3-daagse huttentocht in Gruyere
Huttentochten
Paulien
Huttentochten
01/17/2024
6 min

3-daagse huttentocht in Gruyère, Zwitserland

01/17/2024
6 min

De Zwitserse regio Gruyère ligt in het kanton Fribourg. Naast de Gruyère-kaas met een nootachtige smaak, zijn ook de glooiende heuvels, groene weiden en charmante Zwitserse dorpjes kenmerkend voor deze regio. Hier bewonder je ruige maar niet te hoge bergen vanaf relatief goed begaanbare wandelpaden. De perfecte plek om je eerste (of 100e) huttentocht te maken. Ik tip deze toegankelijke 3-daagse huttentocht in Gruyère.

huttentocht-in-gruyere

Deze 3-daagse huttentocht in Gruyère in detail

Deze huttentochtroute is technisch niet moeilijk. Ik wandel met hoogtevrees, maar heb daar onderweg geen last van gehad. De hoogteverschillen zijn niet heel groot, maar een goede wandelconditie is altijd goed. Deze 3-daagse huttentocht in Gruyère was onderdeel van een langere route die ik wandelde. De titels van de tours die ik bij elke dag deel zijn daardoor misschien anders dan je zou denken, maar het klopt zo helemaal.

Dag 1: van Jaun naar Chalet du Soldat

Begin je 3-daagse huttentocht in het gezellige dorpje Jaun, dat in een lang dal ligt. Haal bij de bakker nog even de lokale specialiteit, een broodje met saffraan, voor onderweg. Wandel langs de waterval het dorp uit en over een beboste helling omhoog tot je bij een meer open vlakte komt. Volg de markeringen langs een hut waar je eventueel een koffie- of lunchpauze kunt houden, omdat deze etappe relatief kort is. Kijk ook even achterom voor uitzicht op de bergen aan de andere kant van het dal. Na nog weer een stuk bergop, met goed uitzicht op een Dolomiet-achtige bergketen, bereik je Chalet du Soldat. Deze berghut met 80 bedden heeft een terras met uitzicht op het volgende dal en de ruige Gastlosen-bergketen. Kom met een drankje op het terras bij van de klim, of houd je wandelschoenen nog even aan om rond de hut op ontdekkingstocht te gaan. Als je nog veel energie hebt, kun je een stukje van het geologiepad volgen.

korte-huttentocht-in-gruyere

De kok van de Soldatenhut kan echt heerlijk koken - een driegangendiner van comfortfood waaruit je nieuwe energie voor de volgende etappe haalt. Vergeet 's avonds als je naar de wc gaat niet even uit het raam te kijken, want de Melkweg is hier goed te zien.


korte-huttentocht-in-gruyere-zwitserland

Dag 2: van Chalet du Soldat naar Cabane des Marindes

Deze langste etappe van de huttentocht loopt geheel door de bergen en is in mijn ogen de mooiste. Volg een smal, rood-wit gemarkeerd pad tussen smalle boompjes op de berghelling. Het pad is hier ongelijk, dus kijk goed waar je gaat staan om enkelpijn te voorkomen. Je steekt onderweg over een heel goed begaanbaar (en wat mij betreft hoogtevreesvriendelijk) pad een puinhelling over. Op het laagste punt van het dal kijk je nog even achterom naar de Soldatenhut, voordat je naar het volgende dal wandelt.

makkelijke-huttentocht-in-gruyere-zwitserland

Je wandelt weer bergop door het beschermde natuurgebied Vanil Noir. Als je stil bent, is de kans hier steenbokken te spotten relatief groot. Houd nog even vol met het klimmen tot je de fotogenieke hut Cabane des Marindes bereikt. Geniet van het basic leven op de berg, maak je eigen maaltijd (hier worden geen maaltijden aangeboden!) en kijk voor het slapengaan nog even of er niet toevallig weer een kudde gemzen achter de berghut scharrelt.

