Freiburger Voralpenweg: 6 dagen wandelen in Zwitserland
Van de Middeleeuwse straten van de Zwitserse stad Freiburg naar bergpaden met uitzicht op de Mont Blanc. De Freiburger Voralpenweg is een gevarieerde 6-daagse wandelroute ten zuiden van Freiburg (of Fribourg). Hoe verder naar het zuiden je komt, hoe hoger de bergen en hoe ruiger de uitzichten. Onderweg logeer je in B&B’s en berghutten. Ik liep de route in de herfst en deel mijn beste tips met je.
De Freiburger Voralpenweg
De Freiburger Voralpenweg is zo’n 70 kilometer lang en loopt door de kantons Fribourg, Bern en Vaud. Een groot deel van de route loopt door de regio Gruyère, bekend van de kaas. Mijn favoriete gebergte langs de route is de Gastlosen-bergketen, met haar ruige rotswanden en tandjesachtige toppen.
De route begint in Freiburg of Fribourg, een Zwitserse (dus niet Duitse ;) ) universiteitsstad in het noordwesten van het land. De route loopt ongeveer gelijk met de Duits-Franse taalgrens. In het ene dorp zijn de verkeersborden Duits, in het andere Frans. In het ene dorp word je in het Frans aangesproken en in het andere in het Duits. Een aparte gewaarwording. De route eindigt in Château-d'Oex, een weinig bijzonder dorpje dat bekendstaat om de ballonvaarten tussen de bergen.
👉 Wil je voor het eerst een huttentocht maken? Lees mijn e-book Handboek Huttentochten om je goed voor te bereiden!
In vijf of zes dagen
Ik liep de route in zes dagen, en zo zou ik het je ook aanraden. De meeste websites verdelen hem in deze vijf etappes, maar dan haast je je in mijn ogen te snel door het mooiste (en zwaarste) deel heen. Als je toch twee van mijn etappes wil samenvoegen om de route in vijf dagen te plakken, dan zou ik dat eerder ergens in de eerste vier etappes doen. Je zou bijvoorbeeld op dag drie de kabelbaan naar boven kunnen nemen en een overnachting in Jaun over kunnen slaan.
Freiburger Voralpenweg dag 1
Ik begin mijn eerste dag op de Freiburger Voralpenweg met een stadswandeling in Fribourg. De etappe is toch niet bijzonder lang, dus daar is voldoende tijd voor. Ik bewonder de kathedraal, neem de oude trap naar de top van de heuvel en wandel door klassieke oude straten. Daarna pak ik de route in Komoot op en wandel via een bakkerij met veel lekkers naar de 13e-eeuwse Bern-brug.
De herfstzon schijnt warm op mijn blote armen en levert de nodige zweetdruppels op als ik aan de andere kant van de brug steil heuvelop loop. Ik verlaat de buitenwijk van Fribourg en wandel de Limburgachtige glooiende heuvels in. Koebellen klinken nabij de stille boerenerven en ik passeer opvallend veel paarden. Aan de horizon zijn hoge bergtoppen vaag zichtbaar achter een heiig gordijn.
Ik doorkruis het stille dorpje St. Ursen en wandel langs een oude kapel een heuvel op. Buizerds zweven op warme luchtstromen boven de heuvels. Door open veld en beukenbos bereik ik het panoramapunt vlak voor het dorpje Rechthalten. De toppen van het Gantrisch-gebergte zijn hier op een heldere dag goed te zien. In het stille centrum neem ik de bus naar mijn AirBnB (zie verderop hoe dat zit), waar ik met de benen omhoog van de herfstzon geniet.
Tip: in St. Ursen passeer je een restaurant waar je fijn kunt pauzeren of lunchen.
Freiburger Voralpenweg dag 2
Ik neem de eerste bus van mijn accommodatie naar Rechthalten. Bij warm ochtendlicht loop ik de glooiende velden in. Het pad leidt het bos in, waar de eerste herfstkleuren te zien zijn. Boven op de heuvel word ik verrast door een open plek met een fotogeniek kerkje. Ik geniet er van de stilte, voordat ik het bos uit het open landschap in loop. Ik zie het kerkje van Plaffeien tegen een decor van heiige bergen liggen. Na een afdaling bereik ik het gezellige dorpscentrum, waar ik een ommetje maak voor een verse lunch van de Coop supermarkt.
