arrow_drop_up arrow_drop_down
Je wandelschoenen onderhouden in 6 stappen
21 juni 2020 

Je wandelschoenen onderhouden in 6 stappen

Je wandelschoenen onderhouden is goed voor je schoenen én je portemonnee. Schoenen die goed verzorgd worden, gaan jaren langer mee. Met onderstaande zes stappen houd je je wandelschoenen in goede conditie.

Wandelschoenen onderhouden stap 1: veters en binnenzool verwijderen

Haal de veters en binnenzolen uit je wandelschoen, zodat je al het vuil uit elk hoekje kunt verwijderen.

Tip: onthoud hoe de veters van je wandelschoenen in de schoen geregen zaten, zodat je ze op dezelfde manier weer terug kunt rijgen na de schoonmaak.

Stap 2: borstel het vuil van je wandelschoenen

Was de buitenkant van je schoenen met lauwwarm water en gebruik een zachte borstel om de modder eraf te borstelen. Er zijn speciale borstels te koop, maar ik maak meestal gebruik van een zachte afwasborstel. Ik gebruik een (zachte) tandenborstel om restjes vuil uit de vouwen, naden en de plekken rondom de veterhaakjes te borstelen.

hoe-wandelschoenen-onderhouden

Je wandelschoenen goed onderhouden geeft ze een jaren langer leven

Stap 3: was de binnenkant van je schoenen

Was de binnenkant van je schoenen met lauwwarm water en groene zeep om zweetlucht en vuil te verwijderen. Voor schoenen met een Gore-Tex membraan moet je dit regelmatig doen om te zorgen dat het membraan niet verstopt raakt met zout uit je zweet.

Stap 4: impregneer je wandelschoenen

Impregneer je schoenen met een speciaal impregneermiddel via een spuitbus of een tube en een sponsje. Impregneermiddel trekt het beste in als de schoen nog licht vochtig is.
Je hoeft je schoenen niet na elke wandeling en schoonmaakbeurt te impregneren. Doe dit als je merkt dat het materiaal van je schoenen vocht op begint te nemen (te zien aan het materiaal dat donkerder kleurt als het nat wordt).

Stap 5: droog je wandelschoenen

Droog de binnen- en buitenkant van je schoenen, zoals in stap 1 beschreven. Doe dit niet bij een kachel, maar bij kamertemperatuur.

wandelschoenen-onderhouden-drogen

Droog je wandelschoenen goed na het wandelen of onderhouden

Stap 6: verzorg het materiaal van je wandelschoenen

Behandel je schoenen regelmatig met een verzorgend onderhoudsmiddel. Vaak maak je hiervoor gebruik van was, dat je met een sponsje of met je vinger aanbrengt. Smeer geen dikke laag onderhoudsmiddel, omdat dat het ademend vermogen van je schoen vermindert. Laat je bij aankoop adviseren over een geschikt onderhoudsproduct.

Let op: olie is vettig, maar geen geschikt onderhoudsmiddel omdat olie het leer slap maakt.

 

Zo verleng je het leven van je wandelschoenen

Maak je wandelschoenen schoon en droog ze goed direct na elke wandeling. Is de binnenkant van je schoen vochtig? Haal de binnenzool eruit en laat de binnenkant goed drogen. Als er krantenpapier in de buurt is, kun je dat in je schoenen stoppen om het drogen te versnellen. Droog je wandelschoenen nooit bij een kachel, omdat dat scheurtjes veroorzaakt. Verder onderhoud kan best een paar dagen wachten, maar je schoenen moeten niet te lang vies en nat blijven.
Gebruik je je schoenen een tijdje niet? Bewaar ze dan op een donkere, droge en goed geventileerde plaats. Stop ze niet in een plastic zak of plastic bewaarbox.

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies