Navigeren met behulp van de maan doe je zo
Paulien
01/23/2021
2 min

Navigeren met behulp van de maan doe je zo

01/23/2021
2 min

Ik krijg er echt een kick van als ik ’s nachts aan de hand van de maan kan zien waar het zuiden is. In dit blogbericht leg ik je precies uit hoe je op die manier kunt navigeren met behulp van de maan. Natuurlijk geldt ook hier: oefening baart kunst, dus kijk elke keer dat je ’s nachts buiten bent of bij het raam staat even naar buiten.

De fasen van de maan

Je weet ongetwijfeld dat we de maan in verschillende vormen zien. We kennen de volle maan (een ronde bol), een halve maan (halve bol), een nieuwe maan (maan bijna niet te zien of heel dunne sikkel) en alles er tussenin. Tussen twee volle manen zitten 29.5 dagen, waarin de maan steeds een andere vorm aanneemt.

navigeren-met-maan

Ga rond middernacht naar buiten, kijk naar de maan en vraag jezelf af waar het zuiden is. Onderstaande kennis helpt je daarbij een handje.

  • Een volle maan staat om middernacht in het zuiden.
  • Een halve maanna de volle maan staat om middernacht in het oosten.
  • Een halve maanvoor de volle maan staat om middernacht in het westen.

Bij een niet-volle maan kun je het zuiden vinden door een lijn door de twee ‘punten’ van de sikkel naar de horizon te trekken. Waar die lijn de horizon raakt, bevindt zich (ongeveer) het zuiden. Hoe hoger de maan aan de hemel staat, hoe betrouwbaarder deze methode is.

zuiden-vinden-met-maan

Trek een lijn door de ‘punten’ van de maan en in het verlengde van die lijn ligt op de horizon het zuiden

Verbinden met de natuur

Denk je nu: wat heb ik er aan om te weten waar het zuiden is? Waarschijnlijk is dat op dit moment inderdaad niet echt van levensbelang, maar wel leuk! Ik voel me altijd meer verbonden met de oermens in mij als ik naar buiten kijk en aan de maan kan zien waar het zuiden is. Geloof mij, als je dit trucje eenmaal meerdere avonden geoefend hebt, vergeet je hem nooit weer, en je weet nooit wanneer hij nog eens van pas gaat komen.

De informatie en opdracht uit dit blogbericht komen uit mijn werkboek ‘Observeren kun je leren’. In dat werkboek vind je 25 opdrachten waardoor je je meer verbonden gaat voelen met de natuur.

Wil je naast de maan ook een prachtige sterrenhemel zien? Ga dan eens naar een Dark Sky Park: de beste plekken in Nederland voor sterren kijken.

maan-navigatie

Reacties
Categorieën