Roots Langste Natuurpad: loop dwars door Nederland
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
04/28/2021
4 min

Roots Langste Natuurpad: loop dwars door Nederland

04/28/2021
4 min

Door corona werden we het afgelopen jaar gedwongen om minder te reizen, en onze vakantie dichter bij huis te zoeken. We hopen natuurlijk dat er komende zomer een hoop meer mogelijk is door de vaccinaties, en dromen natuurlijk allemaal van verre reizen, na zo lang opgehokt te zitten.
Maar verre reizen, en veelvuldig van hot naar her vliegen, is niet bepaald goed voor het milieu, en daarmee het voortbestaan van alle mooi natuur op aarde. Dus waarom zouden we het niet wat vaker dichter bij huis zoeken? Europa, en zelfs Nederland, heeft een hoop moois te bieden.

Nederland telt namelijk 22 nationale parken tegenwoordig en nóg meer natuurgebieden, groot en klein. Het Roots Langste Natuurpad loopt met zijn 456 km (mijn oude editie nog 459 km) door wel 32 daarvan! We (that’s me, Charlotte, en mijn wederhelft Paul) zijn in de zomer van 2020 begonnen met wandelkamperen, maar in de wintermaanden zijn we overgestapt op dag- en weekendtochten. Inmiddels zijn we op ongeveer ⅔ en we hopen het pad dit jaar kamperend te voltooien 🙂

Ondertussen vertel ik je graag alles over deze geweldige wandelroute en waarom hij absoluut op je bucketlist moet.

-- Dit artikel is geschreven door Charlotte Bax. Ze is blogger, natuurliefhebber en zelfbenoemde Hobbit. Met haar blog EcoHobbit.nl wil ze zoveel mogelijk mensen inspireren om duurzaam en natuurlijk te leven door tips en inzichten te delen, en door een inkijkje te geven in hoe ze zelf haar duurzame pad bewandelt. --

roots-langste-natuurpad-gids

Het Roots Langste Natuurpad is niet gemarkeerd, maar goed te volgen m.b.v. aanwijzingen en kaarten uit de routegids

 

Moeilijkheidsgraad van het Roots Langste Natuurpad

Omdat deze route door Nederland loopt, is hij over het algemeen een stuk behapbaarder dan routes in het buitenland. We zijn bekend met onze eigen wandel- en kampeercultuur, dat maakt het al een stuk laagdrempeliger.
Het Roots Langste Natuurpad loopt voor ongeveer 70% over onverharde paden. Dat kunnen stevige landweggetjes zijn, maar soms is dat ook hoog gras (heel fijn als het nat is) of een zandbakoversteek op de Veluwe. De meeste paden zijn vrij duidelijk.
Het pad is echter geen officiële route, en is dus niet gemarkeerd. Je bent dus echt aangewezen op de kaarten en routebeschrijving in de routegids van het Roots Langste Natuurpad van Nederland.

roots-langste-natuurpad-groningen

 

Bereikbaarheid

Het Roots Langste Natuurpad is niet heel erg geschreven voor mensen die hem in één keer willen lopen, maar meer om de etappes los te lopen. Bij elke etappe staan OV en parkeerplaats aangegeven.
De route begint bij station Delfzijl en eindigt bij een bushalte op 1 km van de Belgische grens. Dus aan het eind even de Belgische grens nog aantikken en dan stap je zo op de bus naar Tilburg.
Alleen bij Gortel is de dichtsbijzijnde bushalte op 5 km afstand (parkeerplaats wel direct bij de start), maar de etappes naar en vanaf Gortel zijn kort genoeg dat je die 5 km er makkelijk bij kunt hebben.

 

Overnachten langs het Roots Langste Natuurpad

Er zijn slechts heel spaarzaam campings en hotels aangegeven in het boekje, wat ik persoonlijk heel jammer vind. Gelukkig kom je met Google Maps een heel eind en kun je makkelijk zelf campings zoeken die in de buurt van het pad liggen. Hotels en B&B’s kun je op dezelfde manier vinden.

lange-wandelroute-door-de-natuur

 

Hoe lang doe je over het Roots Langste Natuurpad?

Ligt er een beetje aan of je backpackt of met een lichte dagrugzak loopt, en hoeveel kilometer per dag je kunt pakken. Wij hebben in het begin gebackpackt, en pakten ongeveer 20 km per dag (dat is exclusief aanlooproutes naar campings). Zo waren we ook niet per se gebonden aan de etappelengtes.
Toen we overschakelden op dagwandelingen, pakten we soms 2 etappes per dag samen, om zo op ongeveer 30 kilometer op een dag te komen.
Op het moment van schrijven hebben we 20 etappes gelopen, tot Arnhem. Dat is 293 km in 16 dagen, verspreid over 9 maanden. Na Arnhem zijn de etappes bijna allemaal vrij kort, dus de laatste 12 etappes lopen we waarschijnlijk in zo’n 6-8 dagen.
Het fijne aan het feit dat deze route gewoon in Nederland loopt, is dat je niet alles direct achter elkaar hoeft te lopen. Als je geen 3 weken de tijd hebt, kun je dus ook heel makkelijk losse etappes pakken.

roots-langste-natuurpad-wandelen

 

Mijn favoriete etappes van het Roots Natuurpad tot nu toe

Er zijn echt zoveel mooie plekjes waar je langsloopt! Als eerste natuurlijk ‘t Roegwold in Groningen, met zijn epische (en ook een beetje spannende, maar vooral epische) vlonderpad. Kamp Westerbork, de spoorbielzen met deportatiedata zijn echt heel heftig om langs te lopen.
Het Balloërveld was pittig – zandwegen in de brandende zon – maar de bloeiende heide was ongelofelijk mooi. Het is geweldig om op een gegeven moment je eerste hunebed te zien. Alle bloeiende heide langs het pad is trouwens fantastisch.
Schotse Hooglanders tussen Zuidwolde en Balkbrug. De prachtige bladvormige stapstenen bij Ommerschans. Het heuvelachtige gebied van de kroondomeinen en de immense stilte en uitgestrektheid van de Hoge Veluwe die me een waar op-vakantie-in-de-UK-gevoel gaven.

En er zullen vast nog een hoop favoriete momenten toegevoegd worden in die laatste paar etappes!

roots-natuurpad-mooiste-etappe

 


De foto’s in dit bericht zijn allen gemaakt door Charlotte

Liever een andere lange wandelroute in Nederland lopen? Volg een officieel Lange Afstand Wandelpad (LAW) of Streekpad.

Reacties
Categorieën