Altra Lone Peak als wandelschoenen
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
11/17/2023
5 min

Review | Altra Lone Peak als wandelschoen

11/17/2023
5 min

Slechts een deel van het jaar loop ik door gebieden waar ik hoge wandelschoenen nodig heb. Op de veenachtige paden in Schotland en op de oneffen bergwandelpaden in de Alpen. Hoewel ze zelfs daar (op de T1 en T2 wandelpaden) misschien niet écht nodig zijn. Twee van mijn favoriete collega’s (de Hikaholics) introduceerden hun favoriete wandelschoenen aan me. De Altra Lone Peak (7), trailrunningschoenen die zij (en ik nu) als wandelschoenen gebruiken.

Eerst even kort over bergwandelschoen vs. trailrunningschoen

In de outdoorwereld is er team hoge bergwandelschoen en team trailrunningschoen. En vele teams daar tussenin. De een zweert bij stevige stappers in de bergen, ook op de makkelijkere (T1 en T2) wandelpaden. De ander gaat daar tegenin met het argument dat trailrunners (hardlopers over wilde paden) zich toch ook prima redden op trailrunningschoenen. Er is niet één juiste keuze, al kun je voor moeilijkere wandelpaden (T3 en hoger) volgens mij wel echt beter kiezen voor categorie C/D/E bergwandelschoenen. Ik denk dat het - binnen de grenzen van veiligheid - het belangrijkst is dat je schoenen vindt die jou lekker zitten. Daar laat ik het hier even bij, wellicht schrijf ik daar later nog eens een uitgebreider artikel over.

review-altra-lone-peak-wandelschoenen

Maak kennis met de Altra Lone Peak

Er zijn inmiddels al meerdere modellen Altra Lone Peak op de markt. Op het moment van schrijven is de Altra Lone Peak 7 de nieuwste en dat is het model dat ik al maanden in verschillende landschappen draag. Deze Altra’s zijn trailrunningschoenen: lage sportschoenen met een goed profiel. Ze zijn er in mannen- en vrouwenuitvoering en vele kleuren.

Ik leg het gevoel van de Altra’s aan vrienden vaak uit als ‘een tussenweg tussen bergwandelschoenen en barefoot wandelschoenen’. Deze schoenen drukken je qua zool en breedte-vorm niet in een specifieke vorm, zoals wandelschoenen dat vaak wel doen. Er zit weinig hoogteverschil in de zool (zero drop) waardoor je kuiten en hamstrings meer kunnen/moeten rekken. In tegenstelling tot barefoot schoenen, heeft de Altra Lone Peak meer demping.

Opvallend aan de schoenen is de brede toebox (de voorkant). Hierdoor hebben je tenen veel meer vrijheid en ruimte dan in de meeste andere (wandel)schoenen.

altra-goede-wandelschoenen

De Altra Lone Peak als wandelschoen

De Altra Lone Peak is geliefd als wandelschoen omdat hij lichtgewicht en sneldrogend is. Bovendien heeft de zool dankzij de ‘noppen’ goed veel grip. Hij doet daarin echt niet onder voor mijn bergwandelschoenen. Op rotspunten buigt de zool om de zool, wat bij een stevige bergwandelschoen niet het geval zou zijn. Voor technisch terrein zou ik ze zelf niet zo snel dragen, maar daar loop ik toch liever niet.

Ik heb de Altra Lone Peak ook gedragen tijdens meerdaagse wandeltochten met een rugzak op mijn rug. Als je je wandeltraining goed gedaan hebt, zou je daar geen last van moeten hebben. Dat geldt ook voor de laagheid van het model: je zou voor je enkelstabiliteit sowieso niet afhankelijk moeten zijn van de hoogte van je wandelschoenen.

altra-lone-peak-wandelschoenen

De Altra Lone Peak is niet waterdicht: een voordeel of een nadeel?

Deze Altra’s zijn niet waterdicht. Stap je in een plas die meer dan 1-2 centimeter diep is, dan wordt je sok nat. Dat klinkt misschien als een nadeel, want natte sokken hebben is niet erg comfortabel en vergroot de kans op blaren. Toch heeft die niet-waterdichtheid ook een voordeel: je voeten kunnen in de Lone Peak goed ademen. In warm, droog klimaat extra fijn. Een ander voordeel: de schoenen drogen snel als ze eenmaal nat zijn. Krijg je tijdens een meerdaagse wandeltocht met wildkamperen een kletspoot, dan ben je met trailrunners beter af dan met bergwandelschoenen. Laatstgenoemden drogen vele malen langzamer, zeker als je in een tent i.p.v. een hotel slaapt.

Waarom ik fan ben van de Altra Lone Peak

Ik heb de Altra Lone Peaks in de Zwitserse Alpen, de Schotse Cairngorms en de Portugese kuststreek gedragen. Op dagwandeling en meerdaagse wandeltochten. Dit is waarom ik voortaan zoveel mogelijk op Altra Lone Peaks wandel:

  • mijn meestal erg strakke hamstrings en kuiten zijn rustig opgerekt, zodat ik nu minder pijntjes heb dan ooit
  • de schoenen stinken zelfs na drie maanden gebruik waarbij ze regelmatig kopje onder gingen niet
  • ik loop veel lichter en makkelijk door het beperkte gewicht
  • het duidelijke profiel geeft me een veilig gevoel
  • ze zijn minder lomp, zodat ik ze ook zonder schaamte onder een wijde jurk in een restaurant draag (vooral fijn als ik van hotel naar hotel wandel)

review-altra-lone-peak

Tip: Altra gaiters

Loop je door terrein waar lage wandelschoenen vervelend zijn, zoals de stranden van Portugal? Bestel Altra gaiters die als een soort sokjes van je schoenen tot boven je enkel lopen. De Altra gaiters passen perfect op de schoenen. Ze kunnen met klitteband aan de achterkant en met een haakje aan de voorkant bevestigd worden. Ik kocht de mijne bij DutchMudMen. Maak S/M voor schoenmaat 37-43 en maat L/XL voor maat 44-49.

altra-gaiters

wandelschoenen-altra-lone-peak

Ook de Altra Lone Peak als wandelschoenen proberen?

De Altra Lone Peaks die ik draag zijn een halve maat groter dan mijn ‘fancy’ schoenen waarin ik bijv. met vrienden in de stad afspreek. Ik heb voor deze trailrunners dezelfde maat als voor mijn bergwandelschoenen. Nu ik er een tijdje op gelopen heb, merk ik dat mijn tenen aan de extra ruimte gewend lijken te raken en misschien nog wel een halve maat groter zouden willen. Pas de schoenen in een halve en een hele maat groter dan je ‘fancy’ schoenen.

Tip: bestel je Altra’s bij een Nederlandse sportwinkel. Als je ze bij Altra zelf bestelt, komen ze uit Italië en moet je ze indien nodig (op eigen kosten) ook weer naar Italië retourneren.

Laatste tip: loop je Altra Lone Peak wandelschoenen uitgebreid in huis in. Je voeten moeten waarschijnlijk even aan dit nieuwe model schoen wennen, zodat je niet in vijf minuten voelt of de schoenen echt goed zitten. Test je ze buiten en wil je ze toch ruilen, dan kan dat door de duidelijke(re) gebruikssporen vaak niet meer.

Let op: loop je nu veel op bergwandelschoenen en schoenen met veel ondersteuning voor je voeten? Bouw de afstanden met je Altra’s rustig op. Je voeten en beenspieren moeten rustig wennen aan het platte voetbed.


Reacties
Categorieën