Tip: als lid van de NKBV krijg je korting op je overnachting bij Cabane des Marindes.

huttentocht-in-gruyere-zwitserland


Dag 3: van Cabane des Marindes naar Chateau d’Oex

Je wandelt het eerste stukje van de route terug over hetzelfde pad dat je gisteren omhoog liep. Geen straf om dat dubbel te lopen, want in het ochtendlicht ziet het landschap er alweer heel anders uit. Het pad buigt om de berg en loopt door bosjes, tot je op een open helling met uitzicht op de Mont Blanc komt. Met dit uitzicht daal je langzaam af, terwijl je steeds meer sporen van bewoning en begrazing ziet. Bij een van de bergboerderijen kun je heerlijke daar gemaakte kaas kopen. Het pad blijft mooi tot aan de rand van het dorp. Daar vind ik het wat minder worden, maar dat is niet zo gek als je na dagen in de bergen door een woonwijk loopt ;) In Chateau d’Oex kun je nog even naar het kasteeltje wandelen en/of op een terras terugblikken op je mooie tocht.

gruyere-huttentocht


Is deze 3-daagse huttentocht in Gruyère gemarkeerd?

De route is gemarkeerd met Alpen-wandelmarkering. Op de makkelijkste wandelpaden volg je gele markering en op de bergwandelpaden (die in dit geval ook niet moeilijk zijn) volg je de roodwitte markering. Op splitsingen van wandelpaden volg je de bordjes met het nummer '78'. Let op: ik vond het niet altijd duidelijk welk pad ik moest hebben, dus je kunt de route voor de zekerheid in een wandelapp zoals Komoot zetten. Je hebt op veel stukken geen bereik, dus maak offline navigatie mogelijk.

gratis-gidsje-routes-eerste-huttentocht

Kan ik deze huttentocht ook in de andere richting lopen?

Ik liep de huttentocht in deze richting zodat het landschap geleidelijk aan ruiger zou worden. Je kunt hem ook prima de andere kant op lopen. Qua stukken die je omhoog of omlaag loopt maakt dat ook niet zoveel uit.

huttentocht-gruyere-route

Openbaar vervoer naar het begin- en eindpunt

Jaun is goed bereikbaar met de bus. Chateau d’Oex heeft naast bushaltes ook een treinstation. Gebruik Google Maps of Omio.com om de beste route met het openbaar vervoer uit te zoeken. Met twee overstappen reis je tussen het begin- en eindpunt, dus je kunt je auto eventueel op het eindpunt parkeren en met het openbaar vervoer naar het beginpunt reizen. Wil je een nachtje slapen in Jaun? Dan raad ik deze AirB&B echt van harte aan (prachtige locatie en heel vriendelijke gastheer).

Voeding onderweg

In de berghut van dag 1 wordt eten geserveerd en zijn snacks te koop. In de berghut op dag 2 worden alleen drankjes, snacks en een simpele soep aangeboden (en alleen zolang de voorraad strekt - je mag hier wel je meegenomen maaltje koken). Inkopen doe je in de minisupermarkt in Jaun of de grote supermarkt in Château d'Oex.

huttentocht-chateau-d-oex

De beste tijd om deze route te lopen

De bergen waar deze huttentocht doorheen loopt, zijn niet bijzonder hoog. Daardoor zijn de paden een groot deel van het jaar goed te bewandelen. Hoe lang ze goed begaanbaar zijn, hangt af van wanneer de eerste en laatste sneeuw valt. Op deze webcam van Chalet du Soldat kun je de sneeuwcondities op die plek zien. Houd de weersvoorspelling goed in de gaten en check ook even wanneer de hutten geopend zijn.

Een huttentocht van meer dan 3 dagen in Gruyère

Deze 3-daagse huttentocht maakt deel uit van de Freiburger Voralpenweg, die ik in de herfst van 2023 in zes dagen liep. De drie etappes die ik hier beschrijf vond ik het mooist van de hele route. De andere etappes lopen door de heuvels en zijn minder ruig, maar ook mooi. Als je meer dan drie dagen de tijd hebt, kun je de route in het noorden verder uitbreiden.

Tip: bekijk mijn artikel ‘wat moet ik meenemen op huttentocht’ voor een handige voorbeeldpaklijst. In mijn e-book Handboek Huttentochten deel ik alles wat je moet weten voordat je voor het eerst een huttentocht maakt.

huttentocht-jaun-gruyere

Reacties
Categorieën