Aan de andere kant van het dorp volg ik de Sense-rivier, een van de laatste wilde rivieren in de Alpen. Met herfstkleuren aan de oevers is de meanderende en snelstromende rivier nog mooier. Ik volg het makkelijk begaanbare pad met weinig hoogteverschillen stroomopwaarts langs de rivier. Ik geniet van een picknick aan de waterrand en zie een waterspreeuw vliegen. De rivier leidt me helemaal naar de Schwarzsee, vanaf waar ik een klein stukje terugloop naar de AirBnB.
Freiburger Voralpenweg dag 3
Helaas heb ik op dag drie problemen met mijn gezondheid. Ik besluit de honderden (mooie) meters klimmen te vermijden en neem de Kaiseregg-kabelbaan vanaf de Schwarzsee omhoog. Terwijl ik steeds dichter bij de hoge bergen kom, kijk ik neer op het schitterende meertje. Boven geniet ik van uitzicht op ruigere bergtoppen, waaronder de Kaiseregg. Ik volg het pad naar het dichtstbijzijnde punt op de originele route (Unterer Euschels).
De koeien zijn, op de jonge dieren na, allemaal een week eerder in een feestelijke optocht al naar het dal gehaald. De lariksen kleuren al wat geel en de herfststijlloos bloeit vrolijk paars. Een koude wind waait over de 1.560 meter hoge Euschels-pas. Aan de andere kant van het dal sieren gekartelde rotsbergen zoals je die in de Dolomieten verwacht de horizon. Bij het afdalen komt het dorpje Jaun al snel in beeld. Ik wandel het typische Alpendorp met houten chalets binnen. Ik bezoek de nieuwe en de oude kerk. Bij de eerste staan handgemaakte houten kruisen met een foto van de overledene en een vermelding van zijn/haar werk en hobby. Met lokale lekkernijen van de bakker geniet ik op het terras van de fijne AirBnB van het uitzicht.
Tip: restaurant Ritzli Alp is een fijne plek voor een pauze.
Dag 4
Ik begin de dag goed met een uitgebreid ontbijt van streekgerechten en het gezelschap van de AirBnB-host. Hij weet veel over de omgeving en de lokale cultuur en is een fijne gesprekspartner. Ik was graag nog even gebleven, maar vervolg de Freiburger Voralpenweg langs de schilderachtige waterval net buiten het dorp. De route zigzagt over de beboste helling naar een open vlakte met boerderijen voor een brede, steile en kale rotsberg.
De bosjes onder de steile grindhelling kleuren rood, oranje en geel. Hun kleuren komen niet tot hun recht in de schaduw van de berg, maar zijn zelfs met weinig contrast mooi. Deze etappe is relatief kort, en loopt voornamelijk bergop. De beloning voor de klim is een warm welkom in Chalet du Soldat. Deze berghut met 80 bedden heeft alle kanten op een prachtig uitzicht. De Dolomiet-achtige Gastlosen-bergketen is hier goed te zien. Achter de berghut zie ik de Euschels-pas die ik de vorige dag overstak.
Mijn wandelmaatje en ik zijn de enige twee gasten in de berghut. Ondanks dat krijgen we een heerlijke driegangenmaaltijd - hier kunnen ze koken! We hoeven onze achtpersoons slaapzaal niet met anderen te delen. In de nacht lopen we het balkon op om de Melkweg boven de hut te zien stralen.
Dag 5
Nog voor het ontbijt verlaat ik de berghut om van het uitzicht te genieten. De bergtoppen en bergruggen steken scherp af in de blauwe lucht. Na een simpel ontbijt loop ik dieper het berglandschap in. Ik volg een smal, rood-wit gemarkeerd pad over de berghelling. Met een puinhelling en rotsblokken op het pad ligt mijn snelheid laag, maar dat geeft me meer tijd om van de oranje bomen te genieten. De steile puinhellingen van de bergen zijn nooit ver weg.
Via een breed grindpad steek ik de pas over naar het volgende dal. Hier lopen nog wel wat koeien in de weiden, want de optocht naar beneden vindt in het dorp van hun eigenaren pas een week later plaats. Dit nieuwe dal heeft minder loofbomen en meer naaldbomen en doet in de zon nog zomers aan.
