Trainen voor een trektocht: zo doe je dat!
06 mei 2020 
6 min. leestijd

Trainen voor een trektocht: zo doe je dat!

Droom jij er ook van op wandelvakantie te gaan, maar heb je geen idee hoe je daarvoor moet trainen? Vraag je je af of je wel fit genoeg bent om een trektocht te maken? Laat jij te tegenhouden door de illusie dat alleen topsporters een trektocht kunnen maken? In dit bericht deel ik met je hoe je kunt trainen voor een trektocht.

Eerst even iets opbiechten...

Toen ik zelf voor het eerst op pad ging had ik helemaal niet getraind. Ik was net gestopt met mijn opleiding, mijn toenmalige vriend was in het buitenland en ik zat in een flinke dip. En toen kwam heel last-minute het plan om met twee vrienden van hem naar Schotland te gaan.⁠ Daar kon ik natuurlijk geen 'nee' tegen zeggen, en een paar weken later liep ik voor het eerst met een rugzak heuvelop en -af. Ik was na een paar kilometer al gesloopt en aan het eind van die dag had ik geen spier in mijn lichaam die niet pijn deed.⁠ ⁠ Ik kan me nog herinneren dat ik de rest verbaasd vertelde over spieren waarvan ik tot dat moment niet eens wist dat ik ze had. Laat staan dat ik daar spierpijn kon hebben… ⁠Dus. Daar heb ik van geleerd. wandeltraining Maak je wandeltraining zo leuk mogelijk door fijne locaties op te zoeken (op fijne tijdstippen)

Zo train je voor een trektocht

Begin meerdere maanden voor je trektocht of wandelvakantie met trainen. Doe dat als volgt:

  • laat je door een expert in een buitensportwinkel adviseren over goede schoenen
  • zoek een fijn trainingsschema uit (zie links verderop)
  • zoek een wandelmaatje: samen lopen is gezelliger dan alleen (en een goede stok achter de deur op dagen waarop je weinig motivatie hebt)
  • maak een lijstje met fijne wandelgebieden bij jou in de buurt
  • installeer een navigatieapp zoals MAPS.ME of Komoot op je telefoon, zodat je je niet druk hoeft te maken over verdwalen
  • neem voldoende water en lichtgewicht voeding mee voor onderweg
  • wissel je wandeltrainingen eventueel af met hardlopen, fietsen en/of zwemmen
  • maak voor vertrek eens een meerdaagse wandeling in Nederland of België

trainen-trektochtGa ook eens trainen voor je trektocht op een lange afstand wandelroute dicht bij huis

Trainen voor een trektocht met trainingsschema's

Wanda van WandaWandelt biedt online wandeltrainingen aan, waarbij je wekelijks een wandelschema, tips en adviezen over wandelen en oefeningen krijgt. De trainingen zijn er voor verschillende afstanden en je kunt haar E-book met aanvullende tips gratis downloaden.

  • De NKBV deelt op haar website oefeningen waarmee je je thuis al kan voorbereiden op je trektocht (in de bergen).
  • Liever hardlopen dan wandelen? Op de site van Run2Day staat een hardloopschema.

 

Trainen met gewicht op je rug

Tijdens je trektocht of wandelvakantie draag je waarschijnlijk een rugzak met 10-15 kilo op je rug. Pak je rugzak verstandig in, en houd hem zo licht mogelijk. Train ook alvast met het lopen met zoveel gewicht op je rug. Bouw het gewicht rustig op en begin met een paar kilo. Neem relatief zware spullen mee, zoals waterflessen of zakken rijst, en zorg dat deze spullen door lichtgewicht spullen met veel volume op hun plek gehouden worden. Als je eenmaal het gewicht opgebouwd hebt tot een kilo of 10/15, dan kun je je tas eens inpakken zoals je zou doen voor je trektocht, en met die gevulde tas wandelen.trainen-met-rugzak Vergeet ook niet te trainen voor wandelen met een rugzak

Meer leren over de voorbereiding op je trektocht?

Download mijn gratis stappenplan waarin ik je in detail vertel hoe je je voorbereid op je trektocht. In het document vind je ook een paklijst voor je wandelvakantie. Je kunt ook mijn blog lezen waarin ik je alles vertel over het plannen van een lange afstand wandeling.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zei ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen

Andere veelgelezen artikelen...

hoe-warm-winterslaapzak

De beste winterslaapzak

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een winterslaapzak en wat is de beste keuze?
packraften-ardennen

Packraften in de Ardennen

Wandel met een opblaasbare boot over de Eislek Trail door de Ardennen en vaar de volgende dag over de Ourthe terug.
komoot

Navigeren met de app Komoot

Een uitgebreide handleiding voor mijn favoriete navigatieapp Komoot + mijn Komoot-routes.

Download mijn GRATIS trektocht-stappenplan incl. paklijsten!

trektocht-stappenplan
arrow_drop_up arrow_drop_down