet in je tent? Dan heb je keuze uit accommodaties in Loenen. Wat dacht je van B&B De Loenense Bossen of hotel De 4 seizoenen?

driedaagse-trektocht-over-de-veluwe-loenen

Dag 2: van Loenen naar Otterlo

Ook deze tweede dag wandel je vooral door het (afwisselende) bos en langs heidevelden. Hier loopt het Veluwe Zwerfpad deels over een mountainbikeroute, dus vooral in het weekend moet je goed opletten. Je kunt eventueel het parallelpad over de heide bij de Ramenberg nemen op drukke dagen, zodat er minder op je gemopperd wordt. Bij Woeste Hoeve steek je de snelweg over en wandel je door nog meer bos richting Hoenderloo.

In Hoenderloo liggen voldoende terrassen om even lekker bij te komen. Heb je nog energie over? Mijn route loopt verder door het Nationaal Park de Hoge Veluwe, waarvoor je een toegangskaart (10-15 euro) moet kopen. Je kan het gebied lopend oversteken (tip: maak een route in Komoot in plaats van mijn route over fietspaden te volgen), of een wit fietsje lenen. Zet je rugzak in een kinderzitje en zet die benen nog maar weer even aan het werk. Over fietspaden door bos en over open vlakte trappen is echt een leuke toevoeging! Wil je maximaal van dit gebied genieten? Begin 's morgens zo vroeg mogelijk op wandelen, zodat je hier in het nationaal park nog wat pauzes en detours kan nemen. Het loont om even te gaan zitten en over de vlakte te kijken - ik zag er een moeflon met enorme hoorns!

3-daagse-wandeltocht-hoge-veluwe

  • afstand fietsen van Hoenderloo naar Otterlo: ongeveer 8 kilometer
  • markering wandelroute: ja, volledig – roodgeel (Veluwe Zwerfpad)
  • markering fietsroute: volg de fietspaddenstoelen naar Otterlo of volg deze Komoot-route. Je kan de route natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt!

Langs etappe 2

  • supermarkten: Loenen, Hoenderloo en Otterlo
  • horeca: Loenen, Hoenderloo en Otterlo

Overnachten in Otterlo

Ik kampeerde op camping: Beek en Hei in Otterlo. Een fijne camping op loopafstand van meer bos en een zandvlakte, mocht je 's avonds nog puf hebben. Een paar jaar geleden had je nog 50 cent muntjes nodig voor de douche, dus neem die voor de zekerheid mee.

Wie liever in een 'echt bed' slaapt, kan in Otterlo bijvoorbeeld logeren in een fotogenieke Dome van Bed & Buiten of in hun Bakhuisje.

3-daagse-wandeltocht-otterlo

Dag 3: van Otterlo naar Wolfheze

Op deze derde Etappe loop je niet over het Veluwe Zwerfpad, maar over een door mij zelf uitgestippelde wandelroute. Gebruik daarom Komoot of een soortgelijke navigatie-app voor navigeren. Deze route voert je door Planken Wambuis, een prachtig natuurgebied. Hier leven vele wilde dieren die ook overdag uit het bos komen. Ik zag er vier zwijnen met minstens tien biggetjes op een open grasveld.

Slinger langs de zandvlakte, door bos en over heide. Je loopt een aantal kilometers langs een fietspad, omdat het Planken Wambuis voor een deel rustgebied met verboden toegang voor mensen is. Waar geen wandelpad langs het fietspad loopt, is de berm breed genoeg voor wandelaars. Wie genoeg energie voor de hele dag heeft, verlaat vlakbij Otterlo de route om over de zandvlakte te struinen.

Een paar minuten loop je langs de grote weg om de snelweg over te kunnen steken naar Wolfheze. Gelukkig kun je de route in stijl afsluiten met het stukje bos en heide tussen de snelweg en het dorp. De route eindigt bij het station in Wolfheze.

driedaagse-trektocht-veluwe

Langs etappe 3

  • supermarkten: Spar in Otterlo
  • horeca: Otterlo en Wolfheze (station)

Van Wolfheze naar Dieren

Van Wolfheze rijdt heel regelmatig een trein naar Arnhem. Vanaf Arnhem kan je de trein naar Dieren nemen. De totale reistijd naar het startpunt is ongeveer 25 minuten.

tips-trektocht-route-schotland

Reacties
Categorieën