huttensloffen
Huttentochten
Paulien
Huttentochten
10/21/2023
3 min

Huttensloffen voor in de berghut

10/21/2023
3 min

Huttensloffen zijn in vrijwel alle berghutten verplicht. De huttenwaard wil geen (vieze) wandelschoenen in zijn slaapzaal. Op sokken of blote voeten lopen is geen pretje, dus trek je huttensloffen aan. Niet altijd charmant, wel comfortabel warm. Heb je geen idee wat met ‘huttensloffen’ bedoeld wordt of welk type je moet kopen? Ik help je op weg.

Moet ik huttensloffen kopen voor in de berghut?

Vrijwel in elke berghut is het dragen van huttensloffen verplicht. In veel van de hutten waar ik overnacht heb, waren huttensloffen standaard aanwezig. Een grote kast met (veelal) crocs in verschillende maten en alle kleuren van de regenboog. Handig, want dan hoef je zelf dat extra gewicht en volume niet mee te dragen in je wandelrugzak

Controleer bij het boeken op de website van de berghut even of je zelf huttensloffen mee moet nemen, of dat je deze kunt lenen. In het hoogseizoen, wanneer de hutten volledig bezet zijn, kan het lastig zijn om nog een paar in jouw maat te vinden. Heb je net als ik grote voeten, dan kan het zijn dat er óók geen groter alternatief beschikbaar is en je op sokken op de koude grond moet lopen. Ik neem in die periodes voor de zekerheid een paar lichte maar dikke sokken mee.

huttensloffen-berghut

Waar draag ik huttensloffen?

Je draagt je huttensloffen sowieso in de delen van de hut waar je niet met wandelschoenen mag komen. Vaak geldt dat alleen voor de slaapzaal. Je mag ze ook in de rest van de berghut en vaak ook op het (droge) buitenterrein nabij de berghut dragen. Het eetgedeelte van de berghut zijn bergschoenen vaak geen probleem, dus je kunt je schoenen aan houden als je er alleen komt eten. De huttenwaard legt je bij het inchecken meestal uit wat de regels daar zijn, want die verschillen per hut.

Lichte huttensloffen

De meeste berghutten bieden Crocs aan als huttensloffen. Je zou zelf een zo licht mogelijk paar Crocs of B-merk alternatief mee kunnen nemen. Ik vind ze qua volume niet zo handig in mijn backpack, dus ik neem liever wat anders mee. Teenslippers zijn lekker compact en licht, maar niet erg warm aan je voeten. Ik draag liever snelle instappers. Recent heb ik een paar (heel licht gevoerde) Spaanse sloffen gekocht om mee te nemen.

goede-huttensloffen

Warme huttensloffen

Het is op de grond van berghutten niet altijd lekker warm. Vooral stenen vloeren in bijvoorbeeld de eetzaal worden best fris als je er langere tijd stil zit. In koudere periodes kun je gevoerde huttensloffen meenemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dikker gevoerde Spaanse sloffen of andere dikke sloffen of sokken met harde zolen uit de (schoenen)winkel. Ik neem vaak een paar dikke, warme sokken mee om in de van de hut geleende Crocs te dragen.

Professionelere huttensloffen

In buitensportwinkels zoals de Bever kies je uit een uitgebreid assortiment met huttensloffen. Je ziet er onder meer diverse stevige(re) pantoffels. Lekker voor thuis, onhandig in de zo compact mogelijk wandelrugzak. Pantoffels met een flexibele zool en platdrukbare stof op de wreef zijn praktischer. Kijk bijvoorbeeld naar de modellen van Ayacucho en deze Falke sokken met antislipnoppen. Voor de Fjällräven Expedition Down Booties moet je dieper in je buidel tasten (150 euro per paar), maar dan heb je heel lichtgewichte, compacte en warme huttensloffen te pakken. De vergelijkbare Exped Down Sock kost ongeveer de helft.

gratis-gidsje-routes-eerste-huttentocht

Tips voor het kiezen van je huttensloffen

Hoe weet je of de sloffen die jij in gedachten hebt een goede optie zijn? Een kleine checklist:

  • zijn ze licht? (lees: niet zwaarder dan 150 gram?)
  • zijn ze compact? (lees: passen ze bij al je spullen in je tas?)
  • zijn ze warm genoeg in een koude ruimte?
  • kun je ze meerdere avonden achter elkaar dragen?
  • hebben ze grip op een gladde vloer en trap?

Heb jij fijne huttensloffen gevonden? Deel je tip in de reacties onder dit bericht.

huttensloffen

Zo houd je ze fris

Ik heb, zelfs in mijn fijne wandelschoenen en goede wandelsokken, aan het eind van de wandeldag stinkvoeten. Stop ik mijn voeten, met of zonder stinksokken, zo in mijn stoffen huttensloffen, dan duurt het niet lang voordat die ook gaan stinken. Ik draag daarom zoveel mogelijk niet-stoffen-huttensloffen. Heb je toch liever stoffen huttensloffen? Doe even een paar schone sokken aan voordat je je sloffen aantrekt. De meeste huttensloffen worden niet beter van een wasbeurt na elke huttentocht.

--> Benieuwd wat je verder nog nodig hebt? Lees 'wat moet ik mee op huttentocht?' Of bekijk de kopieerbare paklijst bij mijn e-book Handboek Huttentochten.

Reacties
Categorieën