Ik loop langs een moerasgebied en neem een pad omhoog. De beenspieren moeten flink aan het werk de helling op en de uitzichten zorgen voor welkome afleiding. Ik loop door het beschermde natuurgebied Vanil Noir. Op een top wappert een vlag, die bij mijn eindbestemming van de dag hoort. Na een laatste inspanning bereik ik de prachtige houten berghut in een halve kom van ruige rotsen. Ik voel me er ver van de bewoonde wereld en kan geen genoeg krijgen van het uitzicht. Tijdens een korte avondwandeling zie ik een groep van twintig gemzen op de hellingen grazen, terwijl de avondzon de bergtoppen roze kleurt.
Dag 6
Veel te snel breekt de laatste dag van de Freiburger Voralpenweg aan. Gelukkig is ook deze etappe heel mooi, zodat ik de hele weg naar Chateau d’Oex geniet. Ik loop een klein stukje dezelfde weg terug door het natuurgebied, voordat het pad om de berg buigt. Elke tien minuten sta ik oog in oog met een nieuwe groep gemzen. Ik denk dat ik in één ochtend minstens honderd gemzen spot.
Op het bergpad aan de andere kant van de berg wacht me een nieuw hoogtepunt. Uitzicht op de zonnebadende Mont Blanc. Overal om me heen zie ik fotogenieke bergen. Sommige kleurrijk in de zon, anderen een blauw silhouet aan de horizon. Er staat geen zuchtje wind en het is er doodstil terwijl ik langzaam afdaal. Hoe lager ik kom, hoe gecultiveerder en zachter het landschap. Het pad blijft tot aan het dorp Chateau d’Oex mooi. Ik zie het kleine kasteel op een heuvel liggen, maar ben verder niet zo onder de indruk van het dorp. Gelukkig hebben ze een supermarkt met heerlijk verse producten die ik oppeuzel terwijl ik op de trein naar Freiburg wacht.
Overnachten langs de Freiburger Voralpenweg
Dit zijn de plekken waar ik onderweg heel fijn overnacht heb:
- In Fribourg: Hotel du Faucon
- Nacht 1 en nacht 2: AirBnB Schwarzsee (alternatief: Hotel Bad Schwarzsee)
- Nacht 3: AirBnB Jaun (alternatief: Hotel Wasserfall)
- Nacht 4: Chalet du Soldat
- Nacht 5: Cabane des Marindes (je krijgt als lid van de NKBV korting)
Je ziet dat ik nacht 1 en nacht 2 op dezelfde locatie doorbracht. In kon op de eindbestemming van wandeldag 1 geen geschikte overnachtingsplek vinden. Ik zag dat de accommodatie aan de Schwarzsee met het openbaar vervoer goed te bereiken is en besloot heen en weer te reizen. Zelfs op zondag gaat er eens per uur een bus in beide richtingen.
Supermarkten en andere handige plekken
Plaffeien is de grootste plaats langs de route, en de enige plaats met een apotheek. Daarna kom je pas in Chateau d’Oex weer meer faciliteiten tegen.
Relatief veel dorpjes onderweg hebben een supermarkt. Je hoeft dus niet voor zes dagen eten mee te dragen, mits je vooraf goed de openingstijden van de winkels controleert. In deze dorpen vind je supermarkten:
- Fribourg
- Rechthalten (cash betalen onder de 10 CHF)
- Plaffeien
- Schwarzsee
- Jaun
- Château d'Oex
Niet vergeten
Bekijk mijn artikel ‘wat moet ik meenemen op huttentocht’ voor een complete paklijst voor de Freiburger Voralpenweg. In de berghutten zijn een lakenzak en kussensloop verplicht. In de Cabane des Marindes wordt geen eten geserveerd, dus je moet zelf ingrediënten meenemen waarmee je in de hutkeuken je eigen maaltijd maakt. Ik raad je aan lichtgewicht voeding mee te nemen.
Ook niet onbelangrijk: voldoende contant geld. In de bussen wordt alleen contant geld geaccepteerd (voor de reis tussen Rechthalten en Schwarzsee betaal je zo’n 8 CHF p.p.). In de supermarkten kun je onder de 10 CHF vaak niet pinnen. Ook in de berghutten kun je het best contant betalen. Neem extra cash mee om ook drankjes te kunnen kopen.
Controleer voor vertrek ook even of je een adapter voor je stekkers nodig hebt. Een powerbank is handig als de heel schaarse stopcontacten in de hutten in het hoogseizoen door anderen gebruikt worden.
Is de Freiburger Voralpenweg moeilijk?
