drinksysteem schoonmaken
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
12/27/2020
3 min

In 7 stappen je drinksysteem schoonmaken

12/27/2020
3 min

In een drinksysteem of waterzak neem je je water mee in je wandelrugzak. Zo'n systeem is heel handig, maar kan na een tijdje wel erg vies worden. Na enige tijd ontstaat er algengroei in de slang of de waterzak. Dat wil je natuurlijk voorkomen, en daarom leer ik je je drinksysteem schoonmaken in 7 stappen.

Stap 1: verzamel de benodigdheden

Voor het schoonmaken van je drinksysteem heb je het volgende nodig:

  • Je drinksysteem
  • Stromend water
  • Witte azijn of zuiveringszout (baking soda) - je kunt ook speciale reinigingstabletten gebruiken - ik gebruik zelf vaak eco-vriendelijk schoonmaakmiddel omdat ik dat altijd bij de hand heb (ook tijdens mijn reizen)
  • Afwasborstel
  • Dunne, lange borstel die in de slang van je watersysteem past
  • Schoon doekje
  • Een kopje of schaaltje met een afwasmiddel-oplossing
  • Een haak of (haar)elastiek om je watersysteem aan te drogen te hangen

 benodigdheden-drinksysteem-schoonmaken Enkele benodigdheden voor het schoonmaken van je drinkzak

Stap 2: vul je drinksysteem met water en schoonmaakmiddel

Vul je drinksysteem tot ongeveer halverwege met warm water en het schoonmaakmiddel naar keuze (zie stap 1). Schud de zak goed en knijp in het tuitje om ook de slang te vullen met de vloeistof. waterzak-bacterien-dodenVul je waterzak en het slangetje met geschikt schoonmaakmiddel om alle bacteriën te doden

Stap 3: maak een ommetje of lees een boek

Laat het met vloeistof gevulde drinksysteem minstens een half uur liggen, zodat de viezigheid los kan weken.


Stap 4: trek de borstel door het drinksysteem

Nadat je drinksysteem een tijdje heeft liggen weken, haal je de (afwas)borstel door de waterzak. Maak een sopje zoals je ook voor de afwas doet, en schrob alle hoekjes en vouwtjes van de waterzak. Gebruik eventueel de dunne borstel voor de hoekjes waar je met je grote borstel niet bij kunt. drinksysteem-schoonmaken-waterGebruik warm water, schoonmaakmiddel en een borstel om je drinksysteem schoon te maken

Stap 5: maak de slang en het tuitje schoon

Haal het drinksysteem geheel uit elkaar. Maak de slang los van de waterzak en haal het tuitje van de slang af. Bij mijn Osprey drinksysteem kan ik vervolgens ook nog het tuitje uit elkaar halen. De losse onderdelen van het tuitje stop ik in een beker of kommetje met een oplossing van het schoonmaakmiddel. Maak gebruik van het doekje en de dunne borstel om alle viezigheid te verwijderen. De slang maak ik in het badje met schoonmaakmiddel schoon door de dunne borstel er meerdere keren doorheen te halen.


Stap 6: spoel alles goed schoon

Nadat je alles goed geschrobd hebt, spoel je de losse onderdelen goed af en uit onder de kraan. Het is belangrijk dat je dit goed doet, omdat je water tijdens je volgende wandeling anders naar schoonmaakmiddel smaakt. drinksysteem-drogenHang je drinksysteem net als op deze afbeelding te drogen. Stop het sluitmechanisme tussen de sluiting om de waterzak te luchten. Het slangetje hang je aan de zak te drogen

Stap 7: droog je drinksysteem

Laat de losse onderdelen van je drinksysteem aan de lucht drogen. De waterzak hang je 'op de kop' (dus andersom dan je hem in je tas zou hangen) aan het elastiekje of de haak op. Stop het sluitsysteem van je drinkzak in de opening, zodat de waterzak geventileerd wordt. Wanneer alles goed droog is en je weer op pad wilt, zet je het drinksysteem weer in elkaar. Proef voordat je vertrekt of je water niet naar schoonmaakmiddel smaakt.


Moet je je drinksysteem na elke wandeling schoonmaken?

Nee, dat hoeft niet als je je waterzak regelmatig gebruikt. Zorg wel dat je je waterzak tussendoor altijd goed laat drogen (zie stap 7). Ik leg mijn drinksysteem tussendoor vaak in de vriezerm om zo bacteriën te doden.


Liever een video kijken?

Voor wie liever een video-instructie kijkt, heb ik Youtube afgestruind en dit gevonden:

Reacties
Categorieën