3-daagse huttentochten in Oostenrijk
Huttentochten
Paulien
Huttentochten
12/28/2023
2 min

Drie 3-daagse huttentochten in Oostenrijk

12/28/2023
2 min

Wandelend van berghut naar berghut zie je de Alpen op hun mooist. ‘s Morgens zie je de bergtoppen in het ochtendzonnetje baden, tijdens het wandelen kom je op plekken die met een dagwandeling niet te bereiken zijn en ‘s avonds geniet je in de knusse eetzaal van het gezelschap van andere wandelaars. Voordat je naar bed gaat kun je nog even naar buiten om naar de heldere sterrenhemel te kijken, voordat je je medewandelaars gezelschap houdt in de slaapzaal. Een unieke ervaring die je als bergliefhebbers meegemaakt moet hebben. Zie je het niet zitten om direct een lange huttentocht te maken? Of wil je als onderdeel van een vakantie even een paar dagen de wildernis in? Ik tip drie 3-daagse huttentochten in Oostenrijk.

 korte-huttentochten-oostenrijkFoto: Dominik Gigler

Tip: reis je met de auto naar Oostenrijk? Houd er rekening mee dat je een vignet nodig hebt. Deze bestel je bijvoorbeeld via dit online portal. Op NederlandWereldwijd.nl vind je belangrijke informatie over je reis naar Oostenrijk.

1. Een korte variant van de Kaiserkrone

Je 3-daagse huttentocht in Oostenrijk kan natuurlijk heel prima een verkorte versie van een langere wandelroute zijn. Wandel bijvoorbeeld het driedaagse alternatief voor de Kaiserkrone-huttentochtroute in de regio Tirol. Deze 33 kilometer lange route aan de zuidzijde van de iconische Wilder Kaiser is met 2.500+ hoogtemeters uitdagend genoeg. Je loopt dan ook vijf tot zes uur per dag tussen de hutten. Onderweg kun je afkoelen in de fotogenieke Hintersteinersee en speuren naar roofvogels boven de hoge kalkrotsen.

2. Drie dagen door de Karwendel

Ten noorden van Innsbruck doorkruis je in drie dagen het Karwendel-gebergte van west naar oost. Je legt 53,5 kilometer en 2.392 hoogtemeters af in drie dagen, dus je moet wel een goede conditie hebben voordat je aan deze route begint. Je inspanning wordt onderweg ruim beloond met schilderachtige uitzichten zoals je die in de Oostenrijkse bergen verwacht. Onderweg heb je uitzicht op de hoogste top van het gebergte, de Birkkarspitze (2.749 m.), en wandel je over een plateau met eeuwenoude esdoorns. Je kunt de tweede etappe met een overnachting in de Falkenhütte eventueel opsplitsen in twee delen, zodat het een 4-daagse huttentocht wordt.

3-daagse-huttentocht-oostenrijk-tirolFalkenhütte in de Karwendel, foto: Dominik Gigler

3. Korte huttentocht in de Ötztal Alpen

Sommige van de meest afgelegen en mooie plekken zijn alleen te bereiken tijdens een meerdaagse wandeling. Zo ook stukken wildernis langs deze huttentocht ten westen van Innsbruck. Met een lengte van 32 kilometer en ‘slechts’ 1.315 meter stijgen is deze tocht minder intensief dan bovengenoemden. Het terrein is ook hier uitdagend, dus bergwandelervaring en een goede conditie kunnen geen kwaad. Je overnacht op hoogte in grote, relatief moderne hutten met natuurlijk uitzicht op de bergen!

3-dagen-huttentocht-in-oostenrijkFoto: Bernhard Aichner

Let op: doe zelf even goed onderzoek naar de technische moeilijkheid en de hoogtevreesvriendelijkheid van de genoemde routes. Laad de gpx-bestanden van de route bijvoorbeeld in Komoot en onderzoek er paden met moeilijkheid T3 / T4 / T5 tussen zitten. Langs die paden kun je afgronden en technische stukken verwachten. Daarover meer in mijn e-book Handboek voor je huttentocht.

gratis-gidsje-routes-eerste-huttentocht

Omslagfoto: Jens Schwarz

Reacties
Categorieën