De Freiburger Voralpenweg is een heel geschikte huttentocht voor beginners. Voor mijn wandelmaatje was dit zijn eerste huttentocht. De eerste drie nachten logeer je comfortabel in (Air)B&B’s, zodat je rustig kunt wennen aan het lopen van plek naar plek. De laatste twee nachten logeer je in berghutten, waar het allemaal iets meer basic is.
De paden zijn nergens moeilijk. Ze variëren van brede grindpaden tot smallere, hoogtevreesvriendelijke en niet technische bergpaden. Weersomstandigheden kunnen de paden natuurlijk altijd moeilijk maken. Controleer daarom altijd vooraf de weersomstandigheden en let met name in het voor- en najaar op dat de paden niet met sneeuw bedekt zijn.
De beste tijd om de route te lopen
De Freiburger Voralpenweg loopt niet door heel hoog terrein, zodat de paden relatief lang sneeuwvrij zijn. Zo liep ik de route in de herfst, voordat de eerste sneeuw viel. Deze route is relatief onbekend en daardoor relatief rustig. Dat geldt eigenlijk voor de hele regio. Midden in de zomer zal het met name bij en boven de Schwarzsee drukker zijn dan in de rest van het jaar. In het voorjaar geniet je van kleurrijke bloemen, in de herfst van warme herfstkleuren.
Markering van de Freiburger Voralpenweg
De Freiburger Voralpenweg is gemarkeerd met groene bordjes met ‘78’ (lijkt meer op ‘Z8’) erop. Deze markeringen staan alleen op de splitsingen van gemarkeerde routes. Tussen deze splitsingen door kun je de gele of rood-witte markering volgen. Deze markering wijkt wat af van de route op de kaart en de route die ik in dit artikel deel, maar ze zijn in grote lijnen hetzelfde. Ik vind de bewegwijzering niet overal even duidelijk, dus sla vooral de Komoot-routes op voor offline navigatie.
Wandel van noord naar zuid
Je kunt de route in beide richtingen lopen. Hij is tenslotte ook in beide richtingen gemarkeerd. Ik raad je aan om hem van Freiburg naar Chateau d’Oex, en niet andersom, te lopen. Zo wordt het landschap naarmate je langer loopt steeds ruiger en (naar mijn mening) mooier. Dat vind ik leuker lopen dan van de ruige bergen naar het vlakkere, gecultiveerde landschap. Net als vroeger bij het eten: het lekkerste tot het laatst bewaren dus.
Met de trein van Chateau d’Oex naar Fribourg
Controleer voordat je aan je wandeltocht begint hoe laat de laatste trein van Chateau d’Oex naar Fribourg gaat. Op de laatste dagen heb je slecht telefoonbereik, dus stel dit niet uit. Zorg dat je die laatste trein niet mist, of boek uit voorzorg een overnachting in Chateau d’Oex. Gebruik de SBB planner van de Zwitserse spoorwegen om je reis te plannen en online een ticket te kopen. Ze hebben ook een handige app. Liever offline een ticket kopen? Op het station staat een ticketautomaat.
Zo kom je er
Je bereikt het station in het centrum van Freiburg/Fribourg met de trein vanuit Nederland. Vanuit Utrecht ben je met twee keer overstappen in zo’n acht uur. Je plant je reis via NS-international.com. Let daarbij goed op dat je Fribourg en niet Freiburg im Breisgau als bestemming selecteert!
Je kunt natuurlijk ook met de auto reizen. Je zit vanuit Utrecht dan negen uur (zonder files en pauzes) in de auto. Je hebt dan een vignet voor Zwitserland nodig, en je moet een geschikte plek vinden om je auto te parkeren. Mijn voorkeur gaat dus uit naar treinen.
Alle routebestanden van de Freiburger Voralpenweg
Je vindt de routebestanden per etappe in dit artikel. In mijn Komootcollectie vind je ze allemaal in één overzicht. Je kunt de GPX-bestanden via Komoot downloaden en deze gebruiken voor navigatie op andere apparaten. Ben je nog niet bekend met deze app? Bekijk mijn Komoot tutorials. Meer handige informatie over de route lees je hier.
Wordt de Freiburger Voralpenweg je eerste huttentocht? Download mijn e-book Handboek Huttentochten om je goed voor te bereiden en te ontdekken wat je tijdens zo'n tocht te wachten staat.