Goede wandelsokken
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
04/09/2021
3 min

Wat zijn goede wandelsokken?

04/09/2021
3 min

Iedereen die wel eens met 'verkeerde' sokken een wandeling heeft gemaakt en met blaren en/of schuurplekken thuiskwam, weet hoe belangrijk goede wandelsokken zijn. Goede wandelsokken houden je voeten op gewenste temperatuur, voorkomen blaren en zitten comfortabel tijdens het wandelen. Hoe vind je het perfecte paar sokken? Zo dus:


1. Goede wandelsokken houden je voeten koel of warm

Goede wandelsokken helpen bij de temperatuurregulatie in je schoenen. Tijdens het wandelen in de hitte voorkomen ze dat je voeten nat worden van overmatig zweten. Natte sokken en natte voeten zorgen vaak voor blaren en dat wil je natuurlijk voorkomen. In de winter kunnen wandelsokken er juist voor zorgen dat je voeten warm blijven. Over het algemeen geldt: hoe dikker de outdoorsok, hoe warmer hij is. Persoonlijk vind ik dikkere wandelsokken minder comfortabel en ga ik altijd voor zo dun mogelijke sokken. goede-wandelsokken Goede wandelsokken maken je wandeling een stuk aangenamer!

2. Goede wandelsokken zijn ademend en sneldrogend

Draag geen katoenen sokken in je wandelschoenen. Katoen neemt vocht op en blijft daardoor lang nat. Kies daarom liever voor synthetisch materiaal of wol of een mengsel van beiden.Synthetische sokken zijn slijtvast, voeren vocht goed af en drogen snel. Het meest slijtvaste materiaal is nylon. Sokken van acryl zijn warmer en bij koud weer een betere keuze. Let op dat je sokken koopt die antibacteriële eigenschappen hebben om zweetvoetenlucht te voorkomen. Wollen sokken zijn gemaakt van 100% wol of een mengsel van wol en synthetisch materiaal. (Merino)wol is van nature antibacterieel en stinkt daardoor niet. Een ander voordeel van wollen sokken is dat ze ook isoleren als ze nat zijn. Natte wollen sokken drogen echter minder snel dan synthetische sokken.  Verwacht niet dat wandelsokken je voeten compleet droog kunnen houden op een hete dag. Doordat er schoenen om je sokken zitten, kan niet al het vocht goed afgevoerd worden. 

Tip: lees voor aanschaf van je sokken deze tips voor het kopen van duurzame wandelkleding. Sokken van tencel of lyocell voeren vocht goed af en zijn milieuvriendelijker dan sokken van andere synthetische materialen. Sommige merken, zoals Darn Tough, garanderen lange levensduur en geven je nieuwe sokken als je oude versleten zijn.  


goede-wandelsokken-voeten-droog Goede wandelsokken houden je voeten zo droog mogelijk 


3. Goede wandelsokken hebben een fijne hoogte

Er zijn lage, middelhoge en hoge wandelsokken. Eerstgenoemden komen tot de enkel, laatstgenoemden tot over de kuit. In lage wandelschoenen past elk model, maar in hogere wandelschoenen kun je beter geen lage sokken dragen. Ik draag ook in mijn lage wandelschoenen sokken die boven de enkel komen, zodat ik minder last heb van gras dat snijdt.

  

4. Goede wandelsokken zitten lekker

Je kunt de 'beste' wandelsokken kopen, maar als ze niet lekker zitten, heb je wel een probleem. De sokken hebben vaak verdikkingen op tenen en hiel (op de plekken waar de schoen de meeste druk uitoefent). Zorg dat er geen naden op die cruciale plekken zitten om zo blaren te voorkomen. Probeer verschillende pasvormen (bij voorkeur in je wandelschoenen) en kijk wat je lekker vindt zitten.outdoorsokken 

Nog een paar tips rondom wandelsokken

Heb je eenmaal een geschikt paar sokken gevonden? Loop deze dan samen met je wandelschoenen in voordat je ze meeneemt op een grote tocht. Loop alvast een paar rondjes door de wijk. Gebruik voor een langere levensduur van je outdoorsokken geen 'gewoon' wasmiddel met zeep. Was je wandelkleding, inclusief je sokken, met speciaal wasmiddel zonder zeep. Koop deze bijvoorbeeld van Nikwax of gebruikt sportkleding-wasmiddel. Neem altijd minimaal één extra paar sokken mee op je wandeling. Zo kun je van paar wisselen als het ene paar nat is, en houd je zoveel mogelijk droge voeten. Hang je sokken tussendoor te drogen aan je tas.


wandelsokken-drogenHang natte wandelsokken te drogen aan je tas en trek droge (reserve)sokken aan om je voeten droog te houden

Reacties
Categorieën