Exped Ultra 5R
Outdoorspullen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Outdoorspullen
04/16/2024
6 min

Paulien probeert... Exped Ultra lichtgewicht slaapmat

04/16/2024
6 min

Op vrijwel al mijn foto's van mijn (wild)kampeeravonturen zie je een kikkergroene slaapmat. Deze Exped Ultra lichtgewicht slaapmat is dan ook al jaren mijn absolute favoriet. Ik heb een tijd in een buitensportwinkel gewerkt en vele modellen slaapmatten kunnen proberen, maar geen lag zo comfortabel (want lekker dik) terwijl hij ook nog zo compact mee te nemen en lichtgewicht was. Hieronder lees je mijn vijf favoriete eigenschappen van deze mat. Daaronder leg ik uit welke uitvoering van deze mat het beste bij jouw plannen past.

exped-ultra-5r

1. Dik en isolerend

Ik heb nog geen andere lichtgewicht mat gevonden waar ik zo lekker op lig als op de Exped Ultra matten. Ze zijn zeven centimeter dik en lekker stevig, zodat mijn heupbot bij het slapen op mijn zij de grond niet raakt. De grondkou wordt tegengehouden door een isolatielaag die tegen de boven- en onderkant van de luchtkamers gelast is. Bij welke temperaturen de mat genoeg isoleert, hangt af van welk type je kiest. Daarover verderop meer. De mat is dus lekker dik, maar heeft toch een verrassend compact pakvolume. Wel zo fijn als je je rugzak zo klein mogelijk wilt houden.

ultra-5r-exped

2. Heel snel oppompen

De mat wordt geleverd met een een ultralichte pompzak, de Schnozzel Pumbag UL. Vang lucht in deze water- en luchtdichte zak, knijp de bovenkant dicht en pers de lucht door het tuitje de mat in. Kun je je daar niets bij voorstellen? Bekijk dan even de video hieronder ;)  Dit systeem werkt echt supersnel en kost amper inspanning. Deze methode voorkomt ook dat je vochtige lucht (adem) in je slaapmat blaast, wat de levensduur ten goede komt. Ik gebruik deze waterdichte pompzak tijdens het wandelen als waterdichte bescherming om mijn slaapzak, die onder in mijn tas zit.

De slaapmat heeft twee 'ventieltjes'. Eén waardoor lucht alleen naar binnen kan, zodat je opblaaswerk niet ongedaan gemaakt wordt als je het dopje niet snel genoeg sluit. Door de andere kant lucht beide kanten op, zodat je je mat ook snel leeg kan laten lopen. En goed nieuws: je kan de mat makkelijk weer net zo plat en strak oprollen als hoe hij geleverd werd (dat is voor zelfopblazende matjes vaak niet het geval).

exped-ultra-slaapmat

3. Verticale luchtbanen

Ik ben nogal bewegelijk 's nachts, maar dankzij de luchtbanen die in de lengte liggen rol ik niet zo makkelijk van de mat af. De buitenste banen zijn net iets dikker dan de middelsten. Zo kom ik niet op de koude grond te liggen, maar wordt ik 's morgens netjes met al mijn ledematen binnen de buitenste banen van de mat wakker.

exped-ultra-5r-slaapmat-banen

4. Geen chipszakmateriaal, wel licht

Er zijn slaapmatten te koop die lichter zijn dan de Exped Ultra matten. Met minder gewicht lever je vaak echter ook in op kwaliteit en/of comfort. Mijn allereerste matje was net wat lichter, maar kraakte 's nachts als een met lucht gevulde chipszak. Irritant voor mij, maar misschien nog wel irritanter voor mijn tentgenoot. Bovendien heb ik liever een slaapmat die lang mee gaat. Voor de kwaliteit en het comfort die de Exped mat levert, is hij erg lichtgewicht en daarmee houd je je tas ook lichter.

exped-lichtgewicht-slaapmat

5. Duurzaam

De Exped Ultra-lijn is geheel CO2-neutraal geproduceerd. Het buitenmateriaal is gerecycled, PFC-vrij en Oekotex® gecertificeerd. Dit keurmerk wordt gegeven aan textiel die niet schadelijk is voor de gezondheid en geen milieu beschadigende stoffen zoals per- en polygefluoreerde verbindingen: niet-afbreekbare, door de mens gemaakte chemicaliën die vaak worden gebruikt als vuil- en waterafstotende middelen. De synthetische vulling is Bluesign gecertificeerd. Bovendien zit er op alle matten uit deze lijn een 5 jaar lange garantie. EXPED berekent alle klimaatemissies van de productie en het transport van de matten en financiert in gelijke mate gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten via Myclimate.

