Veters strikken van wandelschoenen: zo doe je dat
Wandelen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Wandelen
02/18/2021
2 min

Veters strikken van wandelschoenen: zo doe je dat

02/18/2021
2 min

Veters strikken: dat kunnen we toch allemaal? Uh ja, dat hoop ik wel! Maar: er zijn verschillende manieren om de veters van je (wandel)schoenen te strikken, die een groot verschil kunnen maken! Ik strikte de veters van mijn wandelschoenen altijd op de manier die we als kinderen leren en had vaak last van blaren. Een nieuwe manier van veters strikken maakte een wereld van verschil. Daarom, vandaag alles over veters strikken van wandelschoenen.

Waarom deze nieuwe manier van veters strikken?

Als kind leerden we allemaal op dezelfde manier onze veters strikken. Die manier werkt goed voor je dagelijkse schoenen of je lichte wandelschoenen, maar voor je (berg)wandelschoenen bevalt een andere manier van veters strikken vaak beter. Door je veters te strikken zoals ik je hier ga leren, hebben je veters meer grip, waardoor je schoen beter blijft zitten. Voor mij betekende dat het verschil tussen blaren (doordat mijn schoen losser ging zitten en daardoor langs mijn hak schoof) en geen blaren!

Zo strik je de veters van je wandelschoenen

Je ziet haakjes op de schoenen, waar je je veters omheen slaat om je schoenen te strikken. In plaats van de veters van onder naar boven achter deze haakjes langs te trekken, trek je ze van boven naar beneden achter de haakjes langs. Op deze manier kun je spelen met hoe strak je de veters bij elke set haken trekt. Op het buigpunt van mijn voet (aan de voorkant), trek ik mijn veter vaak net wat minder strak dan hoger op mijn voet. Eenmaal boven gekomen, strik je de veters terug naar beneden achter de bovenste twee of drie paar haakjes voor extra stevigheid om je hiel. Achter deze haakjes zit dan twee keer een stuk veter.


vetersstrikken

Veters strikken van wandelschoenen bij pijn aan de bovenkant van je voet

Voel je na een tijdje lopen drukpunten bovenop je voet ontstaan? Dan kun je dat punt op je voet ontlasten door je veters wat losser te strikken (maar niet zo los dat je voet in je schoen gaat glijden). Lost dat het probleem niet op? Dan kun je het volgende proberen:

  • Trek de veter uit de ‘ogen’ tot en met de set ogen net onder het drukpunt.
  • Haal de veters weer op de normale manier door de ogen, maar sla de set ogen rondom het drukpunt over.
  • Strik je veters verder volgens eerdergenoemde basis veterstriktechniek.

veters-wandelschoenen-strikken

Veters strikken van wandelschoenen bij zere tenen (een noodoplossing)

Heb je veel pijn in je tenen doordat er drukplekken of blaren aan de bovenkant zitten? Dan kun je deze methode toepassen om de druk te verlichten:

  • Haal de veters uit je schoen.
  • Haal de veters weer door de ogen van je schoen zoals je normaal ook zou doen, maar sla de eerste set ogen over zodat de schoen daar minder strak zit.
  • Strik je veters verder volgens de eerder beschreven veterstriktechniek

Het is geen goed teken als je schoenen dit soort klachten veroorzaken. Ga voordat je verder loopt naar een schoenenexpert voor advies. Bovenstaande methode kan je pijn wel verlichten tot aan de volgende (schoenen)winkel.

veters-strikken-pijn-tenen

Meer wandelschoenen-tips

Het is belangrijk om je wandelschoenen ruim voor vertrek in te lopen. Draag ze dus al als je gaat trainen voor je trektocht. Zorg voor goed onderhoud van je wandelschoenen tussen de wandelingen door controleer je veters regelmatig op schade. Wil je meer tips voor de voorbereiding op je lange wandelroute? Download mijn gratis trektocht stappenplan.

Tip: op wandel.nl vind je meer tips voor het strikken van de veters. 

Reacties
Categorieën