Ik gebruik de Exped Ultra matten al sinds ze net op de markt kwamen en heb er nooit problemen mee gehad. Ik heb bovendien een jaar als klantenservicemedewerker gewerkt in een winkel waar veel Exped matten verkocht werden en die kwamen zelden terug met problemen.

--> lees hier meer over hoe Exped met duurzaamheid omgaat.

exped-ultra-5r-slaapmat-lichtgewicht

Verschillende versies met verschillende isolatiewaarde

De Exped Ultra matten komen in verschillende versies met verschillende isolatiewaarden. De beter geïsoleerde matten houden je warm tot bij lagere nachttemperaturen, maar zijn door het extra isolatiemateriaal minder licht en minder compact. Daarom is het handig om bij het kiezen van een mat in gedachten te houden wat de minimale nachttemperatuur is die je verwacht. Je kiest dan uit...

  • Ultra 1R: R-waarde van 1.3 (warm genoeg bij temperaturen boven de 10 °C), 395 gram
  • Ultra 3R: R-waarde van 2.9 (warm genoeg bij temperaturen boven de -5 °C), 405 gram
  • Ultra 5R: R-waarde van 4.8 (warm genoeg bij temperaturen boven de -20 °C), 585 gram
  • Ultra 7R: R-waarde van 7.1 (warm genoeg bij temperaturen boven de -30 °C), 650 gram. Deze mat is gevuld met dons gecertificeerd met Responsible Down Standard.

De gewichten die ik hierboven noem, gelden voor matten van gemiddelde lengte en breedte (maat M).

Kampeer je vooral in de zomer in een soortgelijk klimaat als we in Nederland kennen? Dan heb je genoeg aan de Ultra 1R. Kampeer je ook in de lente en herfst, dan zou ik voor de 3R gaan. Kampeer je het heel jaar door of reis je naar koudere bestemmingen? Dan raad ik de 5R of zelfs de 7R aan. Ik heb zelf de 3R mee op vrijwel al mijn avonturen, en ik heb een 5R in mijn Schotse opslag liggen voor mijn winteravonturen in de Schotse bergen.

getest-exped-ultra-slaapmat

In meerdere maten & mummievorm

Een groot voordeel van de Exped Ultra slaapmatten is dat ze in verschillende maten komen. Voor lange mensen is er een extra lange versie, en voor mensen die wat meer ruimte in de breedte willen is er een bredere uitvoering. De matten komen in de volgende uitvoeringen:

  • M: gemiddeld lang, gemiddeld breed. 183 × 52 cm
  • MW: gemiddeld lang, extra breed. 183 × 65 cm
  • LW: extra lang en extra breed. 197 × 65 cm

Houd bij het kiezen van je mat in gedachten hoe groot je binnentent is.

Er zijn ook mummievormige uitvoeringen, die net wat minder materiaal hebben en dus lichter en compacter in te pakken zijn. Veel slaapzakken (zoals mijn Exped Ultra slaapzak) zijn ook mummievormig, dus een deel van een rechthoekige mat zal je toch niet gebruiken. Deze mummie-uitvoeringen zijn er ook weer in maat M, MW en LW.

Deel je je tent met je partner en/of kind(eren)? Kijk dan eens naar de duo-uitvoering. Die matten zijn net zo breed als twee losse matten in maat M tegen elkaar, maar dan zonder dat er een gat tussen zit dat jullie 's nachts van elkaar scheidt.

review-exped-ultra-lichtgewicht-slaapmat

Tip: kussentje erbij

Ik gebruik de slaapmat in combinatie met mijn favoriete lichtgewicht kussen, dat toevallig uit dezelfde lijn komt. Het is mijn Ultra Pillow in maatje M. Ook dit kussen kraakt niet en hij voelt minder plastic aan dan sommige andere kussentjes. Het ultradunne gerecyclede stretch polyester voelt een beetje fluweelig aan. Dit gewicht en compacte kussentje kan je met dezelfde pompzak opblazen. Het kussentje heeft een hoge en een lage zijde. De hoge zijde vult de holte tussen je schouder en nek als je op je zij slaapt. Slaap je op je buik of rug? Dan gebruik je de lagere zijde.

exped-ultra-lichtgewicht-kussen


--> Enthousiast geworden? Bekijk de verkooppunten op de Exped-website

Reacties
Categorieën